| Портал Европа | Община Ловеч | Област Ловеч | Ловеч днес |
"); ?>
Сигнали за корупция
Навигация
Предстоящо
Въвежда се временна организация на движението по бул. „Мизия”
В събота ви каним на пикник край езерото в парк Стратеш
Новата книга на Николай Петев ще бъде представена в Ловеч
Община Ловеч с богата културна програма за празника на града
Утре Радио "Volunteer Rock" представя Звезди от “АХАТ”
Последни БГ Фирми
Пожарна безопасност и защита на населението
Клуб на дейците на културата Ловеч
.ЛОВЧАНСКО ЧИТАЛИЩЕ”НАУКА” гр.ЛОВЕЧ
Държавен архив – Ловеч
Художествена галерия – Ловеч
Теми във Форума
Последни теми
Квартири
Какво слушате в момента......
" Викайте и крещете "- облекчете душата си ...
Оправете сайта!!!
Вицове и весели истории
Горещи теми
Какво слушате в момента...... [3799]
" Викайте и крещете "- облекчете душата си ... [3757]
Кризата в Левски! [1310]
“Община реформатор” ли е Община Ловеч? [1007]
Партийно строителство [739]
XML RSS Feed
Новини
Предстоящи събития
Търсене в old.lovechtoday.eu
Реклама
На 1 февруари в 0 ч. стартира 17-то поред преброяване на населението и жилищния фонд в България
Ловеч област

На 1 февруари в 0 ч. стартира 17-то поред преброяване на населението и жилищния фонд в България

 

Тазгодишното ще протече под мотото: „И мен ме има в Преброяване 2011”

        На 1 февруари стартира 17-то поред преброяване на населението в България. За първи път страната ни прави това като член на Европейския съюз въз основа на общ регламент 763/2008, за първи път преброяването ще се проведе и по интернет, съобщават от областната администрация.

            Началото на преброяването на населението в Княжество България е поставено със Закон от 13 декември 1880 г. Съединението с Източна Румелия е причината за провеждането на второто преброяване към 31 декември 1892 г. През 1897 на 10 ноември от Деветото народно събрание е приет специален закон за преброяването. В съответствие с него се извършват преброяванията през последната половина на 20 век.

            Чрез този закон се делегират права на Дирекцията на статистиката, предвиждат се мерки за опазване сигурността на индивидуалните данни, налагат се административна санкция на тези граждани, които се опитват да избегнат преброяването – глоба от 100 лева (тогавашни пари) и 15 дни затвор, определят се наказания и за онези органи и лица, които нарушават установените от Дирекцията на статистиката принципи. В резултат на това през периода 4.12.1992 – 1-03.2001 г. населението на България е намаляло с 217 809 души, а общо за периода 4.12.1985 - 1.03.2001 г. поради външната емиграция страната е загубила близо 680 хил. души. Преброяването е част от историята ни и изисква, както никое друго статистическо изследване, участието и сътрудничеството на всички граждани на България.

            Преброяването е единствен източник на информация за населението по образование, семейно положение, етно-културните характеристики, броя и състава на домакинствата и семействата, жилищните условия на населението .

            Преброяването към 1 февруари 2011 ще бъде нашата обща снимка в началото на второто десетилетие на 21 век        то има значение, защото всеки отделен човек има значение.

            Целта на преброяванията на населението и жилищния фонд е да се осигури информация за броя и структурите на населението, промените, които настъпват в тях и условията на живот на хората. Основната задача на преброяването е получаването на статистически данни за броя и състава на населението по пол, възраст, образование, икономическа активност и други демографски и етно-културни признаци, за сградния и жилищния фонд и за жилищните условия.

            С преброителната карта се събира голям обем информация - Единен граждански номер (личен номер на чужденец, личен номер на гражданин на ЕС), име и пол на лицата, отношение на лицата в домакинството и семейството, постоянен и настоящ адрес, дата и държава на раждане, гражданство, етническа група и майчин език, религиозност и вероизповедание, юридическо и фактическо семейно положение, брой живородени (осиновени) деца, промяна в обичайното местоживеене на лицата, завършена най-висока степен на образование, икономическа активност и статус в заетостта, месторабота и основна трудова дейност, трудова миграция, източници на средства за съществуване, наличие на ограничения и определен процент трайно намалена работоспособност. Отговорите на всички въпроси от преброителната карта са задължителни. Изключение правят въпросите, отнасящи се до етническа група и майчин език, религиозност и вероизповедание, наличие на ограничения и процент трайно намалена работоспособност.

            По време на преброяването ще се проведат две извадкови изследвания за раждаемостта и репродуктивното поведение, за миграцията и миграционното поведение, в закона за преброяването е включено и изследване на бюджета на времето, което се проведе в продължение на една година – от октомври 2009 г. до октомври 2010 г.

