| Портал Европа | Община Ловеч | Област Ловеч | Ловеч днес |
"); ?>
Сигнали за корупция
Навигация
Предстоящо
Въвежда се временна организация на движението по бул. „Мизия”
В събота ви каним на пикник край езерото в парк Стратеш
Новата книга на Николай Петев ще бъде представена в Ловеч
Община Ловеч с богата културна програма за празника на града
Утре Радио "Volunteer Rock" представя Звезди от “АХАТ”
Последни БГ Фирми
Пожарна безопасност и защита на населението
Клуб на дейците на културата Ловеч
.ЛОВЧАНСКО ЧИТАЛИЩЕ”НАУКА” гр.ЛОВЕЧ
Държавен архив – Ловеч
Художествена галерия – Ловеч
Теми във Форума
Последни теми
Квартири
Какво слушате в момента......
" Викайте и крещете "- облекчете душата си ...
Оправете сайта!!!
Вицове и весели истории
Горещи теми
Какво слушате в момента...... [3799]
" Викайте и крещете "- облекчете душата си ... [3757]
Кризата в Левски! [1310]
“Община реформатор” ли е Община Ловеч? [1007]
Партийно строителство [739]
XML RSS Feed
Новини
Предстоящи събития
Търсене в old.lovechtoday.eu
Реклама
Само два документа за ползване на данъчното облекчение за млади семейства
НАП съветва

Само два документа за ползване на данъчното облекчение за млади семейства

 

Радосвета Коева НАП

Тази година НАП ще изисва само два документа, за да се ползва данъчното облекчение за млади семейства. Според новите изисквания към данъчната декларация ще се прилага само един документ, издаден от банката кредитозаемател, в който е описан размера на направените лихвени плащания през годината. Второто изискване за ползване на облекчението е да се приложи и декларация от съпруга или съпругата, че няма да се възползва от намалението на данъка. За сравнени през миналата година се прилагаха копия от пет документа.

Данъчното облекчение за млади семейства дава възможност да се приспаднат от данъчната основа лихвените плащания по ипотечен кредит за закупуване на жилище. Приспадането от данъчната основа означава, че със сумата, платена за лихви по ипотечен кредит се намалява сборът от всички доходи на физическото лице, а не дължимият данък.

От НАП напомнят, че 5 112 семейства се възползваха от възможността да ползват данъчното облекчение за плащаните от тях ипотечни кредити през миналата година. Общият размер на данъка върху доходите, който семействата са спестили е 1,8 млн. лв. Средно всяко семейство е получило обратно по около 360 лв., тоест по около една средна месечна вноска по ипотечен кредит.

 

Условия

Облекчението може да се ползва ако едновременно са изпълнени следните условия:

 

1.      Договорът за ипотечния кредит е сключен от лице, което има граждански брак. Гражданският брак трябва да е сключен преди договора за ипотечния кредит и да не е прекратяван към 31 декември на годината, за която се ползва данъчното облекчение за млади семейства.

2.      Поне единият от двамата съпрузи не е навършил 35-годишна възраст към датата на сключване на договора за ипотечен кредит.

3.      Ипотекираното жилище е единствено жилище за семейството през данъчната година.  Данъчното облекчение за млади семейства не може да се ползва, ако за обезпечение служи друго жилище, а не закупеното с кредита.

4.      Облекчението може да се ползва за направени през годината лихвени плащания по първите 100 000 лв. от главницата.

5.      Лицето представи писмена декларация от съпруга/та, че няма да ползва данъчното облекчение за 2010 г.

 

Декларация

Облекчението се ползва с подаването на данъчна декларация за облагане на доходите на физическите лица до 2 май 2011 г. в офиса на НАП по постоянен адрес. Към декларацията задължително трябва да приложите и:

1.      Документ, издаден от банката кредитозаемател, удостоверяващ размера  на направените през годината лихвени плащания по първите 100 000 лв. От главницита по ипотечния кредит за закупуване на жилище.

