| Портал Европа | Община Ловеч | Област Ловеч | Ловеч днес |
"); ?>
Сигнали за корупция
Навигация
Предстоящо
Въвежда се временна организация на движението по бул. „Мизия”
В събота ви каним на пикник край езерото в парк Стратеш
Новата книга на Николай Петев ще бъде представена в Ловеч
Община Ловеч с богата културна програма за празника на града
Утре Радио "Volunteer Rock" представя Звезди от “АХАТ”
Последни БГ Фирми
Пожарна безопасност и защита на населението
Клуб на дейците на културата Ловеч
.ЛОВЧАНСКО ЧИТАЛИЩЕ”НАУКА” гр.ЛОВЕЧ
Държавен архив – Ловеч
Художествена галерия – Ловеч
Теми във Форума
Последни теми
Квартири
Какво слушате в момента......
" Викайте и крещете "- облекчете душата си ...
Оправете сайта!!!
Вицове и весели истории
Горещи теми
Какво слушате в момента...... [3799]
" Викайте и крещете "- облекчете душата си ... [3757]
Кризата в Левски! [1310]
“Община реформатор” ли е Община Ловеч? [1007]
Партийно строителство [739]
XML RSS Feed
Новини
Предстоящи събития
Търсене в old.lovechtoday.eu
Реклама
С празнично честване ще се отбележи 20-годишнината от обявяването на парк „Централен Балкан”
Ловеч област

С празнично честване ще се отбележи 20-годишнината от обявяването на парк „Централен Балкан”


С празнично честване ще се отбележи 20-годишнината от обявяването на парк „Централен Балкан”, съобщават от Община Тетевен. Нона Караджова - министър на околната среда и водите, ще участва в празника и ще приветства служителите на Парковата дирекция и гостите на проявата.
Събитието ще се състои на 17 септември, събота, от 11 часа, в м. Костина, край с. Рибарица, община Тетевен.
Ще присъстват посланици на страни, които са допринесли за развитието на парка. Очакват се и много гости, сред които представители на МОСВ, високо правителствено, регионално и местно ниво, еколози, учени и изследователи, участвали в процеса на създаването и устойчивото управление на Националния парк през годините, приятели на Централен Балкан и др.
В празничната програма концерт ще изнесе Ансамбъл ”Алтън Тетевен”.
Участниците в честването ще имат възможност да посетят Националния парк и неговия резерват Боатин с пешеходен преход по маршрута Костина – Кордела, финална част от ежегодния Национален туристически поход „По стъпките на Георги Бенковски".
За гостите на празника, организаторите подготвят и специална вечер, в която с маратон от филми и фотоси, приятели и служители на Парка ще показват и разказват за Централен Балкан.


Парк “Централен Балкан” е обявен със Заповед на Министъра на околната среда на 31 октомври 1991 г. В съответствие с действащото законодателство е обявен за Народен парк. Законът за защитените територии от 1998 г. определя “Централен Балкан” като парк с национално значение. На 15.10.1999 г. паркът е прекатегоризиран в Национален парк - един от трите български национални парка. Тази класификация съответства на Категория II защитени територии на Международния съюз за опазване на природата и природните ресурси (IUCN)

Основни етапи в управлението на парка и развитието на парковата администрация:

На 15 юли 1996 г. Министърът на околната среда създава в град Габрово Районна инспекция по околната среда за Народен парк Централен Балкан.

На 29.12.1998 г. в Габрово е учредена Дирекция на Националния парк.

Дирекцията е регионален орган на Министерството  на околната среда и водите и ръководи парка, според утвърден от Министерския съвет на Р България 10-годишен План за управление. Управленската дейност цели да опазва и поддържа биологичното разнообразие и да защитава дивата природа, да предоставя възможности за научни и образователни дейности, за развитието на туризъм и екологосъобразен поминък.

Политика на управлението е привличането на обществено участие, осигуряването на широки възможности за партньорства между управлението на парка, науката, местните общности и бизнеса. Израз на стремежа да се интегрират усилията в посока към съвместно управление са създадените Обществен консултативен съвет, Научен консултативен съвет, публични бизнес– партньорства чрез сертификационен процес.

Националният парк е основна част от Националната екологична мрежа.