            Преброяване 2011 се основава на общите принципи и статистическите препоръки на ООН и на принципите в Кодекса на Европейската статистика и Регламентите за провеждане на преброяването в страните членки на ЕС - Методологическо хармонизиране, едновременност, универсалност, декларативност и конфиденциалност.

            Информацията, събирана с преброителната карта, ще бъде използвана само за статистически цели. Подадените данни ще бъдат обработени при пълно запазване на тяхната конфиденциалност.

            Важно е да се знае още, че лицата, заети със събирането, контрола, въвеждането и обработката на данните от преброяването, не могат да разгласяват или да предоставят индивидуални или обобщени данни, получени по време на преброяването. Преброителите, контрольорите и придружителите подписват клетвени декларации по време на инструктивните съвещания при получаване на служебната карта по чл. 28, ал. 3.

            Преброяването започва в 0 часа на 1 февруари 2011 година. От 0 часа на 1 февруари 2011 г. до 24 часа на 9 февруари 2011 г. преброяването ще се извършва по интернет чрез попълване на електронен формуляр. От 8 часа на 10 февруари 2011 г. до 20 часа на 28 февруари 2011 г. преброяването ще се извършва чрез посещение на домакинствата, сградите и жилищата. Съгласно Закона за статистиката участието в преброяването е задължително. Подобна е законодателната регламентация в много европейски страни. Електронно преброяване се провежда за първи път в България. Всеки желаещ може да попълни анкетната карта на адрес: http//www.nsi.bg/census2011, където има налична всякаква необходима информация. Предимства на електронното преброяване са много - активно е 24 часа в денонощието, има възможност да запазите отговорите си, да прекъснете попълването на картата и да продължите в удобно време, спестява се време – попълването на картата за едно лице не би отнело повече от 10-15 минути. Информацията е надеждно защитена. От 8 часа на 10 февруари 2011 г. започва традиционното преброяване чрез книжна преброителна карта. Преброителят, който ще Ви посети, е задължен с клетвена декларация да пази в тайна получената от Вас информация и е длъжен да се легитимира със служебна карта с уникален номер и снимка. Самоличността му може да се проверява и чрез обаждане на единен телефонен номер за цялата страна 0700 16 310. При посещението в жилищата, преброителят ще се представи с фамилното си име, ще покаже служебната си карта на преброител, ще обяви целта на посещението си, целите и задачите на преброяването, ще пристъпи към попълване на преброителните карти. При отказ или нежелание на лицата в жилището да бъдат преброени, преброителят е длъжен да ги предупреди за произтичащите от Закона за преброяването санкции - парична глоба от 120 лева.

            България е Районирана за преброяването на близо 13 000 контролни района, като 41 000 преброителни участъци. Тазгодишната кампания ще протече под мотото: „И мен ме има в Преброяване 2011”.

Коментари
purlikov на 12.01.2011 18:40
http://humaig.blogspot.com/2010/10/blog-post_3702.html
http://www.mediatimesreview.com/march2007/fasade_democracy_main.php
Добави коментар
Трябва да сте влезли в профила си за да публикувате коментари .
Оценки
Оценяването е възможно само за регистрирани членове.

Моля влезте в профила си, или се регистрирайте за да гласувате.

Няма публикувание оценки.
Вход
Потребител

ПаролаЗабравена парола?
Поискайте си нова от тук.
R.I.P. Whitney Houston
Избор на MrBean
Избор на Редактора
Членска анкета
Намерихте ли информация, какво предвижда Бюджет 2012 за вашия квартал или населено място?

Да, намерих

Не, не можах да намеря

Не ме интересува

За какво е този Бюджет?

Трябва да влезете в профила си за да гласувате.
Последни обяви
Table 'lovechtoday3.fusion_announcements' doesn't exist

No announcement has been added yet.

Последни статии
Ще можем ли да полетим
Литературата на днешните тийнейджъри. Полезно явление или поредната мания
Кога ловчалии ще бъдат в центъра на вниманието на политическите партии?
Сега ли е времето за създаване на ГОС в Ловеч ?
Сърбия – по-различният свят. Държавата, която не чака наготово! 2
Table './lovechtoday3/fusion_photos' is marked as crashed and should be repaired
Facebook
Table './lovechtoday3/fusion_photos' is marked as crashed and should be repaired
\n\n"; if (iADMIN) { $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."flood_control WHERE flood_timestamp < '".(time()-360)."'"); $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."thread_notify WHERE notify_datestamp < '".(time()-1209600)."'"); $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."vcode WHERE vcode_datestamp < '".(time()-360)."'"); $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."new_users WHERE user_datestamp < '".(time()-86400)."'"); } mysql_close(); ob_end_flush(); ?>