| Портал Европа | Община Ловеч | Област Ловеч | Ловеч днес |
"); ?>
Сигнали за корупция
Навигация
Предстоящо
Въвежда се временна организация на движението по бул. „Мизия”
В събота ви каним на пикник край езерото в парк Стратеш
Новата книга на Николай Петев ще бъде представена в Ловеч
Община Ловеч с богата културна програма за празника на града
Утре Радио "Volunteer Rock" представя Звезди от “АХАТ”
Последни БГ Фирми
Пожарна безопасност и защита на населението
Клуб на дейците на културата Ловеч
.ЛОВЧАНСКО ЧИТАЛИЩЕ”НАУКА” гр.ЛОВЕЧ
Държавен архив – Ловеч
Художествена галерия – Ловеч
Теми във Форума
Последни теми
Квартири
Какво слушате в момента......
" Викайте и крещете "- облекчете душата си ...
Оправете сайта!!!
Вицове и весели истории
Горещи теми
Какво слушате в момента...... [3799]
" Викайте и крещете "- облекчете душата си ... [3757]
Кризата в Левски! [1310]
“Община реформатор” ли е Община Ловеч? [1007]
Партийно строителство [739]
XML RSS Feed
Новини
Предстоящи събития
Търсене в old.lovechtoday.eu
Реклама
Да се влюбиш в един град
Ловеч област

Да се влюбиш в един град

...или любовно писмо до Тетевен

Цветозар Цаков

teteven „Ако не бях дошъл в Тетевен, и аз щях да бъда чужденец на майка България...”. Тези думи, собственост на патриарха на българската литература Иван Вазов, посрещат гостите на малкото планинско градче, известно най-вече с това, че се намира в близост до Рибарица. Каква голяма несправедливост само! Уникалното разположение на Тетевен, свит като в голяма зелена дупка между няколко величествени върха – всеки от тях на една ръка разстояние от града – го прави може би най-самобитното място в цялата страна. Дали заради това, или заради слаба рекламна стратегия от страна на общината, но фактът е, че това приказно място тъне в сянката на съседна Рибарица, та дори и Гложене (Гложенският манастир, нали се сещате). В съревнованието по популярност с главните ни планински курорти пък е направо „в зоната на изпадащите”. А съвсем не заслужава тази участ.

 

teteven„Вашият край е пълен с толкова прелести, че аз съм слисан. Ходил съм в Швейцария и по други места из Европа, пребродил съм и България, но не съм видял по-вълшебен край”, продължава дядо Вазов обяснението си в любов към Тетевен. Ако има нещо, в което със сигурност мога да кажа, че съм влюбен до живот, то това е именно Тетевен. Ако бях поет сигурно щях да го възвеличая в епична ода. Но не съм, макар да имам някакви опити. Затова ще направя опит в белетристичен вид да ви запозная поне малко с магията на този град – най-зеленият в България! Една по-нетрадиционна и странно пренебрегвана лятна туристичекса дестинация.

 

tetevenНяма да говоря за славното му и героично минало, защото всеки, който се интересува, може да открие подробни сведения в глобалната мрежа. За да открие своята тетевенската приказка обаче човек трябва да я види с очите си и почувства с всяка пора на тялото си.

 

Ако сте истински любител на планината или просто ви е омръзнало да подлагате всяко лято тялото си на грилоподобни пясъчни сеанси – хващайте автобуса или палете колата и право към чистия въздух на Тетевен!

 

tetevenОще на гарата ви очаква чудна гледка. Отляво на преминаващата през града река Вит се извисяват трима горди пазители на града – върховете Червен (1221 м., най-високият от всички), Острич (1069 м.) и Трескавец (1151 м.). В подножието на техните склонове са накацали безброй керемидени покриви, спускащи се плавно към централния площад и опасани с тесни, виещи се улички. Отдясно – точно над гарата и градския стадион, където се мъдрят и Вазовите думи, зорко бди символът на Тетевен – връх Петрахиля (1179 м.), а покрай него спиращата дъха картина допълват Равни камък и Хайдушка поляна (955 м.). Уникалното тук е, че всички тези върхове са едва ли не в самия град – до всеки от тях се стига за не повече от два часа лек преход (с изключение на Трескавец, който е малко по-отдалечен и труднодостъпен).

