| Портал Европа | Община Ловеч | Област Ловеч | Ловеч днес |
"); ?>
Сигнали за корупция
Навигация
Предстоящо
Въвежда се временна организация на движението по бул. „Мизия”
В събота ви каним на пикник край езерото в парк Стратеш
Новата книга на Николай Петев ще бъде представена в Ловеч
Община Ловеч с богата културна програма за празника на града
Утре Радио "Volunteer Rock" представя Звезди от “АХАТ”
Последни БГ Фирми
Пожарна безопасност и защита на населението
Клуб на дейците на културата Ловеч
.ЛОВЧАНСКО ЧИТАЛИЩЕ”НАУКА” гр.ЛОВЕЧ
Държавен архив – Ловеч
Художествена галерия – Ловеч
Теми във Форума
Последни теми
Квартири
Какво слушате в момента......
" Викайте и крещете "- облекчете душата си ...
Оправете сайта!!!
Вицове и весели истории
Горещи теми
Какво слушате в момента...... [3799]
" Викайте и крещете "- облекчете душата си ... [3757]
Кризата в Левски! [1310]
“Община реформатор” ли е Община Ловеч? [1007]
Партийно строителство [739]
XML RSS Feed
Новини
Предстоящи събития
Търсене в old.lovechtoday.eu
Реклама
Община Троян финализира изпълнението на два проекта за водния цикъл на гр. Троян и село Орешак
Ловеч област

Община Троян финализира изпълнението на два проекта за водния цикъл на гр. Троян и село Орешак

 

Общината ще кандидатства през 2011 г. за ремонт на ВиК мрежата в града.

troyan ОП „Околна среда” засега отлага  финансирането на проекти за населени места като Орешак

Община Троян финализира изпълнението на два проекта по Оперативна програма „Околна среда“ за техническа помощ при подготовката на интегрирани проекти за водния цикъл на гр. Троян и близкото село Орешак.

Припомняме, договорите за безвъзмездна финансова помощ за реализиране на двата проекта  бяха подписани през декември 2008 г. между управляващия орган - ОП „Околна среда“ и община Троян. Самите проекти стартираха през май 2009 година. Целта им бе да бъдат подготвени качествени пълни инвестиционни предложения за изграждане и модернизация на канализационната система за отпадъчни води и, където е необходимо, за водоснабдителната система, с които проекти впоследствие да се кандидатства за финансиране на  инвестицията.

Общата стойност на двата проекта е 4 967 400 лв.

Проект № 58-131-13-13 - „Техническа помощ за подготовката на интегриран проект за водния цикъл на град Троян“, е на стойност 3 122 136,00 лв. От тях 2 497 427,80 лв. са осигурени от ЕС чрез Кохезионния фонд, а останалите 624 427,20 лв. са от националния бюджет. За изпълнители на проекта след обществена поръчка бяха избрани ГД „Аква БГ Троян“, гр. София; „Комплект консулт” ООД, гр. София; „Арт Студио БМ” ЕООД, гр. Троян.

Проект № 58-131-14-14 - „Техническа помощ за подготовката на интегриран проект за водния цикъл на село Орешак, община Троян“, е на стойност 1 845 264,00  лв. От тях 1 476 211,20 лв. са осигурени от ЕС чрез Кохезионния фонд, а останалите 369 052,80 лв. са от националния бюджет. За изпълнители на проекта след обществена поръчка бяха ГД „Аква БГ Орешак“, гр. София; „Комплект консулт” ООД, гр. София; „Арт Студио БМ” ЕООД, гр. Троян.

С изготвянето на прединвестиционните проучвания Общината вече разполага с качествени и пълни инвестиционни предложения, с които да кандидатства за по-нататъшно европейско финансиране по Оперативна програма „Околна среда” за реновирането на ВиК системите. Това бе отчетено на заключителни конференции, които се състояха в гр. Троян и с. Орешак.

Община Троян получи покана през 2011 г. да подаде проектно предложение по Оперативна програма “Околна среда“ за реализиране на проектираната инвестиция. Подготвят се необходимите документи. Очакваната стойност на този проект ще бъде около 37 млн.лева, съобщи заместник кметът г-жа Недка Топалова. Предвидена е подмяна на етернитовите тръби, а по отношение на канализацията – ремонт на съществуващите колектори и изграждане на нови по поречието на р. Черни Осъм, което да осигури присъединяването към канализационната система на още жители на Троян. Към момента тя обхваща около 75% от населението на града, а след реализацияна на проекта ще бъде 92%, обясни инж. Трайчо Николов, управител на Гражданско дружество „Аква БГ Троян”. Така Община Троян ще се доближи до изпълнението на евродиректива, според която към 2014 г. всички населени места с екв.жители над 10 000 души трябва да са присъединени на 100% към канализацията. 

