| Портал Европа | Община Ловеч | Област Ловеч | Ловеч днес |
"); ?>
Сигнали за корупция
Навигация
Предстоящо
Въвежда се временна организация на движението по бул. „Мизия”
В събота ви каним на пикник край езерото в парк Стратеш
Новата книга на Николай Петев ще бъде представена в Ловеч
Община Ловеч с богата културна програма за празника на града
Утре Радио "Volunteer Rock" представя Звезди от “АХАТ”
Последни БГ Фирми
Пожарна безопасност и защита на населението
Клуб на дейците на културата Ловеч
.ЛОВЧАНСКО ЧИТАЛИЩЕ”НАУКА” гр.ЛОВЕЧ
Държавен архив – Ловеч
Художествена галерия – Ловеч
Теми във Форума
Последни теми
Квартири
Какво слушате в момента......
" Викайте и крещете "- облекчете душата си ...
Оправете сайта!!!
Вицове и весели истории
Горещи теми
Какво слушате в момента...... [3799]
" Викайте и крещете "- облекчете душата си ... [3757]
Кризата в Левски! [1310]
“Община реформатор” ли е Община Ловеч? [1007]
Партийно строителство [739]
XML RSS Feed
Новини
Предстоящи събития
Търсене в old.lovechtoday.eu
Реклама
Енергийната ефективност и възможностите за финансиране обсъждаха на семинар в Ловеч
Ловеч област

Енергийната ефективност и възможностите за финансиране обсъждаха на семинар в Ловеч

 

ou На 28 април зам.-областният управител на Ловеч Сашо Данков откри в Областна администрация информационен семинар, посветен на възможностите за финансиране на проекти в областта на енергийната ефективност и възобновяемите енергийни източници, организиран от  „Еncon Services”, съобщават от Областна администрация.

            Доц.д-р инж. Илия Илиев, зам.-ръководител на Кредитната линия за енергийна ефективност и възобновяеми енергийни източници, представи подробно възможностите за привличане на финансиране по нея.  За реализиране на енергийни спестявания и намаляване на емисиите от парникови газове, както и за изграждане на ВЕИ инсталации, се предоставят преференциални нисколихвени кредити чрез посредничеството на  7  български банки.

            Проектите, които могат да се кредитират, трябва да са на стойност от 20 000 лв. до 2,5 милиона лева. В момента 15% от стойността на проекта се предоставя като безвъзмездна помощ, в изминалите години този процент е варирал.

Предимствата на този вид преференциално кредитиране са кратките срокове за одобрение на проектите, възможността да се ползват безплатни консултантски услуги за изработване на бизнес одити и планове за използване на енергията. Допустимо е и закупуване на оборудване и транспортни средства втора употреба, стига да се постига икономия на енергия и горива при замяната на старите. Допустимите за финансиране проекти могат да включват:

-         замяна на горивни инсталации с по-ефективни (на газ, на биомаса и др);

-         геотермални помпи;

-         подмяна на машини и оборудване;

-         замяна на мотокари с газокари;

-         хладилни инсталации ; компресори; отоплителни и охлаждащи системи;

-         въвеждане на системи за енергиен мениджмънт;

-         системи за когенерация и тригенерация;

-         малки ВЕЦ с мощност до 10 мегавата;

-         вятърни паркове с мощност до 5 мегавата;

-         соларни инсталации за топла вода (фотоволтаични централи могат да се финансират, но грантът за тях е 0%).

            За повишаване на енергийната ефективност на сградите чрез топлоизолация, смяна на дограми и др. са допустими само сгради, строени преди 1999 година, когато са въведени изисквания за новото строителство.

Допустими кандидати са всички лица, които произвеждат, разпределят и потребяват вода, топлина и електроенергия - индустриални предприятия (включително с до 49% държавно или общинско участие), хотели и СПА-центрове, а от 2010 година и земеделски производители и минни компании.

