| Портал Европа | Община Ловеч | Област Ловеч | Ловеч днес |
"); ?>
Сигнали за корупция
Навигация
Предстоящо
Въвежда се временна организация на движението по бул. „Мизия”
В събота ви каним на пикник край езерото в парк Стратеш
Новата книга на Николай Петев ще бъде представена в Ловеч
Община Ловеч с богата културна програма за празника на града
Утре Радио "Volunteer Rock" представя Звезди от “АХАТ”
Последни БГ Фирми
Пожарна безопасност и защита на населението
Клуб на дейците на културата Ловеч
.ЛОВЧАНСКО ЧИТАЛИЩЕ”НАУКА” гр.ЛОВЕЧ
Държавен архив – Ловеч
Художествена галерия – Ловеч
Теми във Форума
Последни теми
Квартири
Какво слушате в момента......
" Викайте и крещете "- облекчете душата си ...
Оправете сайта!!!
Вицове и весели истории
Горещи теми
Какво слушате в момента...... [3799]
" Викайте и крещете "- облекчете душата си ... [3757]
Кризата в Левски! [1310]
“Община реформатор” ли е Община Ловеч? [1007]
Партийно строителство [739]
XML RSS Feed
Новини
Предстоящи събития
Търсене в old.lovechtoday.eu
Реклама
Тетевен с първия в България център за обществена подкрепа
Ловеч област

Тетевен с първия в България център за обществена подкрепа

 

Галина Любомирова

тетевен Вчера в Тетевен официално беше открит първия в България център за обществена подкрепа. Той е първата в България специализирана институция, преструктурирана в социална услуга по пилотен проект «Преструктуриране на ДМСДГ – Тетевен – изграждане на алтернативни услуги», изпълняван в партньорство от министерството на здравеопазването, министерството на труда и социалната политика, Община Тетевен и британската фондация «Надежда и дом за децата» и сдружение “Еквилибриум”.

Центърът е модел за преструктуриране на домовете за медико-социални грижи за деца, съгласно националната стратегия “Визия за деинституционализация на децата в Република България”, както и с утвърдената концепция за дейнституционализация на децата от домовете за медико-социални грижи на министерството на здравеопазването.

Кметът на община Тетевен Николай Павлов и заместник-министъра на здравеопазването Десислава Димитрова прерязаха лентата на най-новия социален обект в общината, държавно делегирана дейност.

Ние сме много горди от извършената работа. Това е първият закрит дом за медико-социални грижи за деца и на негово място създадохме нови социални услуги, които да служат не само на децата от дома, а на цялата община. Това е исторически момент, пример, който ще следваме при деинституционализацията на останалите девет дома в България. Реформата е задействана, деинституционализацията е много важна за министерството и правителството. Нашата визия е през следващите 20 години да няма вече институции за деца, каза в изказавнето си зам.-министър Д. Димитрова.

Тетевен ще бъде пример за цялата реформа, която ще реализираме като правителство, защото България има капацитета да я направи, заяви председателят на Държавната агенция за закрила на детето Надя Шабани. Инвестициите в услугите деца са сериозна инвестиция в бъдещето, добави още Шабани.

Замаместник- директорът на дирекция от Агенцията за социално подпомагане Даринка Янкова прочете поздравителен адрес от името на министъра на труда и социалната политика Тотю Младенов.

Цялата тази здрава работа е за децата, каза заместник-посланик Стюарт Питърс. Ние от посолството на Великобритания сме много горди, че имаме връзка с това, което се случва в Тетевен. Вие доказахте, че това може да се направи и поставихте модели за останалата част на България. Вие показахте, че промяната отваря нови възможности не само за децата, а и за хората, които живеят в града, добави още той.

Центърът за обществена подкрепа започна да функционира в сградата на преструктурирания дом за медико-социални грижи за деца до 3 години началото на година в Тетевен. Той е с капацитет 80 деца до 18 г. и предоставя социалните услуги:

звено «Спешен прием» за кризисно настаняване с капацитет 6 деца и максимален период на престой 3 месеца; център по приемна грижа; мобилно звено по превенция на изоставянето; център за робта с деца с отклоняващо се поведение и в риск от отпадане от училище.

Центърът за обществена подкрепа предлага още индивидуална подкрепа от ключов социален работник; специализирани консултации с психолог, педагог, рехабилитатор; насочване и посредничество за установяване на контакти и придрежаване до институции; практическа помощ за преодоляване на проблеми в ежедневието; социална подкрепа в дома на детето и семейството /мобилна социална работа; грижи за деца, индивидуална психологическа и социална работа, подкрепа за училище и занимания по интереси през деня; обучение и подкрепа за родители, приемни родители и осиновители.

 Центърът за обществена подкрепа работи по ранната превенция на риска, насочена към достигане, откриване и работа на терен с деца и семейства от високорискови общности.

Ползватели на услугата са деца и семейства в риск от община Тетевен, а звено «Спешен прием», мобилното звено по превенция на изоставянето и центъра по приемна грижа имат областни функции при липса на подобни услуги в общините от Ловешка област.

На откриването на Центъра за обществена подкрепа в Тетевен присъстваха още зам.-областният управител на област Ловеч Сашо Данков, представители на регонални и местни структури на Агенцията за социално подпомагане, общински съветници, Дейвид Бисет и Галина Пурчева-Бисет от УС на СНЦ «Еквилибриум» и други предсатвители на неправителствени организации, граждани.

 

Коментари
Няма добавени коментари.
Добави коментар
Трябва да сте влезли в профила си за да публикувате коментари .
Оценки
Оценяването е възможно само за регистрирани членове.

Моля влезте в профила си, или се регистрирайте за да гласувате.

Няма публикувание оценки.
Вход
Потребител

ПаролаЗабравена парола?
Поискайте си нова от тук.
R.I.P. Whitney Houston
Избор на MrBean
Избор на Редактора
Членска анкета
Намерихте ли информация, какво предвижда Бюджет 2012 за вашия квартал или населено място?

Да, намерих

Не, не можах да намеря

Не ме интересува

За какво е този Бюджет?

Трябва да влезете в профила си за да гласувате.
Последни обяви
Table 'lovechtoday3.fusion_announcements' doesn't exist

No announcement has been added yet.

Последни статии
Ще можем ли да полетим
Литературата на днешните тийнейджъри. Полезно явление или поредната мания
Кога ловчалии ще бъдат в центъра на вниманието на политическите партии?
Сега ли е времето за създаване на ГОС в Ловеч ?
Сърбия – по-различният свят. Държавата, която не чака наготово! 2
Table './lovechtoday3/fusion_photos' is marked as crashed and should be repaired
Facebook
Table './lovechtoday3/fusion_photos' is marked as crashed and should be repaired
\n\n"; if (iADMIN) { $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."flood_control WHERE flood_timestamp < '".(time()-360)."'"); $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."thread_notify WHERE notify_datestamp < '".(time()-1209600)."'"); $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."vcode WHERE vcode_datestamp < '".(time()-360)."'"); $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."new_users WHERE user_datestamp < '".(time()-86400)."'"); } mysql_close(); ob_end_flush(); ?>