| Портал Европа | Община Ловеч | Област Ловеч | Ловеч днес |
"); ?>
Сигнали за корупция
Навигация
Предстоящо
Въвежда се временна организация на движението по бул. „Мизия”
В събота ви каним на пикник край езерото в парк Стратеш
Новата книга на Николай Петев ще бъде представена в Ловеч
Община Ловеч с богата културна програма за празника на града
Утре Радио "Volunteer Rock" представя Звезди от “АХАТ”
Последни БГ Фирми
Пожарна безопасност и защита на населението
Клуб на дейците на културата Ловеч
.ЛОВЧАНСКО ЧИТАЛИЩЕ”НАУКА” гр.ЛОВЕЧ
Държавен архив – Ловеч
Художествена галерия – Ловеч
Теми във Форума
Последни теми
Квартири
Какво слушате в момента......
" Викайте и крещете "- облекчете душата си ...
Оправете сайта!!!
Вицове и весели истории
Горещи теми
Какво слушате в момента...... [3799]
" Викайте и крещете "- облекчете душата си ... [3757]
Кризата в Левски! [1310]
“Община реформатор” ли е Община Ловеч? [1007]
Партийно строителство [739]
XML RSS Feed
Новини
Предстоящи събития
Търсене в old.lovechtoday.eu
Реклама
При неблагоприятни климатични условия работодателят е длъжен да предприеме мерки за опазване здравето и жив
Ловеч областПри неблагоприятни климатични условия работодателят е длъжен да предприеме мерки за опазване здравето и живота на работещите хора

Във връзка с метереологичните прогнози  за настъпване на голямо застудяване, Главна инспекция по труда напомня, че при неблагоприятни климатични условия работодателят има право да променя режима на работното време и е задължен да осигури здравословни и безопасни условия на труд за работещите хора.
През работното време температурата на работните места, на които постоянно работят хора, трябва да отговаря на установените норми и да се съобразява с използваните методи на работа и физиологичните изисквания. В големи производствени помещения (халета) и на други места, където през студения и преходните периоди на годината това е технически невъзможно, се вземат допълнителни мерки за затопляне на работещите (отоплени помещения или кабини, топли въздушни душове, осигуряване на специални работни облекла и др.). Изборът на отоплителните източници и системи се съобразява с изискванията и характера на работата и работното помещение и с нормите и изискванията за безопасност и здраве и пожарна безопасност. При работа в помещения, в които по технологични причини се поддържат отрицателни температури, на работещите се осигурява специално работно облекло и се въвежда подходящ режим на работа. Температурата в зони за почивка, помещения за дежурства, съблекални, бани, умивални, тоалетни, столови и стаи за оказване на първа помощ трябва да е подходяща за предназначението им.
При неблагоприятни климатични условия  е необходимо да се регламентира продължителността на работа на открито чрез разработването на рационален режим на труд и почивка, разработен от Служба по трудова медицина или специалисти по трудова медицина.
Работата на открито е особено характерна за строително-монтажните дейности. Ето защо законодателят е определил специални изисквания, дадени в Наредба 2 от 2004 г. В чл.50 ал. 1 е регламентирано, че извършването на строителни и монтажни работи на открито се преустановява при наличието на неблагоприятни климатични условия. Работодателят предприема допълнителни мерки за защита на работещите на открити работни места, като техническият ръководител на обекта прекратява работата на открито и извежда всички лица от строителната площадка, строежа или съответното работно място, когато има сериозна и непосредствена опасност за здравето или живота или когато са налице условия, които изискват спиране на работа.
Работодателите следва да полагат особени грижи за работещите непълнолетни лица. Законодателят е установил забрана за работа на непълнолетни лица при температура на въздуха в помещение под +18 градуса C. Забранена е работа на открито от непълнолетни лица при температури под - 10 градуса.
Продължителността на въздействие на неблагоприятните климатични условия може да се намали чрез въвеждане на регламентирани почивки по време на работа, използвани в изградени за целта закрити помещения, с подходящ физиологичен режим на труд и почивка.
Препоръката на Главна инспекция по труда е възникването на неблагоприятни климатични условия да бъде предвидено от работодателя и в Програмата за оценка на риска на работните места да бъдат набелязани конкретни мерки за действие, минимизиране и отстраняване на рисковете, свързани с капризите на климата.
Тъй като отговорността за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд е изцяло на работодателя, Главната инспекция по труда се обръща с апел към всички работодатели да положат необходимите усилия и предприемат нужните мерки в екстремни климатични условия да съхранят и защитят живота и здравето на работещите хора.

Коментари
Няма добавени коментари.
Добави коментар
Трябва да сте влезли в профила си за да публикувате коментари .
Оценки
Оценяването е възможно само за регистрирани членове.

Моля влезте в профила си, или се регистрирайте за да гласувате.

Няма публикувание оценки.
Вход
Потребител

ПаролаЗабравена парола?
Поискайте си нова от тук.
R.I.P. Whitney Houston
Избор на MrBean
Избор на Редактора
Членска анкета
Намерихте ли информация, какво предвижда Бюджет 2012 за вашия квартал или населено място?

Да, намерих

Не, не можах да намеря

Не ме интересува

За какво е този Бюджет?

Трябва да влезете в профила си за да гласувате.
Последни обяви
Table 'lovechtoday3.fusion_announcements' doesn't exist

No announcement has been added yet.

Последни статии
Ще можем ли да полетим
Литературата на днешните тийнейджъри. Полезно явление или поредната мания
Кога ловчалии ще бъдат в центъра на вниманието на политическите партии?
Сега ли е времето за създаване на ГОС в Ловеч ?
Сърбия – по-различният свят. Държавата, която не чака наготово! 2
Table './lovechtoday3/fusion_photos' is marked as crashed and should be repaired
Facebook
Table './lovechtoday3/fusion_photos' is marked as crashed and should be repaired
\n\n"; if (iADMIN) { $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."flood_control WHERE flood_timestamp < '".(time()-360)."'"); $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."thread_notify WHERE notify_datestamp < '".(time()-1209600)."'"); $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."vcode WHERE vcode_datestamp < '".(time()-360)."'"); $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."new_users WHERE user_datestamp < '".(time()-86400)."'"); } mysql_close(); ob_end_flush(); ?>