| Портал Европа | Община Ловеч | Област Ловеч | Ловеч днес |
"); ?>
Сигнали за корупция
Навигация
Предстоящо
Въвежда се временна организация на движението по бул. „Мизия”
В събота ви каним на пикник край езерото в парк Стратеш
Новата книга на Николай Петев ще бъде представена в Ловеч
Община Ловеч с богата културна програма за празника на града
Утре Радио "Volunteer Rock" представя Звезди от “АХАТ”
Последни БГ Фирми
Пожарна безопасност и защита на населението
Клуб на дейците на културата Ловеч
.ЛОВЧАНСКО ЧИТАЛИЩЕ”НАУКА” гр.ЛОВЕЧ
Държавен архив – Ловеч
Художествена галерия – Ловеч
Теми във Форума
Последни теми
Квартири
Какво слушате в момента......
" Викайте и крещете "- облекчете душата си ...
Оправете сайта!!!
Вицове и весели истории
Горещи теми
Какво слушате в момента...... [3799]
" Викайте и крещете "- облекчете душата си ... [3757]
Кризата в Левски! [1310]
“Община реформатор” ли е Община Ловеч? [1007]
Партийно строителство [739]
XML RSS Feed
Новини
Предстоящи събития
Търсене в old.lovechtoday.eu
Реклама
Dancing In The Dark
Коментар

Dancing In The Dark

 

Павлин Иванов

pavlinКмета Казанджиев и администрацията изненадаха гражданите с интересни и конструктивни предложения, които бяха представени при обсъждането на Бюджет 2012. В квартал „Младост“ започва изграждането на нов плувен комплекс. Велоалеи ще свързват кварталите с „Баш бунар“, а освен това, във всяко село ще бъде изградена по една нова спортна площадка. Улиците в Ловеч ще се мият всяка сутрин, а парковете ще бъдат основно обновени. Край на чакането и досадното ходене по канцеларии – администрацията залага в бюджета средства за пълно електронно обслужване на гражданите.

Знам, че ви се искаше да чуете нещо подобно за Бюджет 2012, но за съжаление, ядец! Ще се наложи да почакате или да се преместите на друго място, ако имате желание за по-добър живот. Е, не е приятно така да ви подвеждам, но пък някой ден, подобен сценарии може и да стане факт.

На 6 февруари в залата на Общински съвет се проведе тъй нареченото „обществено обсъждане“ на отчета на бюджет 2011 и предложението за бюджет за 2012 на кмета Казанджиев. Не случайно избрах това заглавие на моя коментар, защото за поредна година, обсъждането продължава да бъде проформа и служи единствено за прикрепяне на протокола от него, с цел изпълняване на законовото изискване за внасяне бюджет 2012 в Общински съвет.

Аргументите за това заключение са много. Първо, началният час – 10.30ч., работно време. Явно според организаторите на обсъждането е без значение, тъй като хората и без това не идват и няма смисъл да се затормозяват служителите на Общината със задължително присъствие в извънработно време.

Ще отворя една скоба, за да ви разкажа за присъстващите на обсъждането. Традиционно, около 20-30 служители на общината заемат челните места и създават впечатление за внушително присъствие и представителност. Подкрепа, изразена в присъствие, администрацията получава и от огромен брой назначени от нея кметски наместници и квартални съвети. Въпреки всичката тази маса хора, никой от тях, освен да заема челно място около масата за дискусия, не обелва и думичка по темата. Всичко им е ясно. Доволни са от всичко. Нямат питания. Кварталите и селата цъфтят и хората са щастливи. Всичко е ОК. 

Липсата на информация. С публикуваната една обща рамка и след две остри искания на „Ловеч днес“ се публикувани капиталова програма, ако може да се нарече така изобщо, и още една таблица. С това се изчерпа нуждата от партньорство. Това, че няма анализи, основна информация и дори конкретни намерения, за кмета Казанджиев и неговия екип продължава да не бъде важно.

Философията на бюджета. Абсолютно съм съгласен с кмета Казанджиев, че най-важното е бюджета да бъде стабилен и да гарантира изпълнението на всички функции на администрацията. Съгласен съм и че трябва да продължи привличането на евросредства.

