| Портал Европа | Община Ловеч | Област Ловеч | Ловеч днес |
"); ?>
Сигнали за корупция
Навигация
Предстоящо
Въвежда се временна организация на движението по бул. „Мизия”
В събота ви каним на пикник край езерото в парк Стратеш
Новата книга на Николай Петев ще бъде представена в Ловеч
Община Ловеч с богата културна програма за празника на града
Утре Радио "Volunteer Rock" представя Звезди от “АХАТ”
Последни БГ Фирми
Пожарна безопасност и защита на населението
Клуб на дейците на културата Ловеч
.ЛОВЧАНСКО ЧИТАЛИЩЕ”НАУКА” гр.ЛОВЕЧ
Държавен архив – Ловеч
Художествена галерия – Ловеч
Теми във Форума
Последни теми
Квартири
Какво слушате в момента......
" Викайте и крещете "- облекчете душата си ...
Оправете сайта!!!
Вицове и весели истории
Горещи теми
Какво слушате в момента...... [3799]
" Викайте и крещете "- облекчете душата си ... [3757]
Кризата в Левски! [1310]
“Община реформатор” ли е Община Ловеч? [1007]
Партийно строителство [739]
XML RSS Feed
Новини
Предстоящи събития
Търсене в old.lovechtoday.eu
Реклама
Община Троян завърши строителните дейности по укрепване свлачището на стадиона и срутището на Римския път
Ловеч област

Община Троян завърши строителните дейности по укрепване свлачището на стадиона и срутището на Римския път

Свлачището е укрепено по нова модерна система, прилагана в Европа през последните 5 години

TROYAN PROEKT Община Троян обяви завършване на строителните дейности по изпълнението на Проект Изграждане и укрепване на дребномащабна инфраструктура на територията на град Троян за предотвратяване на рисковете и щетите за живота и имуществото на гражданите, включващ обектите: свлачище на стадиона и срутище на „Римски път“. Проектът се финансира чрез Оперативна програма „Регионално развитие” от Европейския фонд за регионално развитие и стартира на 25.06.2009 г. с подписване на договор между МРРБ, като управляващ орган на ОПРР, и Община Троян, като бенифициент. Общата стойност на безвъзмездната финансова помощ е 985 550, 17 лв. От тях 837 717,64 лв. се отпускат от Европейкия фонд за регионално развитие, а останалите – 147 832,53 лв. от Държавния бюджет на Република България.

            Строително-монтажните дейности по двата обекта стартираха на 06.04.2010 г. Укрепването на срутището трябваше да бъде изпълнено за 53 дни, а на свлачището – за 70 дни. Реализацията на проектите обаче се забави по вина на фирмата-изпълнител - „Трансстрой – Варна“ АД, заради което тя беше санкционирана, обяви на заключителна пресконференция на 16.12.2010 г. инж. Банко Банков – началник отдел “Строителство и инженерна инфраструктура“ в Община Троян и ръководител на проекта.

            Обект укрепване свлачището на стадиона бе финализиран със закъснение от 27 дни и вместо на 15.06.2010 г., завърши на 12.07.2010 г. поради недобре разчетен срок на строителя за изпитване на анкерна система тип „Титан“. На обекта са изпълнени всички строително-монтажни работи (СМР) от техническата документация и е въведен в експлоатация с Разрешение за ползване № ДК-07-СЗР-32 от 14.09.2010 г. Обектът е разплатен на 100% от бенефициента Община Троян.

„Укрепването на свлачището бе извършено със съвременна германска анкерна система, която в България се прилага през последните 4-5 години. Това е едно съвременно техническо решение, което напоследък си пробива път в Европа. У нас тази система се прилага при изпълнението на Софийското метро, а за региона на Средна България системата се използва за втори път“, обяви инж. Богомил Белчев, проектант, представляващ „Геология и геотехника – 1” ООД – Ямбол. Инж. Белчев бе категоричен, че този метод на силово укрепване на свлачището е изключително надежден и позволява безпрепятствено продължаване на последващи дейности – изграждане на трибуни, благоустройство и т.н.

