| Портал Европа | Община Ловеч | Област Ловеч | Ловеч днес |
"); ?>
Сигнали за корупция
Навигация
Предстоящо
Въвежда се временна организация на движението по бул. „Мизия”
В събота ви каним на пикник край езерото в парк Стратеш
Новата книга на Николай Петев ще бъде представена в Ловеч
Община Ловеч с богата културна програма за празника на града
Утре Радио "Volunteer Rock" представя Звезди от “АХАТ”
Последни БГ Фирми
Пожарна безопасност и защита на населението
Клуб на дейците на културата Ловеч
.ЛОВЧАНСКО ЧИТАЛИЩЕ”НАУКА” гр.ЛОВЕЧ
Държавен архив – Ловеч
Художествена галерия – Ловеч
Теми във Форума
Последни теми
Квартири
Какво слушате в момента......
" Викайте и крещете "- облекчете душата си ...
Оправете сайта!!!
Вицове и весели истории
Горещи теми
Какво слушате в момента...... [3799]
" Викайте и крещете "- облекчете душата си ... [3757]
Кризата в Левски! [1310]
“Община реформатор” ли е Община Ловеч? [1007]
Партийно строителство [739]
XML RSS Feed
Новини
Предстоящи събития
Търсене в old.lovechtoday.eu
Реклама
Троян: Сред най- добрите във финансово отношение
Ловеч област

Троян: Сред най- добрите във финансово отношение

 

Интервю на Красимира Коларова с кмета на Община Троян Минко Акимов

акимов Какво актуално около състоянието на община Троян?

Всичко е актуално, работи се в много голям мащаб. Основно в момента е образованието, отоплението на учебните сгради, маломерни паралелки, финансиране, детските градини имат същите проблеми, приключване на ремонтни дейности. До края на септември успешно приключи подготовката на учебния процес. Другия основен въпрос, по който се работи в момента е реконструкция на уличната мрежа. Работим едновременно  на 21 обекта в града и селата. Извършваме преасфалтиране на улици и правим нови тротоари, част от обектите са завършени, по останалите се работи, всичко трябва да приключи до края на октомври. Най- големите обекти са преасфалтиране на улуци в с. Терзийско, 2, 5 км от които предварително беше подменена водопроводната мрежа. Преасфалтиране на улици в Орешак, и подмяна на водопроводи. И там всичко вече е завършено. В момета преасфалтираме ул. „Д. Икономов” в Троян и направа на нови тротоари. Извършваме и реконструкция на изхода на Троян в посока с. Долно трапе от района на фирма „Мебел” нагоре, където бе асфалтиран част от участък и ремонтирани два моста. Другите са по- малки обекти в с. Бели Осъм, Балканец, Дебнево, Врабево, Гумощник, Г. Желязна, Белиш, Патешко, прави се и тротоар между Изложбените палати в Орешак и манастира. Никога досега в бюджета на Община Троян не са отделяни толкова пари за направа на тротоари- нови ще има в кв. Василевски, района на кв. „Сирненски” и др. Общо ще похарчим повече 656 000 лева.

 Наближава зимата. Вече падна и първия сняг на Беклемето. Готови ли сте за зимния период?

В момента приключват обществените поръки за зимно поддържане, осигурени са средства. И до края на следващата седмица ще бъдат определени изпълнителите. В монета работим и по подготовка на проекти- предложения за цялостен воден цикъл на Троя. На стойност около 45 млн лева и кандидатстване по отворени проекти на ОПАК. В момента вървят довършителни работи по изграждане на Пречиствателна станция и монтаж на съоръженията от страна на немската фирма- участник в проекта. Вече започна и работата на т. нар Римски път, където има срутище, а пътят много време беше затворен. Ще го ремонтираме с пари от Оперативна програма „Регионално развитие”, по която ремонтирахме и свлачище на Троянския стадион за общо 1 млн. лева.

Бедна или богата е Община Троян?

Ако гледаме статистиката на Министерството на финансите Община Троян е сред 30-те най- добре във финансово отношение общини в България. Да припомня и факта, че спечелихме 32 млн. лева по проекти  досега.

 

 Преди време общината стана известна с рязката безработица и многото съкратени работници и затворени предприятия. Какво е положението сега?

С няколко думи искам да ви разкажа какво става в Троян днес. Това, което тежи най – много е последиците от световната икономическа криза. Затвориха врати заводи, които бяха емблематични за Троян – Елпром, Машстрой, Хемус. През последните 20 години те бавно и сигурно вървяха назад, липсваше каквото и да е технологично обновление и кризата ги накара окончателно да затворят врати. В момента работи само Елматех с около 130 работници. Загубата на тези заводи се отрази тежко на психологията на троянци, а оттам и на цялата търговска мрежа. Хубавото е, че имаме и големи работещи предприятия като „Калинел”, „Мебел”, много дървопреработващи предприятия и др. Икономиката се възражда. В момента общината има най- ниска безработица в Ловешка област. 8, 6 % е последната статистика от Дирекция „Бюро по труда”. Вярно е, че ни се иска да е по- ниска, но ясно е на всички в страната какъв е инвеститорския интерес и липсата на инвестиции.

Казахте преди време, че Троянска община на глава от населението е спечелила най- много пари по проекти. Обяснете.