Ако инвестиционния проект, който ГД „Аква БГ Троян” е разработил, бъде одобрен за финансиране и се осъществи, Троян ще разполага с нови 21 км канализационна мрежа и 9 км водопровод по трасета на канализацията.

troyanКъм момента Оперативната програма се концентрира верху мерките по отвеждане на събраното в канализацията водно количество и включване на нови консуматори. Заместник кметът Недка Топалова обяви, че е пред приключване строителството на пречиствателната станция за биологично пречистване на отпадъчните води на града, която има капацитета да поеме за пречистване цялото отпадъчно водно количество.

            „По отношение на Орешак можем да кажем, че също разполагаме със завършен работещ проект за водния цикъл на селото, но засега не можем да кандидатстваме за неговото реализиране“, обяви кметът на Община Троян Минко Акимов. Когато през 2008 г. кандидатствахме по Оперативната програма, имахме уверение, че от нея ще могат да се възползват и населени места с население 2000 екв. жители. За съжаление, впоследствие се оказа, че в страната има много населени места с над 10 000 екв. жители, които не разполагат с пречиствателни станции. И тай като при присъединяването на страната ни към ЕС правителството тогава беше поело ангажимент 2 години след присъединяването ни тези градове да бъдат с изградени такива станции, се наложи Оперативната програма да променени своята политика и да насочи целия финансов ресурс към местата с население над 10 000 екв. жители. Така населените места между 2000 и 10 000 екв. жители, каквото е село Орешак, останаха лишени от възможността за получаване на средства, разясни кметът на Община Троян г-н Акимов.

Той изрази надежда, че след като средствата започнат да се усвояват с по-добри темпове в населените места с над 10 000 екв. жители, ще бъде отворена мярка и ще започне приемането на проекти за населени места между 2000 и 10 000 екв. жители. „Нашето предимство е, че тогава ще разполагаме с напълно готов работещ проект, с който ще можем да кандидатстваме за финансиране на дейността. Да се надяваме,  че такава процедура ще бъде отворена през 2012 година.”

Коментари
donmikele на 20.12.2010 23:58
Поради липсата на журналисти в Троян, постоянно сме принудени да четем подобни безумия.
Въпроси:
1. Отговорете какво разбрахте под "техническа помощ" /не е проектиране, не е строителство, не е оборудване/
2. Ако сте отговорили на първия въпрос - коментирайте сумата от близо 5 милиона за тази "помощ"
3. Троян има воен кадастър от много години. Има и пречиствателна станция, на която вече е почти изградено второто стъпало. Заустването на отпадните води на Орешак бе решено още през 80-те години да бъде в троянската ПС - какво "технически" ще ни помагат?
4. Как ви се струва - ще дадем 5 милиона лева за нещо, което не се знае какво е и за да сме имали готовност и някакво смешно предимство някога си. ... да влезе убития.
*
Тази ДАЛАВЕРА с т.н. "техническа помощ" се точи повече от 2 години. Ни ОЛАФ ни ДАНС.
А европейските данъкоплатци хабер си нямат как се злоупотребява с парите им.
*
Европроектите в Троян са пълен провал. Цялата пара е в свирката, а троянските журналисти като послушни чучулиги поемат нотите и пеят измамната песен за големите успехи ... всъщност славното потъване на прогнилата герберово-червена гемия.
debelaka на 21.12.2010 05:47
Тепърва предстоят проверки, дупе да ни е яко на всички.
Добави коментар
Трябва да сте влезли в профила си за да публикувате коментари .
Оценки
Оценяването е възможно само за регистрирани членове.

Моля влезте в профила си, или се регистрирайте за да гласувате.

Няма публикувание оценки.
Вход
Потребител

ПаролаЗабравена парола?
Поискайте си нова от тук.
R.I.P. Whitney Houston
Избор на MrBean
Избор на Редактора
Членска анкета
Намерихте ли информация, какво предвижда Бюджет 2012 за вашия квартал или населено място?

Да, намерих

Не, не можах да намеря

Не ме интересува

За какво е този Бюджет?

Трябва да влезете в профила си за да гласувате.
Последни обяви
Table 'lovechtoday3.fusion_announcements' doesn't exist

No announcement has been added yet.

Последни статии
Ще можем ли да полетим
Литературата на днешните тийнейджъри. Полезно явление или поредната мания
Кога ловчалии ще бъдат в центъра на вниманието на политическите партии?
Сега ли е времето за създаване на ГОС в Ловеч ?
Сърбия – по-различният свят. Държавата, която не чака наготово! 2
Table './lovechtoday3/fusion_photos' is marked as crashed and should be repaired
Facebook
Table './lovechtoday3/fusion_photos' is marked as crashed and should be repaired
\n\n"; if (iADMIN) { $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."flood_control WHERE flood_timestamp < '".(time()-360)."'"); $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."thread_notify WHERE notify_datestamp < '".(time()-1209600)."'"); $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."vcode WHERE vcode_datestamp < '".(time()-360)."'"); $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."new_users WHERE user_datestamp < '".(time()-86400)."'"); } mysql_close(); ob_end_flush(); ?>