| Портал Европа | Община Ловеч | Област Ловеч | Ловеч днес |
"); ?>
Сигнали за корупция
Навигация
Предстоящо
Въвежда се временна организация на движението по бул. „Мизия”
В събота ви каним на пикник край езерото в парк Стратеш
Новата книга на Николай Петев ще бъде представена в Ловеч
Община Ловеч с богата културна програма за празника на града
Утре Радио "Volunteer Rock" представя Звезди от “АХАТ”
Последни БГ Фирми
Пожарна безопасност и защита на населението
Клуб на дейците на културата Ловеч
.ЛОВЧАНСКО ЧИТАЛИЩЕ”НАУКА” гр.ЛОВЕЧ
Държавен архив – Ловеч
Художествена галерия – Ловеч
Теми във Форума
Последни теми
Квартири
Какво слушате в момента......
" Викайте и крещете "- облекчете душата си ...
Оправете сайта!!!
Вицове и весели истории
Горещи теми
Какво слушате в момента...... [3799]
" Викайте и крещете "- облекчете душата си ... [3757]
Кризата в Левски! [1310]
“Община реформатор” ли е Община Ловеч? [1007]
Партийно строителство [739]
XML RSS Feed
Новини
Предстоящи събития
Търсене в old.lovechtoday.eu
Реклама
МОСВ предостави защитената територия на община Ловеч за управление и стопанисване
Ловеч област

Зам.-министър Евдокия Манева и областният управител обсъждаха в работна среща бъдещето на Деветашката пещера

МОСВ предостави защитената територия на община Ловеч за управление и стопанисване

 

ou На 13 февруари в Областна администрация Ловеч се проведе работна среща на тема: „Бъдещето на Деветашката пещера”. Тя бе организирана от Министерство на Околната среда и водите, РИОСВ – Плевен и областния управител Ваня Събчева. В нея участваха и експерти от министерството, сдружение „Деветашко плато”, природозащитни организации, община Ловеч, съобщават от пресцентъра на областна админицтрация.

Искам да изразя огромната си благодарност към Министерството на околната среда и водите. Не е необходимо да казвам какво представлява Деветашката пещера, сигурна съм, че всички сме наясно с това. Тя е природно чудо и днес с общи усилия трябва да намерим най-законосъобразния път за стопанисването и съхранението на пещерата, като важна част в това решение е бъдещото й управление като значима природна забележителност и местообитание на редки животински видове със световна значимост, каза Събчева при откриването на срещата.

На форума, в който участваха зам.-министър Евдокия Манева, Михаил Михайлов – директор на дирекция в МОСВ, началник отделите Митко Стоев и Николай Недялков – експерти, в чийто ресори е и темата с Деветашката пещера, Рени Атанасова – директор на РИОСВ-Плевен, Корнелия Маринова – председател на общинския съвет в Ловеч, Младен Младенов – зам.-кмет на община Ловеч, Регионален исторически музей бяха обсъдени начините за подобряване на стопанисването и опазването на пещерата, промяна на режима на опазване на пещерата, както и законови регламентации за пещерите чрез Закона за изменение и допълнение на Закона за биологичното разнообразие. 

Необходимо е обединяване на усилията за опазване на Деветашката пещера и други обекти със статут на защитени територии. В тази връзка МОСВ проучи кои институции желаят и имат възможност да управляват Защитена територия „Деветашка пещера”. Понеже статутът на обекта към настоящия момент е публична държавна собственост, становището на МОСВ е, че той може да бъде предоставен за управление само на държавна институция или община, а не на стопански организации или НПО. В същото време общината има пълното право и възможност да упражнява контрол по ЗЗТ и ЗБР, бе становището на МОСВ, изразено на срещата от зам.-министър Манева, която подчерта още, че режимите на контрол се осъществяват на три нива – ЗЗТ и ЗБР; второ ниво – заповеди от компетентен орган (МОСВ) и трето ниво – План за управление на защитената територия.

