| Портал Европа | Община Ловеч | Област Ловеч | Ловеч днес |
"); ?>
Сигнали за корупция
Навигация
Предстоящо
Въвежда се временна организация на движението по бул. „Мизия”
В събота ви каним на пикник край езерото в парк Стратеш
Новата книга на Николай Петев ще бъде представена в Ловеч
Община Ловеч с богата културна програма за празника на града
Утре Радио "Volunteer Rock" представя Звезди от “АХАТ”
Последни БГ Фирми
Пожарна безопасност и защита на населението
Клуб на дейците на културата Ловеч
.ЛОВЧАНСКО ЧИТАЛИЩЕ”НАУКА” гр.ЛОВЕЧ
Държавен архив – Ловеч
Художествена галерия – Ловеч
Теми във Форума
Последни теми
Квартири
Какво слушате в момента......
" Викайте и крещете "- облекчете душата си ...
Оправете сайта!!!
Вицове и весели истории
Горещи теми
Какво слушате в момента...... [3799]
" Викайте и крещете "- облекчете душата си ... [3757]
Кризата в Левски! [1310]
“Община реформатор” ли е Община Ловеч? [1007]
Партийно строителство [739]
XML RSS Feed
Новини
Предстоящи събития
Търсене в old.lovechtoday.eu
Реклама
: Сърбия – по-различният свят. Държавата, която не чака наготово! 2

Сърбия – по-различният свят. Държавата, която не чака наготово! 2

 

Павлин Иванов

сърбия Продължавам с разказа за нашата западна съседка Сърбия. Днес ще ви разкажа за другият, различен начин на мислене, за корупцията, изборите, какви са заплатите на общинските съветници, как се избират кметовете в селата, бюджетите на общините.

И в Сърбия, като във всяка една държава има корупция и хората не само открито говорят за това, но и открито, с имената си ДЕЙСТВАТ. Разликата между нас и тях е огромна. Там корупцията по западен манталитет, характерен за развитите страни и само нависоко – министерства, органи на държавната власт. Кокошкарски неща няма!

Нито полицаите искат пари, нито пък някой им предлага! Нито някакъв дребен общински служител или контролен орган ще си позволи да ви “дои”, нито някой ще му върже. Всичко лошо е изнесено далеко от обикновеният човек и е само “нависоко”.

Другата разлика между нас и тях е, че гражданските организации и медиите (въпреки, че и там са зависими), работят заедно и гонят до дупка. Провинциално НПО е разкрило за измама в едно от министерствата за поръчка на интернет сайт на стойност над 25 000 евро. Дребният проблем бил, че нито парите ги има, нито сайт, пък макар и лош нямало. Заедно с медиите превърнали проблема в сериозен скандал, от който има последици.

На много места в Сърбия може да видите постери с надписи от вида: “Как се харчат парите ни?”. И това не е само някаква хартийка! Винаги има последици!

По някаква неизвестна за мен причина, гражданското обществото и медиите са установили простият факт, че заедно са огромна сила.

 

Избори, кметове, съветници

сърбияНа местни избори в Сърбия избират кмет на дадената община и общински съветници. Сигурно ще ви шокирам, но там НЕ избират кметове на села и паланки по традиционния начин.

За да ме разберете по-добре, трябва да уточня, че сърбите са запазили много добродетели, които някога и ние сме имали – чест, достойнство, морал.

Та, във всяко село независимо колко е голямо има служител на общината, които изпълнява административни функции, а Кмет … Кметът на във всяко село се избира не на избори, а на общо събрание (подобно на нашите квартални съвети).  Избраният от хората Кмет НЕ ПОЛУЧАВА заплата! Той е един от най-влиятелни и достойни хора в селото и работи доброволно и без пари за хората си. За разлика от нашите “послушни” квартални съвети, той иска, отстоява и се бори за хората, които са му гласували доверие. Това е въпрос на ЧЕСТ!

 

Колко според вас получава един общински съветник в Пирот например? 300 – 400 евро? Ха ха ха! Всичко на всичко около 15 (за тези, които не познават цифрите: ПЕТНАДЕСЕТ) евро! Единствените, които получават възнаграждение са Председателят на Общински съвет и неговите заместници. Заплатите са публични и всеки може да види техният размер. Общият брои на съветниците е 56.

 

Ще си позволя едно лирическо отклонение. Ако и при нас възнаграждението на съветниците е около 30 лева месечно, огромна част от мераклиите дори и няма да си помислят да си губят времето с тази обществено полезна работа. Разбира се, ще намерят друг начин, които да ги мотивира.

 

сърбияГрад Пирот има население около 50000 души, общината е около 65 000 души живеещи 72 населени места. Администрацията на общината е малко по голяма по численост от нашата. Бюджетът на общината е около 20-22 млн. лева, докато нашият е близо 28 млн. Разликата е, че ако махнем делегираните дейности, в нашият не остава почти нищо, докато в техният всички пари са си техни. Начинът на финансиране и разпределение на бюджетните средства е доста различен и е обусловен от различните начини на мислене, проектирани в различно управление парите. Процент от ДДС остава на разположение на общината. Т.е. колкото повече населението пазарува, толкова повече пари се връщат обратно при него. Държавата финансира около 20% от бюджета на общината и не може да се меси за какво ще се харчат тези пари.

