| Портал Европа | Община Ловеч | Област Ловеч | Ловеч днес |
"); ?>
Сигнали за корупция
Навигация
Предстоящо
Въвежда се временна организация на движението по бул. „Мизия”
В събота ви каним на пикник край езерото в парк Стратеш
Новата книга на Николай Петев ще бъде представена в Ловеч
Община Ловеч с богата културна програма за празника на града
Утре Радио "Volunteer Rock" представя Звезди от “АХАТ”
Последни БГ Фирми
Пожарна безопасност и защита на населението
Клуб на дейците на културата Ловеч
.ЛОВЧАНСКО ЧИТАЛИЩЕ”НАУКА” гр.ЛОВЕЧ
Държавен архив – Ловеч
Художествена галерия – Ловеч
Теми във Форума
Последни теми
Квартири
Какво слушате в момента......
" Викайте и крещете "- облекчете душата си ...
Оправете сайта!!!
Вицове и весели истории
Горещи теми
Какво слушате в момента...... [3799]
" Викайте и крещете "- облекчете душата си ... [3757]
Кризата в Левски! [1310]
“Община реформатор” ли е Община Ловеч? [1007]
Партийно строителство [739]
XML RSS Feed
Новини
Предстоящи събития
Търсене в old.lovechtoday.eu
Реклама
Празникът на сливата в Троян финансиран по проект за културни иновации
Ловеч област
Сключен е договорът между община Троян и МРРБ за изпълнение на проекта „Провеждане на иновативно културно събитие в община Троян – български фестивал на сливата“

сливаНа 9 август между кмета на община Троян Минко Акимов и зам.-министъра  на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, бе подписан договор  за предоставяне на  безвъзмездна финансова помощ по схема BG161PO001/1.1-10/2010 „Подкрепа за създаване и промотиране  на иновативни културни събития“,  операция 1.1 „Социална инфраструктура“,  проект „Провеждане на иновативно културно събитие в община Троян – Български фестивал на сливата“.
Предвиденото в рамките на проекта  се основава на събитие, което съществува в културния календар на общината. Това е празникът на сливата и сливовата ракия, който има дългогодишни традиции. Този празник през годините е най-посещавания спрямо останалите празници, но въпреки това не обхваща различни социални групи. Основно е бил фокусиран върху възможността местните хора да представят домашно приготвени храни от сливов плод и производство на сливова ракия. Това частично обяснява защо младите хора   не се чувстват обхванати от празника. Затова с изпълнението на този проект се цели преосмисляне на съществуващия празник в иновативно събитие.
Кое е новото при неговата реализация? -  въвежда се нова проблематика, свързана с опазването на околната среда при отглеждане на сливовия плод и здравословния начин на живот, въвежда се  нова интерпретация  на темата  за традиционното производство на сливова ракия в Троянско – възраждане на културни традиции, ритуали от бита и поминъка на населението чрез демонстрации, представяне чрез формите на изкуството/ музика,  танц, театър, карикатура и др./, организиране на еко и образователни акции сред целевите групи /деца, ученици, работещи, безработни, хора в неравностойно положение, хора с увреждания, пенсионери, представители на местния бизнес и предприемачи /.  Събитието представлява възможност за включване на младите хора, безработни, хора с увреждания / като необхваната група/, като ги подкрепи в създаването на културни продукти и артистични произведения чрез реализирането на творчески работилници за изработването на символи на фестивала.
Ще бъдат привлечени посетители от  други общини от региона и от страната, имащи тематични празници / Кюстендил, Карлово, Севлиево, Кнежа, Смилян/. Ще бъдат поканени участници от чужбина – представители на общини от Балканските страни и ЕС, които традиционно също произвеждат храни от сливи и сливовица /Унгария, Сърбия, Босна, Херцеговина, Чехия/.
Самото събитие излиза извън рамките на 2 дни и придобива характер на  фестивал с национално значение.  Празникът ще бъде с по-дълга продължителност – около 2 седмици. Публиката – от пасивни зрители да бъде превърната в активни участници / изпълнители в провежданите събития.За реализирането на това се предвижда: участие на местните жители и участници от чужбина при провеждането на демонстрациите, провеждане на конкурс за откриване на фестивала и изработване на символи на фестивала с участие на местното население, конкурс за подготовка на спектакли под няколко различни форми / жанрове и т.н.
Стойността на проекта е 330 388, 50 лв., която включва  два пъти провеждане на иновативното събитие за периода на реализиране на проекта, създаване на 6 творчески продукта в различните жанрове – музикално, танцувално, театрално изкуство, открити граници между творци, професионалисти и аматьори и възможност за съвместна работа; Увеличен % инвестиции в културата с 300% в резултат на проекта;  Изградени 3 броя рампи за достъп на хора с увреждания до централния площад и подменена каменна настилка на експозиционно пространство, което ще се използва за  демонстрационните дейности в рамките на фестивала; Закупено, доставено и готово за ползване сценично оборудване – модулна сцена, осветление, озвучаване, което да може да осигури нуждите на публика от минимум 1000 човека;  закупено и монтирано оборудване за експозиционно пространство за демонстрационните дейности по време на събитието.

Периода за реализиране на проекта е 18 месеца.
Коментари
Няма добавени коментари.
Добави коментар
Трябва да сте влезли в профила си за да публикувате коментари .
Оценки
Оценяването е възможно само за регистрирани членове.

Моля влезте в профила си, или се регистрирайте за да гласувате.

Няма публикувание оценки.
Вход
Потребител

ПаролаЗабравена парола?
Поискайте си нова от тук.
R.I.P. Whitney Houston
Избор на MrBean
Избор на Редактора
Членска анкета
Намерихте ли информация, какво предвижда Бюджет 2012 за вашия квартал или населено място?

Да, намерих

Не, не можах да намеря

Не ме интересува

За какво е този Бюджет?

Трябва да влезете в профила си за да гласувате.
Последни обяви
Table 'lovechtoday3.fusion_announcements' doesn't exist

No announcement has been added yet.

Последни статии
Ще можем ли да полетим
Литературата на днешните тийнейджъри. Полезно явление или поредната мания
Кога ловчалии ще бъдат в центъра на вниманието на политическите партии?
Сега ли е времето за създаване на ГОС в Ловеч ?
Сърбия – по-различният свят. Държавата, която не чака наготово! 2
Table './lovechtoday3/fusion_photos' is marked as crashed and should be repaired
Facebook
Table './lovechtoday3/fusion_photos' is marked as crashed and should be repaired
\n\n"; if (iADMIN) { $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."flood_control WHERE flood_timestamp < '".(time()-360)."'"); $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."thread_notify WHERE notify_datestamp < '".(time()-1209600)."'"); $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."vcode WHERE vcode_datestamp < '".(time()-360)."'"); $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."new_users WHERE user_datestamp < '".(time()-86400)."'"); } mysql_close(); ob_end_flush(); ?>