| Портал Европа | Община Ловеч | Област Ловеч | Ловеч днес |
"); ?>
Сигнали за корупция
Навигация
Предстоящо
Въвежда се временна организация на движението по бул. „Мизия”
В събота ви каним на пикник край езерото в парк Стратеш
Новата книга на Николай Петев ще бъде представена в Ловеч
Община Ловеч с богата културна програма за празника на града
Утре Радио "Volunteer Rock" представя Звезди от “АХАТ”
Последни БГ Фирми
Пожарна безопасност и защита на населението
Клуб на дейците на културата Ловеч
.ЛОВЧАНСКО ЧИТАЛИЩЕ”НАУКА” гр.ЛОВЕЧ
Държавен архив – Ловеч
Художествена галерия – Ловеч
Теми във Форума
Последни теми
Квартири
Какво слушате в момента......
" Викайте и крещете "- облекчете душата си ...
Оправете сайта!!!
Вицове и весели истории
Горещи теми
Какво слушате в момента...... [3799]
" Викайте и крещете "- облекчете душата си ... [3757]
Кризата в Левски! [1310]
“Община реформатор” ли е Община Ловеч? [1007]
Партийно строителство [739]
XML RSS Feed
Новини
Предстоящи събития
Търсене в old.lovechtoday.eu
Реклама
Николай Нанков: В края на миналият мандат в Областна администрация се е работило на принципа на неорганизира
Ловеч област

Николай Нанков: В края на миналият мандат в Областна администрация се е работило на принципа на неорганизираният хаос

Нанков Административна и наказателна отговорност ще бъде търсена от предишната областна управа за извършените редица нарушения, установени от извършеният одит от Сметната палата и Агенцията за държавна финансова инспекция /АДФИ/ .

“В края на миналият мандат в Областна администрация се е работило на принципа на неорганизираният хаос”, това заяви Областният управител Николай Нанков на вчерашната пресконференция, на която изнесе констатациите на проверяващите органи.

Одитният доклад на Сметната палата обхваща периода от 1 януари 2008 г. до 30 юни 2009 година. Констатациите в доклада са разделени в няколко групи. Първата е свързана с управление на бюджета – приходна и разходна част, втората част е за системата за финансово управление и контрол, третата група съдържа констатации на база проверки извършени в областта на обществените поръчки, четвъртата група констатации относно разпоредителните сделки и завършва с пропуските в счетоводната система. В заключение са дадени 9 препоръки, които към момента вече са изпълнение, съобщи Николай Нанков.

Констатациите на Сметната палата са, че в областната администрация не е имало утвърдени процедури, свързани със съставянето на проекта на бюджет, разпределението, изпълнението, извършването на корекции, отчитането и контрола на бюджета, т.е. “Работило се на хаос” – каза Областният управител.

Не са изготвени анализи за очакваните приходи и разходи, не е осигурена достатъчно надеждна и своевременна информация с оглед взимане на управленски решения свързани с изпълнението на бюджета.

Не е осъществяван достатъчен контрол по изпълнението на бюджета.

През 2008 година, бюджета на Областна администрация е бил 626 572 лева. В края на бюджетната година, изпълнението е на разходната част е било 736 383, т.е. 118 % над заложения, което Нанков определи като “нежелателно, но приемливо”.

Според него, по-сериозно е положението през 2009 година. През първото полугодие, при утвърдени 712 407 лева, изпълнението на разходната част е 471 000 лева, което прави над 66% от годишният бюджет.

 

Втората група констатации е по системата за финансово управление и контрол. Тя е основата, по която се извършва управлението на разходите, обясни Областният управител. Основният извод според одитният доклад е, че предлаганата система за финансово управление и контрол не е достатъчно адекватна, ефективна и функционира частично. Не е реализирана управленска отговорност за въвеждане на адекватни дейности.

При утвърден бюджет през 2008 година и осигурено финансиране за изработване на кадастрални планове, разходът, на стойност 87 000 лева не е изплатен през съответната бюджетна година и е останал за 2009 година, когато пък не е бил утвърден като разход и в момента все още тежи на Областна администрация.

 

През одитирания период не е извършвано планиране на обществените поръчки, които да бъдат възложени през съответната година. Дори при най-елементарните обществени поръчки, са установени значителни пропуски.

Едно от сериозните закононарушения е, че не са събирани най-малко три оферти при възлагането на  обществени поръчки, които са за над 15 хиляди лева до 50 000 лв. без ДДС, а директно са сключвани договори. Така не е спазена при процедурата за избор на охранителна фирма за осъществяване на контролно-пропускателен режим за нуждите на областната администрация.

