| Портал Европа | Община Ловеч | Област Ловеч | Ловеч днес |
"); ?>
Сигнали за корупция
Навигация
Предстоящо
Въвежда се временна организация на движението по бул. „Мизия”
В събота ви каним на пикник край езерото в парк Стратеш
Новата книга на Николай Петев ще бъде представена в Ловеч
Община Ловеч с богата културна програма за празника на града
Утре Радио "Volunteer Rock" представя Звезди от “АХАТ”
Последни БГ Фирми
Пожарна безопасност и защита на населението
Клуб на дейците на културата Ловеч
.ЛОВЧАНСКО ЧИТАЛИЩЕ”НАУКА” гр.ЛОВЕЧ
Държавен архив – Ловеч
Художествена галерия – Ловеч
Теми във Форума
Последни теми
Квартири
Какво слушате в момента......
" Викайте и крещете "- облекчете душата си ...
Оправете сайта!!!
Вицове и весели истории
Горещи теми
Какво слушате в момента...... [3799]
" Викайте и крещете "- облекчете душата си ... [3757]
Кризата в Левски! [1310]
“Община реформатор” ли е Община Ловеч? [1007]
Партийно строителство [739]
XML RSS Feed
Новини
Предстоящи събития
Търсене в old.lovechtoday.eu
Реклама
: Литературата на днешните тийнейджъри. Полезно явление или поредната мания

Литературата на днешните тийнейджъри

Полезно явление или  поредната мания

 

Даниел Лазаров

 urban      Тийнейджър с книга! Каква по-умилителна и утопична гледка може да има в днешно време, нали? Всеки родител, всеки човек, надминал юнушеската възраст, би се зарадвал да види такова нещо, но до момента, в който съзре корица, в ръцете на младежа. Това е един изключително интересен конфликт между поколения и светогледи, чиито корени се простират много по-дълбоко, отколкото подозираме. Нека  се задълбочим в проблема, по който винаги има нещо недоизказано.

 

 За какъв тип литература става въпрос?

 

 В последните години, на световният книжен пазар от пепелта на забравата се възроди един стар жанр с ново име - „Ърбан фентъзи”. Става дума за тийнейджърски романи с фантастичен, или в повечето случаи митологичен характер. Романите представители на този жанр не създават други измерения или фиктивни, паралелни светове. Те разказват истории за свръхестествения елемент в нашата реалност. Това са разкази за вампири, върколаци, вещици и духове. Легенди от Средните векове, пригодени към нашето съвремие. Най-често тези митични създания на човешкото въображение се замесват с хората и задължително се впускат в любовна история с някой човек. Такива истории можем да проследим във водещите в жанра заглавия като „Здрач”, „Дневниците на вампира”, „Тръпка”, „Академия за вампири” и други. Характерно за този тип литература е преобладаващата романтика, и така харесваният от младежите мотив - Ромео и Жулиета. Любов, ужас, напрежение и надпревара със смъртта.  

    Този вид литература не е плод на нашето съвремие, а както казах, е просто един жанр с ново име. Нека си припомним заглавия от световната класика като „Дракула” и всепризнати писатели като Брам Стоукър и Ан Райс, който са се сетили за тази литературна ниша. Тъмният свят на митовете и легендите винаги е представлявал интерес за човечеството, а днес митичните създания  живеят в книгите, вместо да тънат в забравения ни фолклор.

 

  Защо именно тийнейджърите са най-големите почитатели на ърбан-фентъзи литературата?

 

  Юнушеството е частта от живота ни, когато искаме да изживеем всички възможни емоции, да изпитаме най-силните усещания и да наваксаме факта, че не сме се родили по-рано. Няма тийнейджър, който да не копнее за тези неща по един или друг начин. Някои заявяват своята зрялост и готовност да се изправят пред света, хващайки се за пороците на „големите”. Други се впускат в живота, действайки бурно и необмислено, водени от пламъка на младостта си. А трети.. трети търсят силните усещания в една по-условна реалност - тази на книгите.

