| Портал Европа | Община Ловеч | Област Ловеч | Ловеч днес |
"); ?>
Сигнали за корупция
Навигация
Предстоящо
Въвежда се временна организация на движението по бул. „Мизия”
В събота ви каним на пикник край езерото в парк Стратеш
Новата книга на Николай Петев ще бъде представена в Ловеч
Община Ловеч с богата културна програма за празника на града
Утре Радио "Volunteer Rock" представя Звезди от “АХАТ”
Последни БГ Фирми
Пожарна безопасност и защита на населението
Клуб на дейците на културата Ловеч
.ЛОВЧАНСКО ЧИТАЛИЩЕ”НАУКА” гр.ЛОВЕЧ
Държавен архив – Ловеч
Художествена галерия – Ловеч
Теми във Форума
Последни теми
Квартири
Какво слушате в момента......
" Викайте и крещете "- облекчете душата си ...
Оправете сайта!!!
Вицове и весели истории
Горещи теми
Какво слушате в момента...... [3799]
" Викайте и крещете "- облекчете душата си ... [3757]
Кризата в Левски! [1310]
“Община реформатор” ли е Община Ловеч? [1007]
Партийно строителство [739]
XML RSS Feed
Новини
Предстоящи събития
Търсене в old.lovechtoday.eu
Реклама
Нови услуги на НАП спестяват време и средства
НАП съветва

Нови услуги на НАП спестяват време и средства
стойчев За изпълнението на приходите за 2011 г. и основните акценти в данъчно осигурителната кампания 2012 г.- основните срокове за деклариране и плащане на данъци и осигурителни вноски, новости при декларирането и плащането на данъци и осигурителни вноски през тази кампания, документи, които се изискват, за да се ползват данъчни облекчения, информира на днешната пресконференция журналистите Директора на офиса на НАП в гр.Ловеч Виктор Стойчев.
       Той отбеляза, че и през тази година в обслужването продължава стремежа за спестяване на клиентите преди всичко на средства и време при контакта им с НАП.Това ще се постигне чрез:
- въвеждането на нови електронни услуги, които няма да изискват електронен подпис, а само персонален идентификационен код / ПИК/.С него клиентите ще могат на този етап да правят справка за активни трудови договори, за осигурителния им доход, върху който работодателите им внасят осигурителни вноски, справки за натрупаната до момента сума в  пенсионния фонд, в който се осигуряват за допълнително задължително пенсионно осигуряване /ДЗПО/.На следващ етап достъпът до тези услуги ще бъде разширен не само по интернет, но и чрез колцентъра на НАП - 070018700
- отново фирмите ще подават годишни отчети за дейността си или в НАП или в НСИ.
- отпадане на нови 20 кода за вид плащане, което по сметки на НАП  ще спести 11 млн. лв. на клиентите ни в годишен план от по-малко платежни нареждания.

      Относно стартиралата данъчно осигурителна кампания 2012 г, директора на офиса отбеляза, че промените тази година са изцяло в полза на клиентите на администрацията:
Отпада задължението да се подава декларация от безработните, стига авансово внесения данък да е равен на дължимия годишен данък
Годишният данък след приспаданията се закръглява към всеки пълен лев.
За работодателите, които откажат служебна бележка е предвидена санкция до 250 лв.,  апри повторно нарушение– до 500 лв.
Облекчен е  реда за ползване на облекчението за ипотечен кредит за млади семейства – само един документ към декларацията и попълнена декларация от съпруга/съпругата, че няма да ползва облекчението

          Във всички офиси на НАП до края на данъчната кампания на 2 май 2012 г. (защото 30 април е почивен ден) ще се работи с т.нар. плаващо работно време, тоест без обедна почивка. Като в дните, в които изтичат срокове офиса ще работят до тогова, докато има клиенти в салона за обслужване. Въпреки това от офиса в гр.Ловеч призовават своите клиенти да не чакат последните срокове.

         Обърнато бе внимание на основните срокове и условия за ползване на предвидените в закона отстъпки и облекчения.
         Декларациите за облагане на доходите и тази година се подават до 2 май 2012, тъй като 30 април официално е почивен ден. Данъците се заплащат в същия срок.. 5% отстъпка получават онези граждани, които подадат декларациите си и платят задълженията си до 10 февруари, а тези които декларират с електронен подпис могат да се възползват от отстъпката до края на април. Ползва се само едната отстъпка. Новото е ,че отстъпките се ползват само ако авансовият данък през годината е определен и внесен в срок.
         И тази година декларациите за облагане на доходите се състоят от основно тяло и приложения към него, в зависимост от вида на реализираните доходи. В  офиса има определени служители, които дават на клиентите информация кое приложение от подоходната декларация трябва да вземат и попълнят; Допълнителна информация относно за попълване на декларациите си клиентите на НАП могат да получат и на телефон 0700 18 700 на цената на един градски  разговор.
        Срокът за деклариране на печалбата от 2011 г. за предприятията е 2 април, тъй като 31 март е в събота. Данъкът се заплаща в същия срок. 1% отстъпка от дължимия годишен корпоративен данък (но не повече от 1000 лв.) ползват тези фирми, които подадат годишната си декларация по електронен път, с електронен подпис.
           В офиса в гр.Ловеч има всички хартиени образци на декларациите.  Клиентите на администрацията е добре да използват образците, които са публикувани на интернет страницата на НАП – www.nap.bg. Те са в текстови формат, така че могат да се попълват на компютър, което е удобно за клиентите от по-отдалечените населени места.
От офиса в Ловеч призовават гражданите и фирмите да използват всички възможности за подаване на декларации. Това може да стане чрез интернет, подписани с електронен подпис, по пощата с обратна разписка, както и срещу входящ номер в над 400 пощенски станции в цялата страна.

