Нови книги в Регионална библиотека "Проф. Беню Цонев" Ловеч
Публикувана от LovechToday на 21.05.2008 11:08
ЙОРДАНОВ, Недялко. Сбогуване с Бургас : Мемоари / Недялко Йорданов ; Худож. Михаил Танев . - София : Ню медиа груп, 2007 . - 416 с.        10 ноември 1989 година… Тя дойде почти неочаквано, нямаше вече как да не се случи. Но това, което последва беше голямата изненада, големият стрес. Разделителната граница –не само в живота на автора,  а и в живота на всички българи, от която колкото повече се отдалечаваме, толкова повече се опитваме да проумеем и обясним.

 
МУРАКАМИ, Харуки. Кафка на плажа:  Роман / Харуки Мураками ; Прев. от англ. Людмил Люцканов . - София : Колибри, 2006 . - 612 с. 


МУРАКАМИ, Харуки. Хроника на  птицата с пружина : Роман / Харуки Мураками ; Прев. от англ. Емилия Масларова . – София: Колибри, 2007 . - 680 с.

            Харуки Мураками е роден през 1949 година в Киото и днес живее недалеч от Токио. Той е обявен за лауреат на наградата „Франц Кафка” през 2006 г. Произведенията му са преведени на повече от 20 езика и  в момента Мураками е най-превежданият и издаван в чужбина японски автор.

            В България са излезли неговите романи „Норвежка гора”, „Спутник, моя любов”, „Кафка на плажа” и „Хроника на птицата с пружина”. Ние ви предлагаме два от неговите романа.

 

ТОМПСЪН, Дейв. Дим над водата : Историята на "Дийп Пърпъл" / Дейв Томпсън ;  Прев. Ангел Ангелов, Вергил Немчев, Александър Ганчев . - София : Прозорец, 2007 . - 352 с. 

            Днес, четири десетилетия след създаването си, „Дий Пърпъл” продължават да са все така чудовищно добри. „Дим над водата” е първата книга, която разказва  цялостната история на тази легендарна формация от ударния им старт през 1868 до излизането на последния им албум през 2005 година. Като се опира на откровени разговори и интервюта с членове на групата, с хора о тяхното обкръжение и фенове, книгата проследява по един колоритен и запомнящ се начин най-драматичните моменти от историята на бандата, като поставя музиката им в изключително ярък контекст и разкрива тяхното драматично влияние върху съвременността във всичките й аспекти.

 

ЙОРДАНОВА, Лозинка. Българска народна митология : Разказана за деца  / Лозинка Йорданова . - София : ЕМАС, 2000 . - 256 с.

            Първи опит в нашата книжнина да се представи българската традиционна митология за деца. Странните митологични образи – самовили и змейове, демони и орисници, съживени камъни и дървета, говорещи птици и животни, Крали Марко и хайдутка девойка, отдавнашни български воеводи и царе – носят богата художествена сила и сродяват читателя с дълговечната българска култура.


 
ГАНЧЕВ, Марко. Магарешки работи : Стихотворения за деца и за родители / Марко Ганчев ;  Худож. Олга Паскалева . - София : Прес, 2004 . - 88 с.

      Едни от последните стихове за деца на Марко Ганчев, написани с чудесно чувство за хумор, характерно за този български поет. Стиховете ще разнообразят и внесат малко смях в сивото и напрегнато ежедневие.

 
 ГЕНЕТИКА /  Прев. Доряна Петрова . - София : Прес, 2005 . - 32 с. ;  -  (Искам всичко да знам, 21)

     Мама, татко, баба… Знаете ли защо ние приличаме на тях? Това се дължи на едно от най-големите чудеса на сътворението, а именно на гените. Гените са тези, които „запомнят” и ни предават от нашите предци всички качества, белези, умения, дори таланти. В тази книга малките читатели могат да получат отговори на много от своите въпросиСАМУИЛОВ, Виктор. Ние мушмороците / Виктор Самуилов . - Пловдив : Жанет 45, 2004 . - 72 с.

Ако поне веднъж в твоя кратък или по-продължителен живот са те нарекли „Мушморок такъв!”, значи тази книга е за тебе. Независимо дали си съкровището на мама и татко, родител или прародител. Книжката е сборник от щуротии, пакости, забавни историйки, недоразумения между малки и големи и ще донесе разнообразие и весело настроение у всеки читател.

 

ХОНЕФ, Клаус. Попарт / Клаус Хонеф ; Ред. Ута Грьозеник ; Прев. Кристин Разсолкова . - София : Алианс-97, 2005 . - 96 с: с цв. сн. ; 23 см.

            Разказва как попартът се заражда в Англия  в средата на петдесетте години на 20 век и достига апогея си в Съединените американски щати през шестдесетте. В произведенията на този стил изобразително изкуство тривиалното е заменено с необичайното; масовите продукти придобиват значението на уникални предмети; разликата между елитна и масова култура е заличена. Медиите и рекламата са сред предпочитаните теми в попарта, представящи консуматорското общество с ирония и остроумие, а въодушевлението, което предизвикват първите му произведения, не намалява и днес дори е по-голямо от всякога.

 

МАРЦОНА, Даниел.  Минималистично изкуство / Даниел Марцона ; Ред. Ута Грьозеник . - София : Алианс-97, б.г. . - 94 с. : с цв. сн. ;  

Още с първите си страници, читателят ще срещне богат нагледен и текстовоинформационен материал за присъствието в съвременното изобразително изкуство на тази форма, която не бива да се възприема с елементарен външен вид, а според нагласата, изградена вследствие на различаването между минималното и минималистичното. Всъщност най-кратка представа може да ни даде изказването на изкуствоведа Даниел Морис, според който „Простотата на формата не означава непременно простота на преживяването”.
КЛИНГСЬОР-ЛИРОЙ, Катрин.     Сюрреализъм / Катрин Клингсьор-Лирой ; Ред. Ута Гросеник ; Прев. Лили Илиева . - София : Алианс-97, 2005 . - 94 с. : цв. сн.

            Тази книга представя сюрреалистичния стил във визуалните изкуства и съвременната литература, който възниква в Париж след Първата световна война. Стремежът на художниците сюрреалисти е да премахнат логиката, а наред с нея и границите между нормалното и фантастичното, за да създадат един по-добър свят чрез игра на свободни асоциации, използвайки силата на подсъзнанието. Техните картини се отличават с пространствен, конкретен, неабстрактен начин на рисуване, с почти фотографска прецизност на детайла.