Досега не са използвани всички законови възможности и ние вярваме, че чрез добро взаимодействие между институциите на различни нива – министерства, областен управител и общини, ще се достигне до успешно управление на тази защитена територия, заяви още Манева. 

Община Ловеч има възможности и желание да стопанисва и управлява Деветашката пещера, като обмисля варианти за управление на обекта, за да го превърне в атрактивна туристическа дестинация при опазване на нейната биологична и историческа стойност, бе категоричен зам.-кметът на Ловеч Младен Младенов, който получи уверението на МОСВ, че ще може да разчита на помощ по осъществяване присъщите функции по управление на обекта. 

Кой ще поеме отговорност за сегашното състояние на пещерата. Има ли достатъчна експертиза общината да осъществява контрол по режимите и по отношение на материята за опазване на видовете. След като за пръв път в България управлението на пещера се предоставя на община как ще се урегулира материята нормативно. Как общината ще финансира управлението на защитената територия и прилежащия терен. Как ще се гарантира опазването на пещерата като национален археологически паметник на културата. Законосъобразно ли е възстановяването на моста. Има ли интерес общината да изгражда инфраструктура и какви туристически атракции се предвиждат. Това бяха част от поставените въпроси от НПО, участвали във форума.

Министерството ще осъществява своите функции и ще бъде в постоянен контакт с общината – ще предоставя консултации и обучения; както и очаква помощ от НПО и дирекциите на Националните паркове в областта на опазване на видовете. Относно финансирането общината ще може да вземе самостоятелно решение за събиране на входни такси или подобно решение, което да е законосъобразно. Тя освен права ще има и задължения. Във връзка с опазването на пещерата като исторически паметник няма да бъдат допуснати действия, които не са съгласувани с Министерство на културата и които да увреждат нейната археологическа стойност. МОСВ има две споразумения с МК. Всички проекти на решения на МС се съгласуват с всички компетентни органи и министерства,  обясни зам.-министър Манева в отговор на поставените въпроси.

Община Ловеч поема стопанисването и управлението на Деветашката пещера, стана ясно след края на обсъждането.

 

Коментари
Няма добавени коментари.
Добави коментар
Трябва да сте влезли в профила си за да публикувате коментари .
Оценки
Оценяването е възможно само за регистрирани членове.

Моля влезте в профила си, или се регистрирайте за да гласувате.

Няма публикувание оценки.
Вход
Потребител

ПаролаЗабравена парола?
Поискайте си нова от тук.
R.I.P. Whitney Houston
Избор на MrBean
Избор на Редактора
Членска анкета
Намерихте ли информация, какво предвижда Бюджет 2012 за вашия квартал или населено място?

Да, намерих

Не, не можах да намеря

Не ме интересува

За какво е този Бюджет?

Трябва да влезете в профила си за да гласувате.
Последни обяви
Table 'lovechtoday3.fusion_announcements' doesn't exist

No announcement has been added yet.

Последни статии
Ще можем ли да полетим
Литературата на днешните тийнейджъри. Полезно явление или поредната мания
Кога ловчалии ще бъдат в центъра на вниманието на политическите партии?
Сега ли е времето за създаване на ГОС в Ловеч ?
Сърбия – по-различният свят. Държавата, която не чака наготово! 2
Table './lovechtoday3/fusion_photos' is marked as crashed and should be repaired
Facebook
Table './lovechtoday3/fusion_photos' is marked as crashed and should be repaired
\n\n"; if (iADMIN) { $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."flood_control WHERE flood_timestamp < '".(time()-360)."'"); $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."thread_notify WHERE notify_datestamp < '".(time()-1209600)."'"); $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."vcode WHERE vcode_datestamp < '".(time()-360)."'"); $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."new_users WHERE user_datestamp < '".(time()-86400)."'"); } mysql_close(); ob_end_flush(); ?>