| Портал Европа | Община Ловеч | Област Ловеч | Ловеч днес |
"); ?>
Сигнали за корупция
Навигация
Предстоящо
Въвежда се временна организация на движението по бул. „Мизия”
В събота ви каним на пикник край езерото в парк Стратеш
Новата книга на Николай Петев ще бъде представена в Ловеч
Община Ловеч с богата културна програма за празника на града
Утре Радио "Volunteer Rock" представя Звезди от “АХАТ”
Последни БГ Фирми
Пожарна безопасност и защита на населението
Клуб на дейците на културата Ловеч
.ЛОВЧАНСКО ЧИТАЛИЩЕ”НАУКА” гр.ЛОВЕЧ
Държавен архив – Ловеч
Художествена галерия – Ловеч
Теми във Форума
Последни теми
Квартири
Какво слушате в момента......
" Викайте и крещете "- облекчете душата си ...
Оправете сайта!!!
Вицове и весели истории
Горещи теми
Какво слушате в момента...... [3799]
" Викайте и крещете "- облекчете душата си ... [3757]
Кризата в Левски! [1310]
“Община реформатор” ли е Община Ловеч? [1007]
Партийно строителство [739]
XML RSS Feed
Новини
Предстоящи събития
Търсене в old.lovechtoday.eu
Реклама
Оспорвано състезание на ученически проекти за намаляване въглеродните емисии
Ловеч област

Оспорвано състезание на ученически проекти за намаляване въглеродните емисии   

 

 състезание   Ученически проекти за намаляване на въглеродните емисии в училищата се конкурираха днес на състезание в София  тема  "Да направим училището си CO2OL". Представени бяха идеите на ученици от София, с. Борима, Троянско, Враца, Асеновград и Горна Оряховица. Това бе второ издание на състезанието, след като във Варна на 14 май деца от Варна, Русе, Добрич, Каварна и Белослав представиха своите идеи за българско училище с нулеви въглеродни емисии. Състезанието  е в две възрастови групи: начален и прогимназиален етап.

 

            Журито ще избере най-добрите измежду 20-те училищни проекта, направени от 377 ученици в 17 училища от десетте населени места. Победителят ще стане известен до 3 юни. Голямата награда за победителите при по-големите ще е петдневна екскурзия  в градчето Литомерице - Чехия, където децата ще имат възможност да видят практическото приложението на възобновяемите енергийни източници, да посетят природни забележителности и открита въглищна мина в северна Бохемия.

 

            Състезаващите се проекти са със конкретни идеи за енергийна ефективност, екологичен транспорт и здравословно хранене. В рамките на проекта децата са направили 458 приложения – 176 постера, анкети, презентации, клипове, както и 282 снимки, с които показват наученото.

 

            "Да направим училището си CO2OL" е част от проекта "Въглеродни детективи Европа", в който участват ученици от още девет европейски държави: Великобритания, Ирландия, Австрия, Германия, Унгария, Румъния, Чехия, Словакия и Литва. Проектът, който започна през юни 2009 г. и ще продължи до май 2012 г., се осъществява в България от фондация „ТАЙМ-Екопроекти“ с подкрепата на Министерството на образованието, младежта и науката и с финансовата подкрепа на програмата на "Интелигентна енергия Европа“ на Европейския съюз.

 

            Днешното състезание бе изключително оспорвано. Децата представиха оригинални идеи с практическа насоченост, с което показаха, че и в България е възможно училище с нулеви въглеродни емисии.

 

            Децата от  основно училище „Васил Левски“ - Борима,Троянско са позаинтересували с какво са хранили бабите и дядовците им, за да сравнят колко енергия е нужна днес за храната ни. Имали са и специална седмица по енергоспестяване, направили са и „Азбука на здравословното хранене“. Почистили са пътя към селото си и днес на състезанието показаха снимки как е изглеждало преди и сега край Борима. Дела трябват, а не думи! Да запазим въглеродния детектив в себе си! - призоваха те.

 

            Децата от Първа частна  математическа гимназия – София бяха направили човече, което са нарекли Диоксидчо и чрез него в стихове и изработена от тях книжка разказаха за въглеродните емисии и как те могат да бъдат намалени. Гимназията имаше и още един проект, който децата са нарекли „Нека пестим, без да се лишаваме“. Започнали са от дома си – да гасят лампи, да изключват от тока компютри и зарядни, когато не ги използват. Резултатите, които сами са измерили, децата нарекоха смайващи, а изчисленията им сочат, е за една година семействата им биха намалили с 1040 кг въглеродните си емисии, което прави 580 лева. Третия им проект е „Интелигентни деца за интелигентен транспорт“, с който показват, че използването на градския транспорт или отиването до училище пеш, с ролер или колело намалява вредните емисии.

 

            Енергоспестяващи крушки и други мерки за енергоспестяване, цветя в училищните стаи, събиране на хартия за рециклиране са част от инициативите на 138 СОУ „Васил Златаров“- София. По инициатива на учениците училищното ръководство е монтирало велостоянка.

 

            32 СОУ в София има специална ученическа програма за енергоспестяване, както и са имали информационна кампания за балансираното хранене. И те имат традиция за акции за събиране на хартия, което ще продължат и в бъдеще.

 

            От 138-мо училище „Проф. Асен Златаров“ изнесоха лекция да рециклирането на хартия, а жури и участници в състезанието бяха впечатлени от красивите новогодишни картички, които децата бяха направили от рециклирана хартия.

 

            Усилията на българските ученици в решаването на проблема с въглеродните емисии на и създаването на първото българско училище с нулеви емисии са подкрепени от „Енел Марица Изток 3”  - генерален спонсор на състезанието, който предоставя голямата награда, от „ЧЕЗ България”, „Каолин”, Горичка и Регионалния Екологичен Център за Централна и Източна Европа, които предоставят наградите за подгласниците, както и от „Белла България” и „Coca-Cola България”, които предоставиха кетъринаг за състезанието.

Коментари
Няма добавени коментари.
Добави коментар
Трябва да сте влезли в профила си за да публикувате коментари .
Оценки
Оценяването е възможно само за регистрирани членове.

Моля влезте в профила си, или се регистрирайте за да гласувате.

Няма публикувание оценки.
Вход
Потребител

ПаролаЗабравена парола?
Поискайте си нова от тук.
R.I.P. Whitney Houston
Избор на MrBean
Избор на Редактора
Членска анкета
Намерихте ли информация, какво предвижда Бюджет 2012 за вашия квартал или населено място?

Да, намерих

Не, не можах да намеря

Не ме интересува

За какво е този Бюджет?

Трябва да влезете в профила си за да гласувате.
Последни обяви
Table 'lovechtoday3.fusion_announcements' doesn't exist

No announcement has been added yet.

Последни статии
Ще можем ли да полетим
Литературата на днешните тийнейджъри. Полезно явление или поредната мания
Кога ловчалии ще бъдат в центъра на вниманието на политическите партии?
Сега ли е времето за създаване на ГОС в Ловеч ?
Сърбия – по-различният свят. Държавата, която не чака наготово! 2
Table './lovechtoday3/fusion_photos' is marked as crashed and should be repaired
Facebook
Table './lovechtoday3/fusion_photos' is marked as crashed and should be repaired
\n\n"; if (iADMIN) { $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."flood_control WHERE flood_timestamp < '".(time()-360)."'"); $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."thread_notify WHERE notify_datestamp < '".(time()-1209600)."'"); $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."vcode WHERE vcode_datestamp < '".(time()-360)."'"); $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."new_users WHERE user_datestamp < '".(time()-86400)."'"); } mysql_close(); ob_end_flush(); ?>