Община Тетевен и ЕКОПАК “България” АД ще раздадат безплатно 277 домашни контейнери за разделно събиране на о
Публикувана от LovechToday на 20.08.2009 13:20

Община Тетевен и ЕКОПАК “България” АД ще раздадат безплатно 277 домашни контейнери за разделно събиране на отпадъци от опаковки

На 25 и 26 август 2009 г. /вторник и сряда/ на пл. "Сава Младенов"  в Тетевен от 17. 00 ч. до 21.00 ч. Община Тетевен и „EКОПАК България” АД ще раздадат безплатно 277 домашни контейнери за разделно събиране на отпадъци от опаковки. Контейнерите ще бъдат дарени на гражданите от ЕКОПАК в рамките на кампанията „Бъди модерен! Събирай разделно!”
Разширени новини

Община Тетевен и ЕКОПАК “България” АД ще раздадат безплатно 277 домашни контейнери за разделно събиране на отпадъци от опаковки

На 25 и 26 август 2009 г. /вторник и сряда/ на пл. "Сава Младенов"  в Тетевен от 17. 00 ч. до 21.00 ч. Община Тетевен и „EКОПАК България” АД ще раздадат безплатно 277 домашни контейнери за разделно събиране на отпадъци от опаковки. Контейнерите ще бъдат дарени на гражданите от ЕКОПАК в рамките на кампанията „Бъди модерен! Събирай разделно!”            Всеки, който желае да получи безплатен домашен контейнер за разделно събиране на опаковки, трябва да попълни талон-заявка на място.

Контейнерите са трисекционни, компактни и лесни за употреба.  

Трите секции на контейнера са за хартиени и картонени опаковки, за пластмасови и метални опаковки и третата секция - за стъклени бутилки и буркани. Контейнерът е компактен, за да не заема голямо пространство. Така е конструиран, че да бъде удобен за ползване.

На 22 март 2007 г. Община Тетевен и EКОПАК разположиха първите обществени 142 контейнера за разделно събиране на опаковки в Тетевен, Рибарица, Гложене и Български извор. През м. март тази година допълнително бяха инсталирани нови 57 комплекта. Сега в 4-те населени места има 171 контейнера, тип «Бобър», с обем 1 100 литра. 

Разделянето на опаковките ще улесни правилното им изхвърляне в трите цветни контейнера и може да помогне за увеличаването на количествата на годните за рециклиране суровини, събирани от жителите на Тетевен.

Идеята за създаването на домашния контейнер е възникнала след провеждането на национално представително проучване за нагласите на хората към разделното събиране на опаковки. Проведено през октомври 2008 г. от GfK по поръчка на ЕКОПАК. Според проучването, за основна причина да не разделят отпадъците, хората изтъкват липсата на условия да го правят в къщи. Затова ЕКОПАК разработил прототип на контейнер с три секции: за хартиени и картонени опаковки, за пластмасови и метални опаковки и трета - за стъклени бутилки и буркани.

 

----------------

Кампанията на ЕКОПАК „Бъди модерен! Събирай разделно!” е стартирла през 2008 г. в 97 общини и е обхванала над 2.6 млн. жители. В рамките на кампаниятае проведено първото по рода си екологично роуд-шоу, инициативата „Да направим своя еко-град”, конкурсът „Вкъщи събираме разделно” и образователната програма за Еко-часове на класа, разработена съвместно с Министерството на образованието и науката.

През 2009 г. кампанията продължава с разработването и разпространението на домашни контейнери за разделно събиране на опаковки. През септември в училищата ще стартира вторият етап  и ще бъде учреден най-големият клуб на приятелите на разделното събиране на опаковки „Бъди модерен! Събирай разделно!”. Част от проекта се финансира благодарение на участието на ЕКОПАК с еко-кауза в риалити формата VIP Brother 3.