            Доц.д-р инж. Пламен Граматиков, зам.-ръководител на кредитната линия за енергийна ефективност КЛЕЕ, представи успешни проекти и добри практики. До момента са реализирани успешно над 250 проекта и благодарение на отпуснатите средства по двете линии са изградени 36 вятърни генератори, 39 малки ВЕЦ, 12 проекта за когенерация, геотермални инсталации и инсталации на биомаса. Най-голям дял от средставата са предоставени за повишаване на енергийната ефективност – 40% от отпуснатите ресурси.

            В област Ловеч със средства по КЛЕЕВЕИ са финансирани два вятърни генератора в Троянско, всеки с мощност от 1,3 мегавата; общата стойност на проекта е 3 095 245 евро и срока за откупуване на инвестицията е 5 години.

Другите представени проекти са довели до снижаване на разходите за енергия и горива от порядъка на 50-85 %, а сроковете за откупуване на инвестицията са от 2 до 10 години в зависимост от приложените мерки.

            Владимир Литвак, ръководител на грантовите кредитни линии КЛЕЕВЕИ и КЛЕЕ, представи възможностите за българските компании да участват на европейския пазар за въглеродни квоти, който възлиза на 100 милиарда евро годишно. Когато една компания от страните с висока енергийна ефективност има нужда да реализира мерки за енергийно спестяване, тя е изправена пред необходимостта да направи огромни инвестиции за постигане на минимални спестявания, поради факта, че вече е достигнала едно оптимално ниво на използване на енергийните ресурси. В същото време българските компании имат огромни възможности с минимални инвестиции за модернизиране на оборудването и сградния фонд да постигнат значителни спестявания. Това означава чудесна възможност и за двете страни да участват на пазара за въглеродни квоти и да постигнат оптимални резултати, подчерта Литвак и поясни, че от  2013 година регулаторните ограничения ще станат още по-строги в ЕС, като ще бъдат наложени ограничения в емитирането и на други парникови газове, освен въглероден диоксид.

            България изразходва 4 пъти повече енергия на глава от населението в сравнение със средните стойности за ЕС. Ако приемем средния разход на енергия за единица произведена продукция в България за база, повечето европейски страни изразходват 6-7 пъти по-малко, Турция – 4 пъти и половина, Румъния – 1,5 пъти по-малко. Това се отразява пряко на конкурентоспособността на нашите продукти, както и на жизнения стандарт, стана ясно още на форума, на който присъства и народният представител д-р Анатолий Йорданов. .

 

Коментари
Няма добавени коментари.
Добави коментар
Трябва да сте влезли в профила си за да публикувате коментари .
Оценки
Оценяването е възможно само за регистрирани членове.

Моля влезте в профила си, или се регистрирайте за да гласувате.

Няма публикувание оценки.
Вход
Потребител

ПаролаЗабравена парола?
Поискайте си нова от тук.
R.I.P. Whitney Houston
Избор на MrBean
Избор на Редактора
Членска анкета
Намерихте ли информация, какво предвижда Бюджет 2012 за вашия квартал или населено място?

Да, намерих

Не, не можах да намеря

Не ме интересува

За какво е този Бюджет?

Трябва да влезете в профила си за да гласувате.
Последни обяви
Table 'lovechtoday3.fusion_announcements' doesn't exist

No announcement has been added yet.

Последни статии
Ще можем ли да полетим
Литературата на днешните тийнейджъри. Полезно явление или поредната мания
Кога ловчалии ще бъдат в центъра на вниманието на политическите партии?
Сега ли е времето за създаване на ГОС в Ловеч ?
Сърбия – по-различният свят. Държавата, която не чака наготово! 2
Table './lovechtoday3/fusion_photos' is marked as crashed and should be repaired
Facebook
Table './lovechtoday3/fusion_photos' is marked as crashed and should be repaired
\n\n"; if (iADMIN) { $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."flood_control WHERE flood_timestamp < '".(time()-360)."'"); $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."thread_notify WHERE notify_datestamp < '".(time()-1209600)."'"); $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."vcode WHERE vcode_datestamp < '".(time()-360)."'"); $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."new_users WHERE user_datestamp < '".(time()-86400)."'"); } mysql_close(); ob_end_flush(); ?>