| Портал Европа | Община Ловеч | Област Ловеч | Ловеч днес |
"); ?>
Сигнали за корупция
Навигация
Предстоящо
Въвежда се временна организация на движението по бул. „Мизия”
В събота ви каним на пикник край езерото в парк Стратеш
Новата книга на Николай Петев ще бъде представена в Ловеч
Община Ловеч с богата културна програма за празника на града
Утре Радио "Volunteer Rock" представя Звезди от “АХАТ”
Последни БГ Фирми
Пожарна безопасност и защита на населението
Клуб на дейците на културата Ловеч
.ЛОВЧАНСКО ЧИТАЛИЩЕ”НАУКА” гр.ЛОВЕЧ
Държавен архив – Ловеч
Художествена галерия – Ловеч
Теми във Форума
Последни теми
Квартири
Какво слушате в момента......
" Викайте и крещете "- облекчете душата си ...
Оправете сайта!!!
Вицове и весели истории
Горещи теми
Какво слушате в момента...... [3799]
" Викайте и крещете "- облекчете душата си ... [3757]
Кризата в Левски! [1310]
“Община реформатор” ли е Община Ловеч? [1007]
Партийно строителство [739]
XML RSS Feed
Новини
Предстоящи събития
Търсене в old.lovechtoday.eu
Реклама
Областният управител обедини всички общини от област Ловеч в проект по ОПАК
Ловеч област

Областният управител обедини всички общини от област Ловеч в проект по ОП “Административен капацитет” за подготовка на областната стратегия и общинските планове за развитие за периода 2014 – 2020 г.

            Областна администрация Ловеч в партньорство с общините Ловеч, Троян и Тетевен (останалите 5 общини също са включени в проекта като целеви групи) внесе на 12 ноември в Управляващия орган на ОПАК проектно предложение „Координиране на местни политики в област Ловеч за устойчиво развитие и просперитет”, съобщават от пресцентъра на областна администрация.  То е изготвено в рамките на  Приоритет I „Добро управление” на програмата. В предложението като целеви групи, които също непосредствено ще се възползват от резултатите по проекта, са включени и останалите пет общини. Проектът е на обща стойност 558 529 лв. с ДДС, а периода на изпълнение е 18 месеца.

            Общата цел на проектното предложение е постигане на интегриран и осезаем ефект от прилагането на политики на областно и общинско ниво в резултат от съгласувано, реалистично и ефективно планиране на регионалното развитие за програмния период 2014 -2020 г.

            Очакваните резултати от реализацията на проектната идея са: актуални анализи на природо-ресурсния потенциал и социално-икономическото развитие и SWOT анализи; разработени стратегически насоки, очертани приоритети и набелязани мерки за провеждане на политики на областно и общинско ниво; изградена система за наблюдение и оценка на политиките за целите на доброто управление и вземането на правилни и навременни решения. Ще бъде направена и оценка на ресурсната обезпеченост на администрациите за изпълнението на очертаните приоритети, както и финансови рамки, на база на които ще се разработват областната стратегия и общинските планове за развитие. По този начин ще се елиминират дефицити в планирането, а именно – дефиниране на приоритети, цели и конкретни мерки “по течението”, липса на предвидени средства и несъответствия между планираното в стратегическите документи и залаганото в бюджетните прогнози на администрациите.

            Водещ акцент при реализацията на проекта на Областна администрация Ловеч ще бъде активното допитване до местната общност с цел извършване на стратегическо планиране на реална основа – предвижда се консултативна кампания с представители на социалните партньори, браншови и граждански организации за представяне, дискутиране и получаване на обратна връзка относно приоритетите за развитие в следващия програмен период. Поставяйки всички заинтересовани страни в центъра на дискусията, ще осигури чуваемост на техните позиции по проблемите на развитието и ще стимулира последваща ангажираност при изпълнението, наблюдението и оценката на представените политики. Това е начин да се неутрализира и една неблагоприятна тенденция - проекти, финансирани със средства от европейските фондове, да срещат отпор, недоволство, жалби и оплаквания по време на тяхното изпълнение, тъй като в процеса на генериране и планиране на идеи и инициативи не е осъществено широко обществено обсъждане на предстоящите интервенции, представителите на гражданското общество се чувстват „изключени” и няма припознаване на целите и резултатите от гражданите. В дейностите по проекта е предвидена и активна роля на местните  медии с цел въвличане на широк кръг участници в процеса на планиране, осведомяване на обществеността за постигнатите резултати, както и гарантиране на публичност на финансирането, получено по програмата.

