| Портал Европа | Община Ловеч | Област Ловеч | Ловеч днес |
"); ?>
Сигнали за корупция
Навигация
Предстоящо
Въвежда се временна организация на движението по бул. „Мизия”
В събота ви каним на пикник край езерото в парк Стратеш
Новата книга на Николай Петев ще бъде представена в Ловеч
Община Ловеч с богата културна програма за празника на града
Утре Радио "Volunteer Rock" представя Звезди от “АХАТ”
Последни БГ Фирми
Пожарна безопасност и защита на населението
Клуб на дейците на културата Ловеч
.ЛОВЧАНСКО ЧИТАЛИЩЕ”НАУКА” гр.ЛОВЕЧ
Държавен архив – Ловеч
Художествена галерия – Ловеч
Теми във Форума
Последни теми
Квартири
Какво слушате в момента......
" Викайте и крещете "- облекчете душата си ...
Оправете сайта!!!
Вицове и весели истории
Горещи теми
Какво слушате в момента...... [3799]
" Викайте и крещете "- облекчете душата си ... [3757]
Кризата в Левски! [1310]
“Община реформатор” ли е Община Ловеч? [1007]
Партийно строителство [739]
XML RSS Feed
Новини
Предстоящи събития
Търсене в old.lovechtoday.eu
Реклама
Становище на Областният управител по отношение на план-сметката
Ловеч област
Становище на Областният управител по отношение на план-сметката

УВАЖАЕМА ГОСПОЖО МАРИНОВА,
УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН КАЗАНДЖИЕВ,

оу писмо Областният управител като орган на изпълнителната власт по чл. 29 от ЗА. осъществява държавното управление по места, и в рамките на правомощията си, конкретно изброени в чл.,31 от ЗА осигурява спазването на законността на територията на областта и осъществява административен контрол по изпълнението на административните актове и контрол за законосъобразността на актовете и действията на органите на местното самоуправление и местната администрация.
С оглед отговорността произтичаща от закона бих искала да изразя становище по вълнуващия всички жители на общината въпрос с годишната план-сметка за дейността „Чистота" и сключения концесионен договор с изпълнителя на услугата.
На 04.01.2012 г. в рамките на законноустановения срок в областна администрация Ловеч е постъпил Протокол №4 от 28. ] 2.2011 г, на общински съвет Ловеч, Точка 2 от дневния ред е свързана с обсъждането на предложение за одобряване на план сметка за разходите през 2012 г. необходими за предоставяне на услугите по сметосъбиране, сметоизвозване и поддържане на депа за отпадъци.
оу писмоРешение на Общински съвет Ловеч за приемане на годишната план-сметка за дейността  „Чистота'' няма, защото ясно личи от стенографския протокол, че предложението, не е прието. Стенограмата от заседанието показва, че „за" проекторешението в неговата цялост са гласували 13 общински съветници, „против" -З и „въздържали се" — 13.
Според чл. 66, ал. 1 от ЗМДТ, таксата за битови отпадъци се определя в годишен размер за всяко населено място с решение на общинския съвет въз основа на одобрена пдан-сметка за всяка дейност. Следователно, одобрената план - сметка за разходите за битови отпадъци представлява необходима предпоставка за определяне на размера на таксата за битови отпадъци, а одобряването на план-сметката е елемент от процедурата по приемане на решението на общинския съвет за определяне размера на таксата за битови отпадъци. С план-сметката не се създават права или задължения, нито непосредствено се засягат права, свободи или законни интереси на граждани или юридически типа, поради което сьщата не представлява общ административен акт по смисъда на| чл. 65 АПК, нито индивидуален административен акт.
Законът предвижда, че когато в края на предходната година общинският съвет не Е определил размера на таксата за битови отпадъци за текущата година, таксата се събира на база действащият размер към 31 декември на предходната година. Твърденията разпространявани сред обществото, че поради неприемането на план-сметката фирмите реално могат да спрат да изпълняват задълженията си по договорите противоречат на правната логика на законодателя.
След като в ЗМДТ е предвидени възможност да се запази размера на таксата, а план-сметката е само нейна функция, то абсурдно е да се приема, че това ще наруши процеса па предоставяне на услугата.
От разискванията на заседанието на Общински съвет Ловеч е ясно изразено желанието на Общината да се запази размера на ТБО, което навежда на логичният извод, че събраните приходи от нея следва да покрият разходите за дейностите по „Чистота“. За допълнителна информация ще отбележа,че в рамките на осъществявания от мен контрол по ЗМСМА са прегледани всички протоколи от заседания на останалите Общински съвет на територията на областта. Част от общините, по силата на закона са запазили действащият размер на ТБО, тъй като не са обсъждани предложения за нови план-сметки. Това предполагам няма да попречи на общините Априлци, Тетевен, Угърчин, Ябланица да изпълняват задълженията си към гражданите по извозването на отпадъците и поддържането на чистотата  в града.