 

Процедура по възстановяване на сумите

 

Служителите в НАП приемат всички годишни данъчни декларации за доходите на физическите лица, подадени в срок не по-късно от 30 април. Те проверяват данните в декларацията и приложените към нея документи. Ако в резултат на това, че ползвате облекчението, се е получил надвнесен данък върху доходите, той ще ви бъде възстановен в 30-дневен срок от подаването на декларацията. Уверете се, че сте вписали коректно номера на банковата си сметка (на стр. 3 от основната част от декларацията), по която да ви бъдат преведени парите. Когато сумата за възстановяване е над 500 лв., служителите на НАП ще изготвят официален писмен документ – акт за прихващане или възстановяване. В него ще опишат размера на данъка за възстановяване и, ако имате, неплатените ви данъчни задължения. Сумата от облекчението се прихваща, ако имате дългове към бюджета или се възстановява по посочена банкова сметка  в случай, че нямате неплатени публични дългове. Актът за прихващане или възстановяване задължително се подписва от служителя на НАП и от лицето, ползващо облекчението. Когато документът е готов, ще бъдете потърсени по телефона, за да посетите офиса на приходната агенция и да подпишете акта.

 

Допълнителна информация за ползването на данъчното облекчение за млади семейства можете да получите на телефона на информационния център на НАП 0700 18 700 на цената на градски разговор от цялата страна.

 

Често задавани въпроси

 

1.      Пълната сума от платените лихви ще ми бъде възстановена?

Не. С платените от вас лихви се намалява данъчната основа, тоест сбора от всички доходи, които сте получили през годината.

 

2.      Ако имам друг жилищен имот, например идеална част от вила, мога ли да ползвам облекчението?

Ако имате друг жилищен имот или идеална част от имот, вие не можете да ползвате данъчното облекчение. То е предназначено единствено за млади семейства, които имат само едно жилище, за купуването на което са взели ипотечен кредит. Данъчното облекчение обаче може да се ползва, ако семейството притежава други недвижими имоти, които не са „жилище” – ниви, гори, ливади и др.

 

3.      Ако ипотекираното жилище няма влязло в сила разрешение за ползване, може ли да се подаде декларация за данъчно облекчение за младо семейство?

Да. Достатъчно е това жилище да е единствено за семейството през годината, за която се иска данъчното облекчение за младо семейство.

 

4.      Ако единият от съпрузите е на възраст над 35 години, може ли облекчението да се ползва от другия?

Условието е към датата на сключването на ипотечния договор поне единият от двамата съпрузи да не е навършил 35 години. Тоест на каква възраст е другият съпруг няма значение.  Няма пречка облекчението да се ползва дори от съпруга, който е навършил 35 години към датата на сключването на договора за ипотечен кредит.

 

5.      Ако през 2010 г. съм работил/ла само на трудов договор, трябва ли да подам декларация, за да ползвам облекчението?

Да. Данъчното облекчение за млади семейства може да се ползва единствено с подаване на годишната данъчна декларация. Това се отнася и за работещите единствено по трудови правоотношения, които не са задължени да подават данъчна декларация.

 

6.      Трябва ли кредитът да е получен през 2010 г., за да ползвам облекчението?

Не. Допустимо е кредитът да е получен и преди 2010 г.

Коментари
Няма добавени коментари.
Добави коментар
Трябва да сте влезли в профила си за да публикувате коментари .
Оценки
Оценяването е възможно само за регистрирани членове.

Моля влезте в профила си, или се регистрирайте за да гласувате.

Няма публикувание оценки.
Вход
Потребител

ПаролаЗабравена парола?
Поискайте си нова от тук.
R.I.P. Whitney Houston
Избор на MrBean
Избор на Редактора
Членска анкета
Намерихте ли информация, какво предвижда Бюджет 2012 за вашия квартал или населено място?

Да, намерих

Не, не можах да намеря

Не ме интересува

За какво е този Бюджет?

Трябва да влезете в профила си за да гласувате.
Последни обяви
Table 'lovechtoday3.fusion_announcements' doesn't exist

No announcement has been added yet.

Последни статии
Ще можем ли да полетим
Литературата на днешните тийнейджъри. Полезно явление или поредната мания
Кога ловчалии ще бъдат в центъра на вниманието на политическите партии?
Сега ли е времето за създаване на ГОС в Ловеч ?
Сърбия – по-различният свят. Държавата, която не чака наготово! 2
Table './lovechtoday3/fusion_photos' is marked as crashed and should be repaired
Facebook
Table './lovechtoday3/fusion_photos' is marked as crashed and should be repaired
\n\n"; if (iADMIN) { $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."flood_control WHERE flood_timestamp < '".(time()-360)."'"); $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."thread_notify WHERE notify_datestamp < '".(time()-1209600)."'"); $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."vcode WHERE vcode_datestamp < '".(time()-360)."'"); $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."new_users WHERE user_datestamp < '".(time()-86400)."'"); } mysql_close(); ob_end_flush(); ?>