Коментари
purlikov на 18.11.2010 08:24
Очевидно местният губернатор е решил да покаже, че позцията ОУ може да бъде и работеща. Поздравления! Хубаво е все повече млади хора да влизат във властта.
magnolia на 18.11.2010 10:04
Невероятно, "обедини всички общини", на фона на всички, които разделяха, един млад човек обединява някого в нещо, ако спечели проекта и го изпълни успешно, ще бъде достаен за световна награда...дай Боже!
Idiotoria на 18.11.2010 10:08
Какви световни награди, какви пет лева.... Ако го изпълни, ще докаже, че работи целесъобразно и законосъобразно, което се и изисква от него. И тогава ще му стисна ръката, че е успял да разчупи порочните модели.
bobi1225 на 18.11.2010 11:12
Поздравления г-н Нанков!
donka_mihaylova на 18.11.2010 14:41
Успех на проекта!
Не бива обаче да се забравя, че програмен период 2007-2013 г. бе обречен още в процеса на планиране, в който гражданските общности участваха в голяма степен формално и като необходим фон за пред Брюксел. Консултативните кампании и дискусиите за обратна връзка, планирани в проекта, не са нещо по-различно. Нужно е реално участие на гражданите като равноправен партньор в планирането и овластен участник в мониторинга на плановите документи. Иначе има шанс и следващия програмен период да бъде програмиран на база на несвързани с реалния живот областни стратегии и общински планове за развитие, а плановете и стратегии да прашасват в нечии бюра. В насоките по схемата за финансиране по тази програма е обявено, че структурите на гражданското общество са равностойна целева група наред с кметове, Общински съвети и общински администрации. Щеше да е добре, ако един толкова скъп проект предварително бе обсъден и с гражданските структури и гражданите.
Idiotoria на 18.11.2010 15:01
Ами доколкото разбрах от съобщението, именно това се цели...

По този начин ще се елиминират дефицити в планирането, а именно – дефиниране на приоритети, цели и конкретни мерки “по течението”, липса на предвидени средства и несъответствия между планираното в стратегическите документи и залаганото в бюджетните прогнози на администрациите.


Поставяйки всички заинтересовани страни в центъра на дискусията, ще осигури чуваемост на техните позиции по проблемите на развитието и ще стимулира последваща ангажираност при изпълнението, наблюдението и оценката на представените политики.


Г-жо Михайлова, нали не бъркам, че наблюдение и мониторинг са едно и също. Или като за пред Брюксел и непросветените трябва да е "мониторинг"?
Добави коментар
Трябва да сте влезли в профила си за да публикувате коментари .
Оценки
Оценяването е възможно само за регистрирани членове.

Моля влезте в профила си, или се регистрирайте за да гласувате.

Няма публикувание оценки.
Вход
Потребител

ПаролаЗабравена парола?
Поискайте си нова от тук.
R.I.P. Whitney Houston
Избор на MrBean
Избор на Редактора
Членска анкета
Намерихте ли информация, какво предвижда Бюджет 2012 за вашия квартал или населено място?

Да, намерих

Не, не можах да намеря

Не ме интересува

За какво е този Бюджет?

Трябва да влезете в профила си за да гласувате.
Последни обяви
Table 'lovechtoday3.fusion_announcements' doesn't exist

No announcement has been added yet.

Последни статии
Ще можем ли да полетим
Литературата на днешните тийнейджъри. Полезно явление или поредната мания
Кога ловчалии ще бъдат в центъра на вниманието на политическите партии?
Сега ли е времето за създаване на ГОС в Ловеч ?
Сърбия – по-различният свят. Държавата, която не чака наготово! 2
Table './lovechtoday3/fusion_photos' is marked as crashed and should be repaired
Facebook
Table './lovechtoday3/fusion_photos' is marked as crashed and should be repaired
\n\n"; if (iADMIN) { $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."flood_control WHERE flood_timestamp < '".(time()-360)."'"); $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."thread_notify WHERE notify_datestamp < '".(time()-1209600)."'"); $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."vcode WHERE vcode_datestamp < '".(time()-360)."'"); $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."new_users WHERE user_datestamp < '".(time()-86400)."'"); } mysql_close(); ob_end_flush(); ?>