 

tetevenВ града има множество възможности за отсядане – от горски хижи до луксозни хотелски комплекси, макар те да са далеч от лукса по морските ни курорти. И слава Богу – последното нещо, от което човек се нуждае в планината, е лукс! Цените варират спрямо предлаганите условия, но като цяло са доста приемливи. За 24 лева на легло например ще се радвате на двузвезден хотел в непосредствена близост до града, но същевременно и нагоре в планината. Всъщност всичко в Тетевен е колкото в града, толкова и в Балкана. Аз лично бих ви препоръчал туристическа спалня „Козница, където обикновено отсядаме ние. Срещу скромните 10 лева получавате семпла, но уютна обстановка – легла, чаршафи, одеяла, печка, баня и тоалетна. Далеч от понятието „лукс”, но и също толкова далеч от „мизеря”. Достатъчно за спане – а уверявам ви, че няма да намерите никаква друга причина да прекарате повече време там или в който и да е хотел. Тетевенският балкан ви е приготвил купища добро настроение и тонове движение.

 

tetevenСпалнята се намира по устието на хълм под Петрахиля, на 10 минути пеша от центъра, а от там се разкрива чудесна гледка към отсрещния връх Червен отвъд реката. След като сте оставили раниците, обули сте си здрави обувки и сте направили няколко снимки на пейзажа отсреща, е време да започнете своето тетевенско приключение. Мястото се намира на 200 м. от новата гордост на тетевенци – приключенският парк „Адреналин”. Изграден на стръмен тревен склон точно над вашето временно леговище, той предлага разнообразни атракциони и приспособления за екстремен спорт. От въжени препятствия високо в клоните на дърветата, през импровизирани въздушни „рейсове”, батут, катерачна стена, та до „пейнтбол” – всичко на съвсем достъпни цени. От удоволствието да подскачате из високите дървесни корони например ще олекнете само с 8 лева за час. В специално построената „чайна” в стил „малка спретната колибка в прерията” можете да изпиете по бира и да се насладите на чистия въздух и прекрасната заобикаляща ви природа. Адвенчърът ви логично следва да продължи към друга атракция и гордост на жителите на планинското градче – водопадът „Скока” (висок 30 м.). Той се намира в местността „Козница” и до него има път директно от „Адреналин”, който за кратко преминава през козя пътека, продължава по асфалтиран маршрут, извиващ се по коритото на долчината, образувана от водопада, и завършващ с 800-метрова живописна екопътека, намираща се в нещо като естествен скалист тунел и оборудвана с дървени мостчета и места за почивка. До самия водопад пък е построена голяма беседка с вградена каменна камина, пейки и маси. В горещите летни дни спокойно бихте могли да пренощувате там, с приятелска компания, тетевенска сливова и известен хранителен резерв. Но внимавайте – през нощта тъмнината е непрогледна, а места за падане не липсват. През деня пък можете да се охладите във вирчето, което се образува под водопада – водата е чиста и бистра.

 

tetevenМоже пък да предпочетете да купонясвате в самия град. Тривиалните места за това са малко – няколко кръчми и кафета, и две дискотеки. Най-пълноценното изживяване за вас в този случай обаче би било да се запасите с ядене и пиене, по възможност някоя и друга китара, и да окупирате пейките на централния площад. Очаква ви тиха и приятна вечер в приглушената светлина на уличните лампи, сред тихото шумолене на реката, пълзяща по своя вечен път точно пред вас и под закрилата на полуспящите скалисто-зелени гиганти наоколо. Няма да нарушите и съня на никого – домовете на хората са достатъчно далеч, макар и съвсем близо. Ако решите все пак да пробвате някое местно заведение – изборът ви е повече от лесен. В пицария „При Шалмата”, освен вкусни пици, приготвени в пещ, ще имате богат избор от всенародни и местни ястия. Всичко е наистина вкусно, а любителите на шкембе чорбата ще открият тук най-вкусното шкембе в света! Самото заведение е почти в самия център и лятната му градина е разположена на три етажа – от най-горната се открива вдъхновяваща гледка към малка част от Балкана, която само загатва за прелестите, които той крие. Не пропускайте да опитате и местния специалитет – тетевенска саламура! Това не е солената вода, в която си държите сиренето, а рибена чорба. Приготвя се от предварително запечени дребни речни рибки, няколко рачета, чесън и люти чушлета. Обикновено се консумира студена и е както идеално мезе за ракията, така и ефикасно средство за борба с махмурлука на сутринта. Тетевенска саламура можете да си поръчате в хан „Козуря” в едноименния квартал, близо до автогарата, но аз ви съветвам да намерите начин да се сдобиете с домашно приготвена такава. Същото важи и за прословутата тетевенска сливова ракия. Впрочем не споменавайте пред тетевенци словосъчетанието „троянска сливова”. От край време местните зевзеци разправят, че с нея само си мият чашите и че когато вечер пият тетевенска – сутрин пикаят троянска. След като затвориха тетевенския винпром и тетевенската сливова започна да се прави в Троян, раздразнението на пиячте по поречието на Вит е още по-силно.