 

Одиторите са констатирали, че са били изпратени покани до 5 фирми, упражняващи охранителна дейност,  постъпила е една оферта за участие от фирма, която не е от поканените. Комисията е извършила оценка на офертата и е направила предложение до областния управител за сключването на договор.

 

По подобен начин с нарушения в процедурата са сключени договори за ремонт в Дом „Преслав" за 27 000 лева, за закупуване на климатици за нуждите на администрацията за 17 000 лева, за доставка на горива до 50 000 лева. Не са събирани оферти, директно са сключвани договори.

 

Според областния управител Николай Нанков, най-сериозното нарушение е разделянето на обществените поръчки, за което той ще уведоми Районната прокуратура.

Три договора на обща стойност 130 457 лева, с един и същ предмет, които подлежат на възлагане по реда на Закона за обществени поръчки, а не по реда на Наредбата за възлагане на малки обществени поръчки са сключени директно или с получени 3 оферти.

Налице е закононарушение – разделяне на обществена поръчка, обясни Николай Нанков, като е приложен облекчен ред на възлагане.

Нарушения са допуснати и при управлението на имоти частна държавна собственост. Разпоредителните сделки с такива имоти не са били планирани, което не е позволявало правилното определяне на размера на приходите по бюджета. За одитирания период са били извършени общо 34 разпоредителни сделки.

Не са провеждани процедури за замяна на имоти. След продажбата на 12 имота, те не са били отрегистрирани от главния регистър. За 13 имота, обект на разпоредителни сделки, пък няма информация в регистъра.

Коментари
disidenta на 15.07.2010 07:16
Аха! Ето защо не ми отговоряа на жалбите. Ама Ники кажи сега защо пак не се прави де? То вярно, че психопатките от ЛАС и ВАС дето трябва да ви санкционират за това не ми обръщат внимание дори и съдилището в Страсбург обаче покажи нещо като уважение де. Бре храма на сатаната като е в маса издънки защо не прати проверяващи в общината? Я вземи ги светни. Нали те уведомих по време на on-line дискусията. Аз го направих ама те хорицата като се мазнят на бЪсЪпЪ и Гавраил попа не пожелаха даже да ми отговорят.
heros на 15.07.2010 20:42
Дисидента, писна ми от споменаване на думи като ссатана Да не си си помислил, че тук ще си намериш публика, подкрепяща твоите безброй безсмислени жалби?
disidenta на 15.07.2010 21:26
Имат бройка бре ама сега нещо не ми се смята. Присетих се, че кака Нела в радиото си Лиани първа подхвана темата за храма на сатаната. Вземи я питай нея защо млъкна след като има достъп до бумагите по строежа и финансирането му отделно и е работа да знае, че има и АПК. Аз за това се светнах чак миналата година след като пак не ме допуснаха до фестивала бардфест. Редно си е общинарите да не мислят, че общината им е частна партийна собствено нито царя този национален предател, че всичко му е бащиния.
debelaka на 16.07.2010 04:30
Крайно време е май и тук да ти резнат допуска.
Добави коментар
Трябва да сте влезли в профила си за да публикувате коментари .
Оценки
Оценяването е възможно само за регистрирани членове.

Моля влезте в профила си, или се регистрирайте за да гласувате.

Няма публикувание оценки.
Вход
Потребител

ПаролаЗабравена парола?
Поискайте си нова от тук.
R.I.P. Whitney Houston
Избор на MrBean
Избор на Редактора
Членска анкета
Намерихте ли информация, какво предвижда Бюджет 2012 за вашия квартал или населено място?

Да, намерих

Не, не можах да намеря

Не ме интересува

За какво е този Бюджет?

Трябва да влезете в профила си за да гласувате.
Последни обяви
Table 'lovechtoday3.fusion_announcements' doesn't exist

No announcement has been added yet.

Последни статии
Ще можем ли да полетим
Литературата на днешните тийнейджъри. Полезно явление или поредната мания
Кога ловчалии ще бъдат в центъра на вниманието на политическите партии?
Сега ли е времето за създаване на ГОС в Ловеч ?
Сърбия – по-различният свят. Държавата, която не чака наготово! 2
Table './lovechtoday3/fusion_photos' is marked as crashed and should be repaired
Facebook
Table './lovechtoday3/fusion_photos' is marked as crashed and should be repaired
\n\n"; if (iADMIN) { $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."flood_control WHERE flood_timestamp < '".(time()-360)."'"); $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."thread_notify WHERE notify_datestamp < '".(time()-1209600)."'"); $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."vcode WHERE vcode_datestamp < '".(time()-360)."'"); $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."new_users WHERE user_datestamp < '".(time()-86400)."'"); } mysql_close(); ob_end_flush(); ?>