По- важния въпрос обаче е с концесионният договор с фирма А.С.А. България ЕООД, който по признание на кмета и на общинските съветници е безкрайно неизгоден за гражданите и общината. От особено значение е започването на преговори с концесионера за изменение на клаузите на концесионният договор при спазване на императивните разпоредби на закона за концесиите. Считам, че именно по този начин при договаряне на едни справедливи условия ще бъдат защитени интересите на гражданите, като заедно с това ще се подобри и качеството на предоставената услуга по „Чистота“.

С Уважение

Ваня Събчева Областен управител на област Ловеч

Коментари
MrBean на 12.01.2012 18:14


гузна, гузно, мн. гузни, прил.
1. Който изпитва неудобство, срам, безпокойство поради това, че осъзнава своя простъпка, вина. Изглеждаш ми нещо гузен.
2. Който изразява това неудобство. Гузен поглед.
• нареч. гузно. Мълчи гузно.
ГУЗЕН негонен бяга
MrBean на 12.01.2012 18:29
-

Aко това аргументирано становище на Областният управител по отношение на план-сметката е квалифицирано от един общински съветник като ‘гузно мълчание’ , то би било добре Областния управител все така ‘гузно да мълчи’ по всяко едно незаконосъобразно решение на Общински съвет Ловеч.
Добави коментар
Трябва да сте влезли в профила си за да публикувате коментари .
Оценки
Оценяването е възможно само за регистрирани членове.

Моля влезте в профила си, или се регистрирайте за да гласувате.

Няма публикувание оценки.
Вход
Потребител

ПаролаЗабравена парола?
Поискайте си нова от тук.
R.I.P. Whitney Houston
Избор на MrBean
Избор на Редактора
Членска анкета
Намерихте ли информация, какво предвижда Бюджет 2012 за вашия квартал или населено място?

Да, намерих

Не, не можах да намеря

Не ме интересува

За какво е този Бюджет?

Трябва да влезете в профила си за да гласувате.
Последни обяви
Table 'lovechtoday3.fusion_announcements' doesn't exist

No announcement has been added yet.

Последни статии
Ще можем ли да полетим
Литературата на днешните тийнейджъри. Полезно явление или поредната мания
Кога ловчалии ще бъдат в центъра на вниманието на политическите партии?
Сега ли е времето за създаване на ГОС в Ловеч ?
Сърбия – по-различният свят. Държавата, която не чака наготово! 2
Table './lovechtoday3/fusion_photos' is marked as crashed and should be repaired
Facebook
Table './lovechtoday3/fusion_photos' is marked as crashed and should be repaired
\n\n"; if (iADMIN) { $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."flood_control WHERE flood_timestamp < '".(time()-360)."'"); $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."thread_notify WHERE notify_datestamp < '".(time()-1209600)."'"); $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."vcode WHERE vcode_datestamp < '".(time()-360)."'"); $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."new_users WHERE user_datestamp < '".(time()-86400)."'"); } mysql_close(); ob_end_flush(); ?>