Няма как да се съглася обаче, че това е кризисен бюджет. Той е почти в същият размер като миналогодишният, а тогава той беше определен от кмета като „Бюджет на развитието“. Странно, сега почти същият бюджет е кризисен.

Моето виждане е, че бюджета трябва да изпълнява и други цели. Да решава проблеми. Примерите са прости. Днес, в големите снегове е очевадна липсата на съвременна техника в нужното количество, която да гарантира създаването на условия за безопасно придвижване на жителите на общината – решение не е заложено. Очевадно е, че хората в града, освен сцена над реката имат нужда и от това, кварталната им градинка да има поне 10 здрави пейки, децата им да има къде да спортуват за да бъдат здрави, градът да бъде много по-свеж, чист и зелен,  Стратеш, крепостта и Покритият мост да имат съдържание, а не само опаковка, Мога да дам десетки примери за това, как този бюджет не дава решения и не чертае бъдеще.

Днес дори не е ясна структурата на Община Ловеч, която странно защо не се внася в Общински съвет, а ще това ще стане факт едва след приемането на бюджета. Защо ли?

Много красноречива за начина на мислене на администрацията беше случката с представителя на кварталният съвет в Гозница, който на обсъждането попита кмета Казанджиев какво се предвижда за неговия квартал в бюджета. Отговора, без да мога да цитирам дословно беше – Точно в бюджета, за Гозница няма нещо, но пък имаме едни проекти …

За съжаление, човекът от Гозница, беше на друго мнение и малко след това напусна тъй нареченото обсъждане. Когато няма какво да каже на хората, които са го пратили там с определени искания, касаещи подобряването на техния живот, какво да направи повече?

Защо на обсъждането изтъкнах, че целият процес е сбъркан. Защото, никой, който не е достатъчно приближен на администрацията, не е видял конкретната капиталова програма, културният и спортния календар, политиката за превръщане на Ловеч в туристически център, политиката за насърчаване на малкия и среден бизнес, политика за развитието на образованието, политика за ограничаване на демографската катастрофа, политика за това, да бъде променено отношението на ловчалии към собственият си град, за да го припознават като свой …  Защото никой не вижда как ще се промени неговият начин на живот.

Не е ясен предмета на обсъждането и какво се очаква от местната общност, освен разбира се да бъде една добра публика и да се разпише в бланката за присъстващи. Какво обсъждане? За какво? Къде са алтернативите, които да се обсъждат? Дори не бяха представени предложенията на кварталните съвети и кметствата.

Но пък имаме едни проекти! Чудесна тема! Колко са устойчиви те и отговарят ли на целите за развитие на града реално, а не на книга. Увеличила ли се е раждаемостта следствие на тяхното реализиране, хората по-добре ли живея, по-щастливи ли са, имат ли вече желание да се върнат и работят тук, създавайки семейства и отглеждайки децата си именно тук. Отговор на тези въпроси бюджета не дава, защото според кмета: „Не се гледат първо исканията, а после числата. Защото, ако удовлетворим всички искания в разходната част, как ще се справим с приходната, попита той.“

Всъщност за кого е този бюджет? За удобство на администрацията или за гарантиране подобряването на качеството на живот на ловчалии?

Тезата, която заявих на обсъждането беше,  че за да има обсъждане, трябва предварително да е било обсъдено и предложено какво да влезе в спортния и културния календар, каква да бъде капиталовата програма, какви пари очакваме, какви имаме и какви са ни приоритетите. Подобни разговори няма. Ще имало след като бъде приет бюджета. Кажете ми вие, кое е правилно,  да приемем някаква сума и после да и търсим съдържание или да знаем какво искаме и ако е добро и отговаря на целите ни, то тогава да влезе в бюджета и получи финансиране?

Не е ли логично, целия процес  по новия бюджет да започва септември – октомври. Тогава има доста голяма яснота какво от заложеното е изпълнено, постигнати ли са целите заложени в предишния бюджет, какво е необходимо още, как трябва да се коригират политиките, респективно средствата за тяхното реализиране. Да са проучени нуждите и да се намери начин за тяхното удовлетворяване. Да се обсъдят алтернативите и прецени кое е по-приоритетно в различните сфери.