            Обект укрепване срутището на Римския път е на ниво подписване на Акт 15 за завършване на строителството и въвеждане на обекта в експлоатация. В процеса на изпълнение на СМР по този обект се налага коригиране на техническото решение. При разчистване на срутилата се земна скална маса около 1500 куб.м., при изкопните работи на фундамента се оказва, че те не могат да се изпълнят по начина, обявен в техническата документация заради реалната опасност за здравето на строителите. От вибрациите на строителната техника по време на изкопа се срутват скални плочи и това спира СМР с Акт 10. След представяне на ново техническо решение, одобрено от Управляващия орган на ОПРР в средата на месец август, се разрешава продължаване на СМР по новия проект. Използваната система за реконструкция на срутището дава гаранция за дълготрайното му ползване в период поне на 15-20 години. „След многократни спорове с изпълнителя по новите СМР, изпълнението им започна на 25.10.2010 г., като те трябваше да бъдат довършени на 03.12.2010 г., когато изтича договорът на общината с изпълнителя. Тоест, отново се регистрира изоставане с 12 дни, за което фирмата ще бъде санкционирана“, обяви инж. Банков. Той увери, че Община Троян е взела всички мерки за въвеждане на обекта в експлоатация – в момента работи финансовият одит, а експертите на общината се надяват до края на годината да сформират държавна приемателна комисия и най-късно първата десетдневка на януари 2001 година обектът да бъде приключен. Крайният срок на сключения договор между Община Троян и МРРБ,  е 24.02.2011 г.

            Създалата се ситуация с фирмата изпълнител обаче даде повод на проектанта – инж. Богомил Белчев (който представлява и „Геотехника – ABC” ООД, София), да предложи избирането на местни фирми за реализация на обекти от регионално значение. Според сега съществуващия закон всички фирми, които имат интерес към даден проект, могат да кандидатстват, независимо дали са от региона на проекта, или не. „Крайно време е да се разбере, че по-лесната реализация на обектите в страната може да се състои само чрез даване на привилегировани условия на местни фирми да участват в търговете за строителство на обектите“, категоричен бе той.

            И двата обекта по оперативната програма са изключително важни за Троян. Припомняме, свлачището на стадиона в гр. Троян и срутището на т.нар. „Римски път“ в града се появиха след интензивните валежи от лятото на 2005 г.

„Римският път“ е основна улична артерия, свързваща два големи градски квартала. Непрекъснатото й авариране и невъзможността да се преминава по нея застрашаваше живеещите в района над 10 хил. души. Ремонтът спомогна допълнително за облекчаване на движението.

            На стадиона пък от години нямаше реален подход към съблекалните и административната сграда. Настоящите укрепителни дейности дават възможност за продължаване на работата по пълното му възстановяване.

            Изпълнението на проекта е предпоставка за благоустрояване на двата обекта  в Троян.

Коментари
Няма добавени коментари.
Добави коментар
Трябва да сте влезли в профила си за да публикувате коментари .
Оценки
Оценяването е възможно само за регистрирани членове.

Моля влезте в профила си, или се регистрирайте за да гласувате.

Няма публикувание оценки.
Вход
Потребител

ПаролаЗабравена парола?
Поискайте си нова от тук.
R.I.P. Whitney Houston
Избор на MrBean
Избор на Редактора
Членска анкета
Намерихте ли информация, какво предвижда Бюджет 2012 за вашия квартал или населено място?

Да, намерих

Не, не можах да намеря

Не ме интересува

За какво е този Бюджет?

Трябва да влезете в профила си за да гласувате.
Последни обяви
Table 'lovechtoday3.fusion_announcements' doesn't exist

No announcement has been added yet.

Последни статии
Ще можем ли да полетим
Литературата на днешните тийнейджъри. Полезно явление или поредната мания
Кога ловчалии ще бъдат в центъра на вниманието на политическите партии?
Сега ли е времето за създаване на ГОС в Ловеч ?
Сърбия – по-различният свят. Държавата, която не чака наготово! 2
Table './lovechtoday3/fusion_photos' is marked as crashed and should be repaired
Facebook
Table './lovechtoday3/fusion_photos' is marked as crashed and should be repaired
\n\n"; if (iADMIN) { $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."flood_control WHERE flood_timestamp < '".(time()-360)."'"); $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."thread_notify WHERE notify_datestamp < '".(time()-1209600)."'"); $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."vcode WHERE vcode_datestamp < '".(time()-360)."'"); $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."new_users WHERE user_datestamp < '".(time()-86400)."'"); } mysql_close(); ob_end_flush(); ?>