 

На сутринта, след като сте ударили по едно люто шкембе в „Шалмата” (най-вкусното в света, нали си спомняте!), е време да продължите приключението си – този път от другя край на реката. Задължителна дестинация – връх Червен. Получил е името си заради това, че голите му скали се обагрят в живописно червено при залез слънце. Всъщност Тетевен представлява величествена гледка и сутрин, когато този път насрещният връх Петрахиля боядисва каменния си свод в червено. Оттам е и неговото име – на гръцки „петрос” означава камък, а „хелиос” – слънце.

 

Преходът към Червен е повече от човешки – час и половина-два, взависимост от това колко често се спирате да съзерцавате разкриващите се под вас натюрморти. Маршрутите са два. Ако изберете първия, който започва от централната част на града, ще минете покрай уникалния за България манастир „Св. Илия”. Построен е през XIV в. и е изцяло запазен, тъй като до преди около век се е намирал под земята. Под върха ще се изправите и на билото на „Боева могила”, където през 1877 г. се е състоял първият решителен бой между руските войски на полковник Орлов и турския аскер в Тетевен. В центъра й е издигнат голям монумент в памет на многобройните паднали жертви. Ако препочетете втория маршрут – тръгващ от квартал „Пеновото”, ще попаднете на стара римска изворна чешма, скрита в нещо като мини-пещера, която я е запазила невредима до днес.

 

Това, което ще видите от върха не може да се опише с думи. Освен цялото градче, разстлано като карта под краката ви, в кръгозора на удивеното човешко око попадат още необятни планински възвишения, тънещи някъде назад в облаците. За вашата безопасност и двойна наслада точно до ръба на отвесната скала, върху която стоите, е изградена голяма дървена рампа с висок парапет, а зад нея и две масивни дървени маси с по две пейки всяка – изработени от стволове на дървета (идеално място за по една тетевенска – не повече!). В близост до тях се чернее дупка – не много голяма, но достатъчна човек да падне в нея. Легендата гласи, че двама влюбени паднали там, а ключът на девойката изплувал след дни в един от градските извори, който затова сега носи името Клич. Не се надявайте обаче, че ако изпуснете нещо вътре ще си го намерите в града – пропастта, наречена „Ямата”, си има дъно и то е на дълбочина 27 метра.

 

След като слезете от Червен, и ако са ви останали сили, идва ред и на покоряването на връх Острич – в непосредствено съседтсвто.  Името му е красноречиво – върхът е с конусовидна форма и дори се носи мълвата, че е някогашен изстинал вулкан. Повече от 70 години тетевенските баби мъкнели камъни от реката към Острич всеки октомври, за да запушат огненото гърлото на звяра, след като един ден на местен дядо се присънил сън, в който от върха потичат потоци от лава и изпепеляват Тетевен. Сега на най-високата му точка е построен параклис, а пътят до там е най-лекият и бърз от всички.

 

Няма нищо по-хубаво от това да се разхладиш след изморително препускане между планинските върхове в края на деня. Водите на Вит безспорно са перфектното средство за това – съвсем близо до града са обособени няколко речни „плажни ивици”, които лятно време се радват на солидна посещаемост. А има и девствени кътчета от реката, където ще сте само вие и освежителният летен дъх на тетевенския балкан.

