| Портал Европа | Община Ловеч | Област Ловеч | Ловеч днес |
"); ?>
Сигнали за корупция
Навигация
Предстоящо
Въвежда се временна организация на движението по бул. „Мизия”
В събота ви каним на пикник край езерото в парк Стратеш
Новата книга на Николай Петев ще бъде представена в Ловеч
Община Ловеч с богата културна програма за празника на града
Утре Радио "Volunteer Rock" представя Звезди от “АХАТ”
Последни БГ Фирми
Пожарна безопасност и защита на населението
Клуб на дейците на културата Ловеч
.ЛОВЧАНСКО ЧИТАЛИЩЕ”НАУКА” гр.ЛОВЕЧ
Държавен архив – Ловеч
Художествена галерия – Ловеч
Теми във Форума
Последни теми
Квартири
Какво слушате в момента......
" Викайте и крещете "- облекчете душата си ...
Оправете сайта!!!
Вицове и весели истории
Горещи теми
Какво слушате в момента...... [3799]
" Викайте и крещете "- облекчете душата си ... [3757]
Кризата в Левски! [1310]
“Община реформатор” ли е Община Ловеч? [1007]
Партийно строителство [739]
XML RSS Feed
Новини
Предстоящи събития
Търсене в old.lovechtoday.eu
Реклама
Черни Вит се подготвя да посрещне над 2 000 участници на традиционния събор “От Тимок до Вита”
Ловеч област

Черни Вит се подготвя да посрещне над 2 000 участници на традиционния събор “От Тимок до Вита”


Галина Любомирова

тетевен Продължава подготовката на 30-тото издание на фолклорния събор «От Тимок до Вита», който ежегодно събира представители от цяла България. Тетевенското село Черни Вит ври и кипи трета седмица от сутрин до вечер. На 28 и 29 август 2010 г. /събота и неделя/ тук ще дойдат над 2 000 самодейци от 12 области - Ловешка, Плевенска, Севлиевска, Габровска, Монтанска, Русенска, Разградска, Добричка, Варненска, Бургаска, Старозагорска и Софийска.

 Организатори на най-старата ежегодна фолклорна проява в Северна България са Община Тетевен и Кметство Черни Вит. Вече 30-сет поредни години. Съборът е посветен на големия фолклорист и изследовател проф. Васил Стоин.

тетевенПразникът ще започне в събота в 9.00 ч. пред църквата „Успение на Света Богородица” с надсвирване на духови оркестри. Тук ще бъде тетевенския духов оркестър. Специално за случая ще дойдат музикантите от оряховския оркестър с ДикоИлиевата музика. Предизвикателството са приели и музикантите от Ябланския духов оркестър.

Официалното откриване е в 10. 00 ч. на естрадата на централния площад от кмета на община Тетевен Николай Павлов. След него кметът на с. Черни Вит Цветан Димитров ще поздрави участниците. Сред поканените гости са министърът на културата Вежди Рашидов, народният представител за област Ловеч доц. д-р Михаил Николовски, изявени фолклористи, етнографи и др.

Старт на 30-тото издание ще дадат учениците от местното училище «Георги Бенковски» с песента «Сбор се сбира на мегданя». Към музикалния им поздрав ще се присъедини училищният битов оркестър с пайдушко хоро и ръченица. Късно вечерта самодейците от свищовското село Козловец с изцяло автентичната си програма и костюми ще финализират първия ден.

Вторият ден програмата ще открият три поколения самодейци от чернивитското читалище «Христо Смирненски» със секретар Христина Дикова. Песенният поздрав на смесената фолклорната група е в съпровод на акордеон на техния ръководител народният певец Марин Иванов, почетен гражданин на Тетевен и кмет на селото от 1999-2003 г. За цялостното си представяне на «Копривщица 2010» те бяха отличени с плакет за принос в културното ни наследство. След тях детската певческа група ще изпълни китка седенкарски песни. Тук ще дойдат самодейците от севлиевското село Младен. Тяхната програма включва изцяло въстановени сватбарски песни от сборника на Васил Стоин.