 Община Троян е кандидатствала по всички проекти и програми, които са отворени и в по-голямата си част сме одобрени. Много активно се работи за подобряване  и развитие на базисната инфраструктура. Извършва се усилена реконструкция на канализационни колектори, реконструкция на водопроводната мрежа и други. Част от своята политика общината реализира чрез едноличните търговски дружества с общинско участие, които работят на пазарен принцип и провеждат политика, даваща възможност за реинвестиране в съответния сектор и успоредно с това – поносимост за населението. Важно условие за подобряване на бизнес средата и насърчаване на икономическото развитие и конкурентоспособността на общината представлява осигуряването на достъп до газоразпределителната мрежа и газификацията. В тази насока през следващите години ще бъде работата на общинската администрация. Общинската администрация полага максимум усилия за разработване и печелене на такива проекти- преасфалтиране на улици, работено е по проекти за ефективен граждански контрол и прозрачно управление в Община Троян, за техническа помощ за подготовка на интегриран проект за водния цикъл на гр.Троян , с. Шипково и с. Орешак, изграждане и укрепване на дребномащабна инфраструктура на територията на град Троян за предотвратяване на рисковете и щетите за живота и имуществото на гражданите, развитие на туристическите атракции в Община Троян, където е одобрен предварителен формуляр за кандидатстване на стойност 1 480 000,00 лв. от които 15% съфинансиране от Община Троян, интегриран проект за подобряване на градската среда на град Троян, на стойност 4 721 691,11 лв., от които 236 269,60 лв. съфинансиране от Община Троян, интегриран проект за образователната инфраструктура на Община Троян, включващ обектите: СОУ „В.Левски” с. Ч.Осъм; ОУ „В.Левски” с. Орешак; ЦДГ в с. Орешак; СДГ в с. Калейца; ЦДГ в с. Борима; ОДЗ „Буковец” гр.Троян, на стойност 5 644 883,71 лв., пилотен проект за мерки по енергийна ефективност в обществени сгради – програма „Козлодуй”, на стойност  3 200 000 лв. От Социално инвестиционния фонд за 2009 година бяха осигурени 500 000 лв. за строителство на дом за стари хора в с. Добродан. За съжаление фонда прекрати дейността си – търсим начин за до финансиране на проекта, за което са нужни още 450 000 лв. Всяка година правим по един обект по „Красива България” /през 2010 г. се ремонтира единствената художествена галерия „Серекова къща”/.

Как Троян посреща празника на града Петковден?

С многобройни и мащабни събития. с огромен брой спортни и културни мероприятия, с музикално- светлинно шоу, което ще се прави за първи път в България от подобен тип, с домакинството на Източноевропейски и Републикански шампионат по мотокрос „GRAND PRIX BULGARIA 2010”, както и с още национални състезания по биатлон, ориентиране и карате, с концерт-спектакъл по случай 30 години от създаването на Общински младежки духов оркестър с мажоретки, с концерти за още няколко важни годишните- 140 години читалищна дейност в  Троян и 35 години вокална студия „Усмивка”.

Какви са целите Ви като кмет на красивата планинска община Троян?

            В своята летопис Троян познава много инициативи превърнати в дела, много мечти – станали реалност. В трудното ни съвремие трябва да намерим един друг път – пътят към вътрешната потребност да бъдем мотивирани за обща дейност – в името на една обща цел – възхода на Троян. Най-голямото ми желание е община Троян да стане по-добро място за живот, да бъде възприемана като привлекателна и стабилна за правене на бизнес. Моите усилия и усилията на общинската администрация са насочени към това, троянският край да се превърне в регион достоен за европейската си принадлежност,  за да може името  Троян да ни изпълва с гордост, където и да сме по света, защото са дълбоки корените на несломимия троянски дух!

Коментари
Няма добавени коментари.
Добави коментар
Трябва да сте влезли в профила си за да публикувате коментари .
Оценки
Оценяването е възможно само за регистрирани членове.

Моля влезте в профила си, или се регистрирайте за да гласувате.

Няма публикувание оценки.
Вход
Потребител

ПаролаЗабравена парола?
Поискайте си нова от тук.
R.I.P. Whitney Houston
Избор на MrBean
Избор на Редактора
Членска анкета
Намерихте ли информация, какво предвижда Бюджет 2012 за вашия квартал или населено място?

Да, намерих

Не, не можах да намеря

Не ме интересува

За какво е този Бюджет?

Трябва да влезете в профила си за да гласувате.
Последни обяви
Table 'lovechtoday3.fusion_announcements' doesn't exist

No announcement has been added yet.

Последни статии
Ще можем ли да полетим
Литературата на днешните тийнейджъри. Полезно явление или поредната мания
Кога ловчалии ще бъдат в центъра на вниманието на политическите партии?
Сега ли е времето за създаване на ГОС в Ловеч ?
Сърбия – по-различният свят. Държавата, която не чака наготово! 2
Table './lovechtoday3/fusion_photos' is marked as crashed and should be repaired
Facebook
Table './lovechtoday3/fusion_photos' is marked as crashed and should be repaired
\n\n"; if (iADMIN) { $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."flood_control WHERE flood_timestamp < '".(time()-360)."'"); $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."thread_notify WHERE notify_datestamp < '".(time()-1209600)."'"); $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."vcode WHERE vcode_datestamp < '".(time()-360)."'"); $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."new_users WHERE user_datestamp < '".(time()-86400)."'"); } mysql_close(); ob_end_flush(); ?>