 

Отделете си няколко часа преди да си тръгнете от Тетевен, за да посетите и заслона на „Опасния зъб”. Така е наречена една скала, стърчаща сякаш в нищото, която силно наподобява човешки зъб и се намира точно под Петрахиля и точно над автогарата. Пътят до там е по-малко от час и с изключително разнообразна флора. Истински рай за любителите фотографи! На върха на Зъба е кацнала малка посторйка без врати, но солидна, а пространството около нея е опасано с обезопасяваща ограда. Пред вас се разкрива прекрасен визуален ракуср към скалистите лица на Острич, Трескавец, Червен и сгушеният зад него връх Кон. Срещу тях се пъчат меките зелени извивки на Хайдушка поляна и още два по-малки върха-близнаци. А пък между тях се стеле градът на моето сърце.

 

Сигурен съм, че след всичко видяно и изживяно, винаги ще се връщате в Тетевен –отново и отново. И една частица от вас ще остане там. Това дотук съвсем не е всичко, което Тетевен има да ви покаже. Нека обаче сами откриете вашия собствен Вазов рай. И с гордост да заявите, че вече не сте чужденци на своята родина.

 

...........................................................

 

Какво още може да видите в Тетевен

 

Градски исторически музей

 

Намира се в цамия център на града, в красива сграда, построена през 1932 г. Самата експозиция вътре води началото си от 1911 г., когато местното читалище „Съгласие” решава да започне събиране на експонати. В приятната обстановка на просторните зали ще имате възможност да станете съпричастни с историята на Тетевенския край  и неговите обитатели от древността до Освобождението. Особено интересен е отдел „Етнография”, където са показани експонати от бита и търговията на стария Алтън Тетевен („златен”, от турски) от времето на икономическия му цъфтеж.

 

Скривалището на Васил Левски

 

Намира се в една от четирите запазили се като по чудо старинни къщи след опожаряването на града от кържалиите през 1801 г. Днес тя е преустроена в механа, а мястото, където Левски се е крил от турците, може да бъде видяно от всеки желаещ – на втория етаж на заведението, точно до негов бронзов бюст и няколко свързани с Апостола на свободата артефакти.

 

Йорговата и Бобевската къща

 

Образци на тетевенската архитектура от XVIII век, едни от малкото запазени паметници, напомнящи на стария облик на града (преди пожара през 1801 г.). Намират се в близост до центъра.

 

 

Църквата „Св. Всех Святих”

 

Посторена през 1846 г. Със своята архитектура и големина представлява абсолютно изключение от всички църкви, строени в България по това време, които са вкопани в земята. Намира се в центъра на града, малко над градския площад.

 

Горната и Долната чешма

 

Не блестят с кой знае каква архитектура или историческа тежест, но от тях можете да утолите жаждата си с чиста и студена изворна вода, идваща направо от недрада Тетевенския Балкан. Горната се намира до техническата гимназия близо до централния площад, а Долната е точно на стадиона до гарата.

Коментари
Няма добавени коментари.
Добави коментар
Трябва да сте влезли в профила си за да публикувате коментари .
Оценки
Оценяването е възможно само за регистрирани членове.

Моля влезте в профила си, или се регистрирайте за да гласувате.

Няма публикувание оценки.
Вход
Потребител

ПаролаЗабравена парола?
Поискайте си нова от тук.
R.I.P. Whitney Houston
Избор на MrBean
Избор на Редактора
Членска анкета
Намерихте ли информация, какво предвижда Бюджет 2012 за вашия квартал или населено място?

Да, намерих

Не, не можах да намеря

Не ме интересува

За какво е този Бюджет?

Трябва да влезете в профила си за да гласувате.
Последни обяви
Table 'lovechtoday3.fusion_announcements' doesn't exist

No announcement has been added yet.

Последни статии
Ще можем ли да полетим
Литературата на днешните тийнейджъри. Полезно явление или поредната мания
Кога ловчалии ще бъдат в центъра на вниманието на политическите партии?
Сега ли е времето за създаване на ГОС в Ловеч ?
Сърбия – по-различният свят. Държавата, която не чака наготово! 2
Table './lovechtoday3/fusion_photos' is marked as crashed and should be repaired
Facebook
Table './lovechtoday3/fusion_photos' is marked as crashed and should be repaired
\n\n"; if (iADMIN) { $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."flood_control WHERE flood_timestamp < '".(time()-360)."'"); $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."thread_notify WHERE notify_datestamp < '".(time()-1209600)."'"); $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."vcode WHERE vcode_datestamp < '".(time()-360)."'"); $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."new_users WHERE user_datestamp < '".(time()-86400)."'"); } mysql_close(); ob_end_flush(); ?>