 Тук възниква въпросът, какво повече им трябва на младите от един хубав, традиционен роман, без чудовища, вещици и всякакви паранормални явления. Та няма ли достатъчно класическа литература, която да задоволи „глада” им за емоции?

  Отговорът се крие по-дълбоко, на психологическо ниво. Хайде да тръгнем оттам, където започва всичко! Какво представляват вамирите и другите подобни същества, обсебили вниманието на децата? Това са винаги твърде красиви и могъщи същества, които без изключение прекрачват физични и природни закони. Това са съвременните Супермен и Батман,  Джеймс Бонд и Рамбо, Робин Худ и Зоро. Персонажи, на които всички сме се възхищавали и малко или много са ни давали пример. Свръхестествените същества в литературата символизират най-светлото и най-тъмното в човешката душа, като същевременно ни показват, че няма изцяло добри и изцяло лоши хора. Те персонифицират желанието за надмощие, съпровождащо човешкото Его през целият ни живот. Говоря за онова желание, което ни кара да се захласваме по нереалистичните, американски екшъни, представяйки си, че ние сме главният герой. Желанието да си повече, да си различен, да си индивидуалист там, където другите не са. Съществата на мрака никога не са живели само в детските ни страхове, те са в главата ни всеки път, когато планираме да извършим нещо лошо съзнателно, или пък когато усетим вътрешен подтик към ненужно геройство. Свръхестественото е в нашите умове и сърца, когато мразим, обичаме, предаваме и спасяваме. Та не е ли самата любов едно несравнимо свръхествено преживяване? Приказка  с преувеличени образи и нереални случки...

 

Защо родителите недоволстват?

 

   Ще започна от противниците на този вид литература. Това са така наречените „хейтъри”. Думата „хейтър” идва от английският глагол „hate” - мразя. Буквално преведено „хейтър” означава човек, който мрази. Тук е момента да попитам откога омразата се е превърнала в професия или социален статус, че толкова много хора се наричат с това име! Няма ли достатъчно беди по света, към които да насочим негативните си емоции, вместо към даден вид литература?

  Самият аз съм се чудил защо всички тези родители и изобщо всички негодуващи хора се превръщат във врагове на един жанр, който върна хиляди тийнейджъри в книжарниците. Чувал съм родители да казват „Нека първо прочете „сериозните” книги и тогава да се занимава с измислици!”

  А нима всички те са почнали читателският си живот със сестрите Бронте и Толстой? Нима никой от тях не е започвал със някое леко, не особено екзистенциално четиво?

  Други родители казват „Ако детето ми продължи да чете тези вампирски книги, някоя нощ ще ме захапе за врата.”

Ахъм! Извинете, ние може да сме тийнейджъри, може да сме леко притеснени откъм хормонален баланс, но определено не сме малоумни. И със сигурност не чак толкова лабилни. По тази логика всеки, прочел „Кръстникът”, ще създаде мафиотска империя. Всеки, прочел „Хамлет”, ще е потенциален убиец. Всеки прелистил „Дон Кихот”, ще се превърне в шизофреник. Стига де, не може да го мислите наистина!

  Всъщност коментирането отстрани е лесно, а кой родител си е направил труда да прочете това, което четат децата му? Нали всички твърдят, че искат да бъдат близки със свойте рожби и да бъдат част от света им. Как би станало това, ако родителят не прави крачка към света на детето си, а напротив - обижда и отрича този свят?

  И ако все пак някой се интересува, книгите от този жанр учат на много неща, на които ние забравяме да научим децата си. Кога ще седнете със собствения си тийнейджър да поговорите за отговорността на избора, за съвестта и правилните решения? В тези книги се говори за най-важните междуличностни и философски проблеми, замаскирани като едно увлекателно приключение. Тези книги учат и възпитават като всички други, но показват живота от друга гледна точка - през призмата на нощта, както Яворов и Дебелянов в тяхната поезия.