Парите отиват предимно в инфраструктура, поддръжка на сгради, чистота, площадки, спорт. Затова и всяка вечер улиците се мият, затова е чисто и навсякъде има ред.

 Здравеопазването и образованието са на друг принцип на финансиране. Заплатите на лекари и учители се дават от държавата, а сградите и разходите на заведенията се плащат от общината. Ще си помисли ли някой да руши или да не пази, като знае, че от неговите пари се плаща за външният вид и комфорта?

 

Няма как да не се върна отново към реда. На централният площад в град, който е пешеходна зона, велосипеда може само да се бута. Карането е забранено. За двата дни в града не видях полицаи, които да се мота с папка в ръка просто ей така.

Важно е да отбележа, че в работно време на повечето фирми е до 15.00 часа. Към 17.00 часа улиците и площадите започват да се изпълват с невероятно количество хора – майки с колички, деца, пенсионери … Всички се разхождат, говорят си, пият по бира и се чува само едно приятно жужене без викове, крясъци, и турбо чалга.

Да се върнем на площада. В този час пик, две момичета със скутерче се появиха отнякъде и още преди да са изгасили моторчето, от нищото изникна полицай. По зачервените като домат лица и по изключително сериозната физиономия на служителят на реда, може да си направите извода, че нарушителките не ги чака нищо добро. Затова пък има РЕД!

 

Пак този ред! И в Пирот, и в Белград и в Княжевац тийнейджърите са по улиците и заведенията дори и след полунощ. Шокиращо, а? Да, но с няколко уговорки.

Първо никой, ама никой не се притеснява за безопасността на детето си. Както казват “па какво ще му се случи”? И са прави. Няма вечерен час, няма проверки по заведенията. Няма и дребна или едра улична престъпност. Няма и страх. Е, няма и мутри. Има РЕД!

 

Второ, от морето от младежи, независимо дали са седнали по заведения и пият кротко бира или са по безбройните паркове и градинки, единственото което се чува е весело жужене, създаващо супер готина атмосфера. Може би е редно да спомена какво няма как да чуете:

-         турбо чалга от отворените прозорци на автомобил

-         турбо чалга в заведения или от някой прозорец на някой блок

-         абе, просто чалга и Лепа Брена не се чуват никъде нито силно, нито тихо

-         не се чуват пиянски гласове говорещи за някой, който не ги уважава

-         не се чуват викове, крясъци, истерично кикотене, тропане на врати на коли …

Боже колко много неща не се чуват! Затова може би ми беше приятно.

 

Отново ще припомня: Сърбия не е по никакъв начин ИДЕАЛНАТА държава! Единствената цел на моят разказ е да покаже, как на 300 километра от тук, макар и не толкова лъскаво, всичко е много рационално, естествено и различно. В нашата западна съседка впечатлителното е, че хората мислят РАЗЛИЧНО!

 

Очаквайте продължението, в което ще ви разкажа за себеуважението, музиката, кухнята, отношенията, атмосферата и пак за другият начин на мислене и редът.

Коментари
Няма добавени коментари.
Добави коментар
Трябва да сте влезли в профила си за да публикувате коментари .
Оценки
Оценяването е възможно само за регистрирани членове.

Моля влезте в профила си, или се регистрирайте за да гласувате.

Няма публикувание оценки.
Вход
Потребител

ПаролаЗабравена парола?
Поискайте си нова от тук.
R.I.P. Whitney Houston
Избор на MrBean
Избор на Редактора
Членска анкета
Намерихте ли информация, какво предвижда Бюджет 2012 за вашия квартал или населено място?

Да, намерих

Не, не можах да намеря

Не ме интересува

За какво е този Бюджет?

Трябва да влезете в профила си за да гласувате.
Последни обяви
Table 'lovechtoday3.fusion_announcements' doesn't exist

No announcement has been added yet.

Последни статии
Ще можем ли да полетим
Литературата на днешните тийнейджъри. Полезно явление или поредната мания
Кога ловчалии ще бъдат в центъра на вниманието на политическите партии?
Сега ли е времето за създаване на ГОС в Ловеч ?
Сърбия – по-различният свят. Държавата, която не чака наготово! 2
Table './lovechtoday3/fusion_photos' is marked as crashed and should be repaired
Facebook
Table './lovechtoday3/fusion_photos' is marked as crashed and should be repaired
\n\n"; if (iADMIN) { $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."flood_control WHERE flood_timestamp < '".(time()-360)."'"); $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."thread_notify WHERE notify_datestamp < '".(time()-1209600)."'"); $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."vcode WHERE vcode_datestamp < '".(time()-360)."'"); $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."new_users WHERE user_datestamp < '".(time()-86400)."'"); } mysql_close(); ob_end_flush(); ?>