тетевенДо сега участие са заявили самодейци от 80 селища. Над 20 часа ще звучат автентични и обработени песни, ще се вият хора, ще се тропат ръченици, ще се изпълняват различни обичаи от празнично-обредната ни система, ще се разказват приказки и леят задевки.

На сцената ще се качат и сладкодумки майстори-кулинари. Те ще представят близо 200 храни от различните региони-участници. Само тук ще могат да бъдат вкусени около 30 вида солени и сладки баници от 24 селища, 80 вида обредни хлябове, няколко вида сушени меса и луканки, най-различни домашни сирена и кашкавали, домашни сладкиши и редки сладка.

Ще има дегустация на вина от северната и южната страна на Стара планина, както и отлежали плодови ракии – сливова, гроздова, кайсиева и др. Това е мястото, където всеки може да направи свое кулинарно пътешествие в сърцето на Тетевенския балкан – с. Черни Вит.

А на подредените поклони на зелената морава пред естрадата по традиция организаторите ще предложат народна трапеза с курбан и бобена чорба.

Вече пета година в дните на Събора се провеждат срещи на ръководителите на художествените състави, с туроператори, фолклористи и кулинари. Целта е:

            . възстановяване, представяне и популяризиране на автентични песни от различните фолклорни региони на България;

            . пресъздаване на народни танци, обреди и обичаи и сформиране на общиности за разучаване и предаване на местните традиции;

. представяне на храна и напитки, от недалечното ни минало, провокиращи предприемчивостта за развитие на туризма в селищата, от които идват.

Съборът няма конкурсен характер, но 30-сет години има ясен фокус. Уникал-ността на Чернивитския събор “От Тимок до Вита” не е насочена към изявата, а към опазването и популяризирането на пъстрото ни фолклорно богатство. Само през последните години организаторите са регистрирали 24 възстановени песни от сборника на Васил Стоин. А от друга страна – да мотивира дребните производители за развиване на креативен туризъм.

Коментари
Няма добавени коментари.
Добави коментар
Трябва да сте влезли в профила си за да публикувате коментари .
Оценки
Оценяването е възможно само за регистрирани членове.

Моля влезте в профила си, или се регистрирайте за да гласувате.

Няма публикувание оценки.
Вход
Потребител

ПаролаЗабравена парола?
Поискайте си нова от тук.
R.I.P. Whitney Houston
Избор на MrBean
Избор на Редактора
Членска анкета
Намерихте ли информация, какво предвижда Бюджет 2012 за вашия квартал или населено място?

Да, намерих

Не, не можах да намеря

Не ме интересува

За какво е този Бюджет?

Трябва да влезете в профила си за да гласувате.
Последни обяви
Table 'lovechtoday3.fusion_announcements' doesn't exist

No announcement has been added yet.

Последни статии
Ще можем ли да полетим
Литературата на днешните тийнейджъри. Полезно явление или поредната мания
Кога ловчалии ще бъдат в центъра на вниманието на политическите партии?
Сега ли е времето за създаване на ГОС в Ловеч ?
Сърбия – по-различният свят. Държавата, която не чака наготово! 2
Table './lovechtoday3/fusion_photos' is marked as crashed and should be repaired
Facebook
Table './lovechtoday3/fusion_photos' is marked as crashed and should be repaired
\n\n"; if (iADMIN) { $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."flood_control WHERE flood_timestamp < '".(time()-360)."'"); $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."thread_notify WHERE notify_datestamp < '".(time()-1209600)."'"); $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."vcode WHERE vcode_datestamp < '".(time()-360)."'"); $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."new_users WHERE user_datestamp < '".(time()-86400)."'"); } mysql_close(); ob_end_flush(); ?>