| Портал Европа | Община Ловеч | Област Ловеч | Ловеч днес |
"); ?>
Сигнали за корупция
Навигация
Предстоящо
Въвежда се временна организация на движението по бул. „Мизия”
В събота ви каним на пикник край езерото в парк Стратеш
Новата книга на Николай Петев ще бъде представена в Ловеч
Община Ловеч с богата културна програма за празника на града
Утре Радио "Volunteer Rock" представя Звезди от “АХАТ”
Последни БГ Фирми
Пожарна безопасност и защита на населението
Клуб на дейците на културата Ловеч
.ЛОВЧАНСКО ЧИТАЛИЩЕ”НАУКА” гр.ЛОВЕЧ
Държавен архив – Ловеч
Художествена галерия – Ловеч
Теми във Форума
Последни теми
Квартири
Какво слушате в момента......
" Викайте и крещете "- облекчете душата си ...
Оправете сайта!!!
Вицове и весели истории
Горещи теми
Какво слушате в момента...... [3799]
" Викайте и крещете "- облекчете душата си ... [3757]
Кризата в Левски! [1310]
“Община реформатор” ли е Община Ловеч? [1007]
Партийно строителство [739]
XML RSS Feed
Новини
Предстоящи събития
Търсене в old.lovechtoday.eu
Реклама
Град Троян пречиства отпадъчните води по уникален биометод
Ловеч област

Град Троян пречиства отпадъчните води по уникален биометод

Общината завърши европроект за водния цикъл в град на стойност близо 8 млн. лева

троян Уникална германска биотехнология вече е внедрена в пречиствателна станция за отпадъчни води в град Троян. Такава технология се прилага за първи път у нас. Тя е изпитана в над 750 пречиствателни станции в света с еквивалент жители от 300 до 3 млн. и отговаря 100% на европейските изисквания за отпадъчни води, съобщи проектантът – арх. Константин Косев от Обединение „Трейс инженеринг”, гр. София. Процесът на отстраняване на биогенните елементи се осъществява в общ басейн чрез специално аериране на водите. Благодарение на използваната технология водата, която излиза от пречиствателната станция в града, ще е бистра и с най-високо технологично качество, подходяща за поливане и други нужди.

Управлението на процеса е 24-часово, напълно автоматизирано. Технологията за биологично пречистване на водите принадлежи на германската фирма „Биоуъркс” (Bioworks Verfahrenstechnik GmbH). Според инж. Руско Русенов, представител на компанията, технологията постига значителна икономия на площи и инвестиции в строителството в сравнение с класическите методи за пречистване. Самата пречиствателна станция струва около 5 млн. лв. От тях машините и съоръженията са 3 млн. лв., а строителството на обекта – останалите 2 млн. лева.

Новаторската технология е по-малко ресурсоемка при експлоатацията – дава разход от 0,02 евро на куб. м при средно приета норма на експлоатационните разходи за ЕС от 0,30 евро на куб. м. Внедряването на биометода няма да оскъпи разходите за пречистване на отпадъчните води. Пречиствателната станция в Троян има капацитета да поеме отпадъчните води и на околните села – Орешак и Черни Осъм.

троян Информацията беше оповестена вчера по време на конференция за отчитане на дейностите и резултатите от реализацията на проект 58111-88-279 „Изпълнение на първи етап на интегриран проект за водния цикъл на град Троян”. До момента това е най-големият във финансово отношение проект, който Община Троян завършва, съобщи кметът на общината Минко Акимов. Припомняме, проектът бе изпълнен по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.”, съфинансирана от Европейския фонд за регионално развитие и от Кохезионния фонд на Европейската общност. Договорът за неговата реализация беше подписан на 29.12.2008 г. Крайният срок за финализирането му е 29.06.2011 г. Общата стойност на проекта е 7 882 381,47 лв., от които 6 174 742,35 лв. са осигурени от Кохезионния фонд; 1 543 685,59 лв. са национално съфинансиране и 163 953,53 лв. са от бюджета на Община Троян.

Първият етап на интегрирания проект за водния цикъл на град Троян включва инженеринг-проектиране и изграждане на II-ри етап биологично пречистване на станцията за отпадъчните води, както и изграждане на канализацията в града в частта главен колектор и профили. Строителните дейности по този етап на проекта са приключени. До края на месец февруари предстои 100%-но разплащане с изпълнителите. Община Троян вече е изплатила над 6 млн. лева, съобщи кметът Минко Акимов.

По второто направление на европроекта – изграждането на канализация в града, конкретно в частта канализационен колектор, по време на конференцията беше отчетено, че град Троян вече може да се похвали с модернизирана канализационна система – за две години бяха изградени 589 м нова канализационна мрежа и бяха реконструирани 745 м от вече съществуващата в града. Ремонтът на канализационните колектори ще намали течовете на отпадъчни води в почвата и ще намали инфилтрацията на подпочвени води в колекторите. Завършените дейности ще увеличат значително и количеството отпадъчни води, довеждани до пречиствателната станция в Троян.

Според инж. Тотка Симеонова от Сдружение „ПК 2000 – Аква”, гр. София, което е изпълнител на строителния надзор по проекта, комплексният доклад е категоричен, че изградените съоръжения са на съвременно европейско ниво и ще подобрят екологичната среда на града.