           Във връзка с плащането на данъци и осигурителни вноски, директора на офиса подчерта, че заплащането на данъците и осигурителните вноски става само по банков път, с пощенски запис за плащане към бюджета или по Интернет. За улеснение на клиентите до салоните за обслужване в гр.Ловеч и гр.Троян са разкрити офиси на Инвестбанк, които обслужват клиентите на администрацията. Заплащането на данък върху доходите от физическо лице на банково гише в офис на НАП е безплатно.
          Важна промяна, която значително ще облекчи бизнеса е, че  ще се намали броят на платежните нареждания, които работодателите и самоосигуряващите се лица попълват ежемесечно за внасяне на осигурителни вноски. От 2012 г. отпадат още 20 кода за вид плащане за републикански данъци и осигурителни вноски, като през 2010 г. отпаднаха над 40. С това се намалява административната тежест и се опростява се плащането на данъци и осигурителни вноски.  

          От офиса напомнят, че обслужването на местните данъци и такси – данък сгради, такса смет, данък за автомобилите, патент, както и новия туристически данък, се извършва в общините, а не в офисите на НАП.

          Директорът на офиса подчерта, че ползването на данъчни облекчения става с подаване на данъчната декларация. И тази година НАП изисква само два документа, за да се ползва облекчението за млади семейства. Това са документ от банката, предоставила кредита, за направените лихвени плащания през 2011 г. и декларация от другия съпруг, че няма да ползва облекчението (но тя е част от самата годишна декларация).
          Данъчното облекчение за млади семейства се ползва като сумата от годишните данъчни основи се намали с направените през 2011 г. лихвени плащания върху първите 100 000 лв. от ипотечен кредит.Важно е да се подчертае, че със сумата на лихвените плащания не се намалява дължимия от  данък, а сумата на годишните данъчни основи.
         И тази година в годишната декларация за облагане на доходите на физическите лица ще се декларират получените и предоставени заеми. Това на практика доказа твърдението на НАП, за това, че декларираните при ревизии заеми са само за оправдаване на доходи.
         Декларират се:
1.    Получени през 2011 г. парични заеми (без кредити от банки), ако общият им размер надхвърля 10 000 лв. и към 31 декември 2011 г. част от тях са непогасени.
2.    Непогасените остатъци по получени парични заеми в периода от 2006 г. до 2011 г. (без кредити от банки), ако общият размер на остатъците към 31 декември 2011 г. е над 40 000 лв.
3.    Предоставени парични заеми  през 2011 г., ако общият им размер надхвърля 10 000 лв. и към края на 2011 г. част от тях са непогасени.
4.    Непогасените остатъци по предоставени парични заеми в периода от 2006 г. до 2011 г., ако общият размер на остатъците към 31 декември 2011 г. е над 40 000 лв.
 
         Други по- важни  моменти са:
- от тази година фирмите, регистрирани по ЗДДС, които имат в някой от дневниците си повече от пет записа трябва да подават справките си декларации само по електронен път с електронен подпис
 - до 31 март е срокът , в който фирмите трябва да свържат касовите си апарати с НАП, а бензиностанциите- нивомерните си системи на гориво  
- тези от самоосигуряващите си лица, които  искат да променят  вида на осигуряването си за 2012 г. / от осигуряване за болест и пенсия към осигуряване само за пенсия или обратно/ трябва да подадат декларация до края на месец януари 2012 г.
- безработните, които не получават обезщетения за безработица и за които възниква задължение да се осигуряват за здраве сами за своя сметка,  трябва да подадат декларация до края на месеца, следващ месеца, през който е възникнало задължението им за внасяне на здравноосигурителни вноски

Коментари
Няма добавени коментари.
Добави коментар
Трябва да сте влезли в профила си за да публикувате коментари .
Оценки
Оценяването е възможно само за регистрирани членове.

Моля влезте в профила си, или се регистрирайте за да гласувате.

Няма публикувание оценки.
Вход
Потребител

ПаролаЗабравена парола?
Поискайте си нова от тук.
R.I.P. Whitney Houston
Избор на MrBean
Избор на Редактора
Членска анкета
Намерихте ли информация, какво предвижда Бюджет 2012 за вашия квартал или населено място?

Да, намерих

Не, не можах да намеря

Не ме интересува

За какво е този Бюджет?

Трябва да влезете в профила си за да гласувате.
Последни обяви
Table 'lovechtoday3.fusion_announcements' doesn't exist

No announcement has been added yet.

Последни статии
Ще можем ли да полетим
Литературата на днешните тийнейджъри. Полезно явление или поредната мания
Кога ловчалии ще бъдат в центъра на вниманието на политическите партии?
Сега ли е времето за създаване на ГОС в Ловеч ?
Сърбия – по-различният свят. Държавата, която не чака наготово! 2
Table './lovechtoday3/fusion_photos' is marked as crashed and should be repaired
Facebook
Table './lovechtoday3/fusion_photos' is marked as crashed and should be repaired
\n\n"; if (iADMIN) { $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."flood_control WHERE flood_timestamp < '".(time()-360)."'"); $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."thread_notify WHERE notify_datestamp < '".(time()-1209600)."'"); $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."vcode WHERE vcode_datestamp < '".(time()-360)."'"); $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."new_users WHERE user_datestamp < '".(time()-86400)."'"); } mysql_close(); ob_end_flush(); ?>