  Разбира се, можем да оправдаем целият този протест срещу свръхестествената литуратура, като си припомним старият физичен закон, че всяко действие си има противодействие. Но защо? Кому е нужно?

  Нека да погледнем назад, в историята! Не са един или двама творците, осъждани и срещали съпротива приживе. Молиер - един от най-гениалните драматурзи на стара Европа е бил „обстрелван” от тогавашните критици, сега творбите му са в учебниците по литература. Това, което смятаме за непотребно днес, утре може да е злато. Възможно е след сто, петдесет, двадесет години именно този жанр, който обсъждаме сега, да се счита за класика. Единствено времето ще покаже.

  

 В крайна сметка...

 

...добра или лоша, свръхестествената литература промени много съвременния тийнейджър. Не вярвам да има човек, който да е против това, младежите да дават парите си за книги, вместо за алкохол, цигари, наркотици и Бог знае какво още. Аз лично мога да кажа, че изпитвам голямо удовлетворение да отида в книжарницата, да дам спестяваните си джобни за една чисто нова книга със стилна корица и изискан шрифт, която после да бъде моят ЛИЧЕН принос към семейната библиотека.

  Така или иначе, това явление в литературата, и не само в нея, същуствува. И то като всяко друго чудо ще отмине, но ще остави поредната пропаст след себе си. Поредното проявление на вечният сблъсък между поколения и светогледи.

 

   Даниел Лазаров - Доброволец от Местен център за работа с доброволци към Регионална библиотека „Проф. Беньо Цонев”

Коментари
harizma99 на 10.02.2012 07:13
Лично аз като майка на тийнейджър смятам, че е по-добре нещо да се чете, отколкото нищо да не се чете. И да се купуват книги е много по-добре, отколкото да се дават за цигари, алкохол и дрога. Вярно е, че не всички книги са добри, но е по-добре да се чете, отколкото да не се прави. Казват, че книга, която не заслужава да бъде прочетена веднъж, не заслужава и два пъти. Така е, но е по-важно да се чете, че днешните млади нямат този навик, а трябва да им го създадем.
Добави коментар
Трябва да сте влезли в профила си за да публикувате коментари .
Оценки
Оценяването е възможно само за регистрирани членове.

Моля влезте в профила си, или се регистрирайте за да гласувате.

Няма публикувание оценки.
Вход
Потребител

ПаролаЗабравена парола?
Поискайте си нова от тук.
R.I.P. Whitney Houston
Избор на MrBean
Избор на Редактора
Членска анкета
Намерихте ли информация, какво предвижда Бюджет 2012 за вашия квартал или населено място?

Да, намерих

Не, не можах да намеря

Не ме интересува

За какво е този Бюджет?

Трябва да влезете в профила си за да гласувате.
Последни обяви
Table 'lovechtoday3.fusion_announcements' doesn't exist

No announcement has been added yet.

Последни статии
Ще можем ли да полетим
Литературата на днешните тийнейджъри. Полезно явление или поредната мания
Кога ловчалии ще бъдат в центъра на вниманието на политическите партии?
Сега ли е времето за създаване на ГОС в Ловеч ?
Сърбия – по-различният свят. Държавата, която не чака наготово! 2
Table './lovechtoday3/fusion_photos' is marked as crashed and should be repaired
Facebook
Table './lovechtoday3/fusion_photos' is marked as crashed and should be repaired
\n\n"; if (iADMIN) { $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."flood_control WHERE flood_timestamp < '".(time()-360)."'"); $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."thread_notify WHERE notify_datestamp < '".(time()-1209600)."'"); $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."vcode WHERE vcode_datestamp < '".(time()-360)."'"); $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."new_users WHERE user_datestamp < '".(time()-86400)."'"); } mysql_close(); ob_end_flush(); ?>