Иначе за какво е бюджета? Как неговото изпълнение променя качеството ни на живот?

Бюджета не дава отговор и на още един прост въпрос: ако демографският  тренд за силно намаляване на жителите на общината продължи,  кой ще плаща данъци? Все по-малко хора, ще трябва да плащат все повече, за да се гарантира изпълнението на функциите на общината. Дълга тема.

Приходите. Знаете ли, че Общината е заложила в бюджета, че в цялата община има само 400-450 кучета, при условие, че само в едно голямо село има поне толкова? Толкова пари са сложили в приходната част. Т.е. отказва да събира пари за такса. Знаете ли, че има много граждани и фирми, които не плащат данъци, защото жилищата им нямат акт 16, т.е. не са влезли в експлоатация. Знаете ли, че недоборите от ТБО изобщо не са малки? За радост, не знаете нищо. Така е и по-удобно, но не знам дали за вас или за администрацията.

Процесът е сбъркан, защото всичко се прави наобратно. Резултат ще бъде един балансиран чисто финансово бюджет, без да променя качеството на живот на ловчалии.  А бюджета е балансиран, защото за поредна година, приходите са силно подценени. Естествено, че това не е толкова лошо, но ако общинските съветници не се усетят, поради липсата на информация,  ще приемат един бюджет, който още на следващият ден ще ги постави пред свършен факт и кмета винаги ще им отговоря: „Ама нали вие приехте това“. Как ще приемат те цифрите за ТБО, след като не знаят какви преходни остатъци има. Как ще приемат една капиталова програма „по принцип“. Без конкретика.  Как ще приемат средства за културен календар, без да са наясно какво ще се включва в него. Това са нищожно малка част от нещата.

Личното ми впечатление от обсъждането е, че беше нужен протокол от него и това беше едничката истинска цел.  За пореден път.

Всъщност, докато само четете и продължавате да сте безучастни и да реагирате след дъжд качулка, промяната ще бъде мъчителна, но за сметка на това продължителна.

Градът ни е чудесен, а ние, хората живеещи тук, заслужаваме много повече. Сега! Но едното „like”, вярвайте ми, не помага!

Уважаеми читатели на „Ловеч днес“, ако все пак проявявате интерес какво ще се случи във вашия квартал или село през 2012 година, попитайте вашия общински съветник. Той е за това, да защитава вашите интереси, да проучва мнението ви и да отстоява правото ви на по-добър живот.

 

Коментари
Няма добавени коментари.
Добави коментар
Трябва да сте влезли в профила си за да публикувате коментари .
Оценки
Оценяването е възможно само за регистрирани членове.

Моля влезте в профила си, или се регистрирайте за да гласувате.

Няма публикувание оценки.
Вход
Потребител

ПаролаЗабравена парола?
Поискайте си нова от тук.
R.I.P. Whitney Houston
Избор на MrBean
Избор на Редактора
Членска анкета
Намерихте ли информация, какво предвижда Бюджет 2012 за вашия квартал или населено място?

Да, намерих

Не, не можах да намеря

Не ме интересува

За какво е този Бюджет?

Трябва да влезете в профила си за да гласувате.
Последни обяви
Table 'lovechtoday3.fusion_announcements' doesn't exist

No announcement has been added yet.

Последни статии
Ще можем ли да полетим
Литературата на днешните тийнейджъри. Полезно явление или поредната мания
Кога ловчалии ще бъдат в центъра на вниманието на политическите партии?
Сега ли е времето за създаване на ГОС в Ловеч ?
Сърбия – по-различният свят. Държавата, която не чака наготово! 2
Table './lovechtoday3/fusion_photos' is marked as crashed and should be repaired
Facebook
Table './lovechtoday3/fusion_photos' is marked as crashed and should be repaired
\n\n"; if (iADMIN) { $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."flood_control WHERE flood_timestamp < '".(time()-360)."'"); $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."thread_notify WHERE notify_datestamp < '".(time()-1209600)."'"); $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."vcode WHERE vcode_datestamp < '".(time()-360)."'"); $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."new_users WHERE user_datestamp < '".(time()-86400)."'"); } mysql_close(); ob_end_flush(); ?>