Грижата за него е държавна политика.
“Централен Балкан” е третата по големина защитена територия в България. Простира се по най-високата част на Стара планина, на около 85 км в посока изток-запад, обхващайки ивица със средна ширина около 10 км. Паркът включва гори и високопланинска безлесна зона. В него се намират 9 природни резервата (I категория по IUCN), които заемат над 28% от територията му. Всички природни резервати (с изключение на “Козя стена”) и самият парк са включени в Списъка на ООН на националните паркове и защитени територии. Резерватите “Боатин”, “Царичина”, “Стенето” и “Джендема” са обявени за биосферни резервати по програмата на ЮНЕСКО “Човек и биосфера“ (MAB). Той съхранява уникална дива природа и екологични комплекси, поддържащи както представителни природни компоненти и важни процеси, така и жизнени популации и застрашени видове, осигурява оптимални условия за опазване на биологичното разнообразие.

Паркът представлява съществен принос на България в структурата на Европейски природозащитни мрежи като PAN Parks, EUROPARC, НАТУРА 2000 и други инициативи за опазване на околната среда.

Поради ролята си за гнездещите, мигриращите и зимуващите в него птици, Националният парк е обявен за Орнитологично важно място със световно значение в списъка на BirdLife International.

През 2003 г., Национален парк Централен Балкан - първи в България и четвърти в Европа, става сертифициран член на Европейската мрежа от защитени територии PAN Parks за добре запазена и управлявана Европейска дива природа, отворена за устойчивия туризъм. През 2010 г. паркът е ресертифициран за още 5 години.

През 2006 г., Съветът на Федерацията на Европейските природни и национални паркове (EUROPARC) официално одобри членството на Националния парк и така – чрез Централен Балкан, България стана 39-тата страна със своя защитена територия във Федерацията.

Заради своите съхранени местообитания и изключително биологично разнообразие, от 2008 г. Централен Балкан е защитена зона по двете основни Директиви в природозащитното законодателството на Европейския съюз - за опазване на дивите птици и за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, в единната Европейска екологична мрежа на зони под специална защита НАТУРА 2000.


През 2009 г., Националният парк е отличен с Европейска диплома за защитени територии - първият и единствен в България носител на престижната международна награда, присъждана от Комитета на министрите на Съвета на Европа. С Дипломата се удостояват защитени територии със специална европейска значимост за опазването на биологичното, геоложкото и ландшафтно разнообразие. Тя е отличие, което оценява не само качествата на природното наследство, но и ефективността на защитата и системата на управление и поставя защитената територия за 5 години под патронажа на Съвета на Европа.


Коментари
Няма добавени коментари.
Добави коментар
Трябва да сте влезли в профила си за да публикувате коментари .
Оценки
Оценяването е възможно само за регистрирани членове.

Моля влезте в профила си, или се регистрирайте за да гласувате.

Няма публикувание оценки.
Вход
Потребител

ПаролаЗабравена парола?
Поискайте си нова от тук.
R.I.P. Whitney Houston
Избор на MrBean
Избор на Редактора
Членска анкета
Намерихте ли информация, какво предвижда Бюджет 2012 за вашия квартал или населено място?

Да, намерих

Не, не можах да намеря

Не ме интересува

За какво е този Бюджет?

Трябва да влезете в профила си за да гласувате.
Последни обяви
Table 'lovechtoday3.fusion_announcements' doesn't exist

No announcement has been added yet.

Последни статии
Ще можем ли да полетим
Литературата на днешните тийнейджъри. Полезно явление или поредната мания
Кога ловчалии ще бъдат в центъра на вниманието на политическите партии?
Сега ли е времето за създаване на ГОС в Ловеч ?
Сърбия – по-различният свят. Държавата, която не чака наготово! 2
Table './lovechtoday3/fusion_photos' is marked as crashed and should be repaired
Facebook
Table './lovechtoday3/fusion_photos' is marked as crashed and should be repaired
\n\n"; if (iADMIN) { $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."flood_control WHERE flood_timestamp < '".(time()-360)."'"); $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."thread_notify WHERE notify_datestamp < '".(time()-1209600)."'"); $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."vcode WHERE vcode_datestamp < '".(time()-360)."'"); $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."new_users WHERE user_datestamp < '".(time()-86400)."'"); } mysql_close(); ob_end_flush(); ?>