 

Изпълнители на съответните дейности по проекта са:

-         Обединение „Трейс инженеринг”, гр. София, в което влизат „Трейс груп холд” АД, германската фирма Bioworks (Bioworks Verfahrenstechnik GmbH), „Хидрострой” АД, гр. Троян, и „Идеал Пайп” ЕООД, гр. Трън (проектиране и внедряване на инсталацията за биологично пречистване на отпадните води);

-         Сдружение „ВиК Троян 2009”, гр. София, в състава на което са „Пътностроителна техника” ЕАД, гр. София, и „Пътстрой” ЕАД, гр. Ловеч (ремонт и доизграждане на канализацията в Троян);

-         Сдружение „ПК 2000 – Аква”, гр. София, в което влизат „Пътконсулт 2000” ЕООД, гр. София, и „Акваинс” ЕООД, гр. София (строителен надзор);

-         „Арт Студио БМ” ЕООД, гр. Троян (осигуряване публичност на проекта);

-         Таня Божилова – експерт-счетоводител, регистриран одитор (одит).

Коментари
purlikov на 24.02.2011 14:13
Всъщност ловешката пречиствателна на какъв принцип работи?
WSS на 25.02.2011 19:49
Същата е като тази в гр.Троян ! smiley
purlikov на 26.02.2011 05:32
WSS, а работи ли? Говори се, че нещо била повредена?
WSS на 26.02.2011 18:27
В края на януари беше спряна за 10 дена за отстраняване на дефекти от строителството . Става въпрос за 4 монтажни фуги, от които има слабо сълзене, но за съжаление проблема не е отстранен напълно . Надяваме се до края на гаранционния срок да успеят да го отстранят .
WSS на 26.02.2011 18:28
А иначе функционира и водата зауствана в р.Осъм е с доста добри показатели (доста под заложените по проект ).
purlikov на 27.02.2011 13:28
А като не поема отпадъчните води на целия град защо плащаме увеличение върху всеки кубик ползвана вода, а не процентно? Това законно ли?
WSS на 27.02.2011 16:58
Частта от населението, която използва услугата пречистване на отпадни води я заплаща, а останалата част не ! Услугата доставка на питейна вода е 1.32 лв , отвеждане на отпадни води - 0.16лв и пречистване на отпадни води - 0.40 лв (цените са без вкл. ДДС). Частта от населението на гр.Ловеч, която не е присъединена към канализационната мрежа заплаща 1.32 лв (без ДДС) за кубичен метър вода и НЕ заплаща останалите 2 вида услуги.
WSS на 27.02.2011 17:05
Въпреки, че аз лично съм на мнение , че щом по улицата прилежаща на даден имот има изградена канализационна инфраструктура , собственика би следвало да заплаща услугата отвеждане и пречистване на отпадни води . Все пак тази инфраструктура е изградена за собствениците на прилежащите имоти с публични средства и при изграждането се залага някаква възвращаемост на средствата !?
WSS на 27.02.2011 17:13
А на въпроса защо в определени квартали на гр.Ловеч е изградена улична канализационна мрежа (с евро средства), а липсват имотните канализационни отклонения не мога да отговоря !smiley
purlikov на 27.02.2011 18:22
Благодаря за подробните разяснения WSS (water sifting system?),
Горното преполага, че има някакво райониране?
WSS на 27.02.2011 18:40
water supply and sewage . На абонати, до които няма изградена улична канализационна мрежа, не се начисляват такси отвеждане и пречистване. Няма райониране , въпрос на изградена инфраструктура .
WSS на 27.02.2011 18:43
А ако говорите за кварталите с улична канализация и без отклонения го отдавам на груба грешка от страна на одобряващите органи smiley
Добави коментар
Трябва да сте влезли в профила си за да публикувате коментари .
Оценки
Оценяването е възможно само за регистрирани членове.

Моля влезте в профила си, или се регистрирайте за да гласувате.

Няма публикувание оценки.
Вход
Потребител

ПаролаЗабравена парола?
Поискайте си нова от тук.
R.I.P. Whitney Houston
Избор на MrBean
Избор на Редактора
Членска анкета
Намерихте ли информация, какво предвижда Бюджет 2012 за вашия квартал или населено място?

Да, намерих

Не, не можах да намеря

Не ме интересува

За какво е този Бюджет?

Трябва да влезете в профила си за да гласувате.
Последни обяви
Table 'lovechtoday3.fusion_announcements' doesn't exist

No announcement has been added yet.

Последни статии
Ще можем ли да полетим
Литературата на днешните тийнейджъри. Полезно явление или поредната мания
Кога ловчалии ще бъдат в центъра на вниманието на политическите партии?
Сега ли е времето за създаване на ГОС в Ловеч ?
Сърбия – по-различният свят. Държавата, която не чака наготово! 2
Table './lovechtoday3/fusion_photos' is marked as crashed and should be repaired
Facebook
Table './lovechtoday3/fusion_photos' is marked as crashed and should be repaired
\n\n"; if (iADMIN) { $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."flood_control WHERE flood_timestamp < '".(time()-360)."'"); $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."thread_notify WHERE notify_datestamp < '".(time()-1209600)."'"); $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."vcode WHERE vcode_datestamp < '".(time()-360)."'"); $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."new_users WHERE user_datestamp < '".(time()-86400)."'"); } mysql_close(); ob_end_flush(); ?>