| Портал Европа | Община Ловеч | Област Ловеч | Ловеч днес |
"); ?>
Сигнали за корупция
Навигация
Предстоящо
Въвежда се временна организация на движението по бул. „Мизия”
В събота ви каним на пикник край езерото в парк Стратеш
Новата книга на Николай Петев ще бъде представена в Ловеч
Община Ловеч с богата културна програма за празника на града
Утре Радио "Volunteer Rock" представя Звезди от “АХАТ”
Последни БГ Фирми
Пожарна безопасност и защита на населението
Клуб на дейците на културата Ловеч
.ЛОВЧАНСКО ЧИТАЛИЩЕ”НАУКА” гр.ЛОВЕЧ
Държавен архив – Ловеч
Художествена галерия – Ловеч
Теми във Форума
Последни теми
Квартири
Какво слушате в момента......
" Викайте и крещете "- облекчете душата си ...
Оправете сайта!!!
Вицове и весели истории
Горещи теми
Какво слушате в момента...... [3799]
" Викайте и крещете "- облекчете душата си ... [3757]
Кризата в Левски! [1310]
“Община реформатор” ли е Община Ловеч? [1007]
Партийно строителство [739]
XML RSS Feed
Новини
Предстоящи събития
Търсене в old.lovechtoday.eu
Реклама
Областният управител се срещна с ръководството на Дома за деца с увреждания в Луковит по тяхна молба
Ловеч област

Областният управител се срещна с ръководството на Дома за деца с увреждания в Луковит по тяхна молба

 

областен

       Областният управител на Ловеч Николай Нанков се срещна с ръководството на Дома за деца с физически увреждания в Луковит по тяхна покана. Целта бе да се представи на губернатора становището за бъдещото използване на сградата след закриване на социалната институция и вижданията на ръководството и общината за разкриване и предоставяне на нова социална услуга за нуждите на община Луковит и страната.

            През юни 2010 г. стартира проект „Детство за всички” по ОП „Развитие на човешките ресурси” с бенефициент Държавната агенция за закрила на детето и партньори Агенцията за социално подпомагане и Министерство на здравеопазването. Целта на проекта е деинституционализация на децата с увреждания, настанени в специализирани институции за деца и тяхното закриване.

областен

Ние подкрепяме тази дейност, водени от принципа да се работи за доброто на децата и тяхната реализация след напускане на институцията, заяви в началото на разговора директорката Величка Цекова. Тя поясни, че в момента в дома се изпълнява проект „Пълноценни грижи за децата с физически увреждания” по ОП „Развитие на човешките ресурси”, като се извършват обучения на малките и младежите по различни модули. Приключило е и обучението на персонала със специалност „Социална работа с деца и възрастни с физически увреждания и хронични заболявания”.

 областен            Най-доброто за децата безспорно е те да бъдат отглеждани и възпитавани в семейството си, но това за съжаление не винаги е така. Така че ние сме се постарали да създадем тук обстановка, която да е приятна за нашите обитатели. През последните 10 години тук бяха извършени поетапни ремонти в отделните части на сградата – в медицинските кабинети и кабинетите за рехабилитация, оборудвани с модерна техника за физиотерапия, в кухненския блок и столовата, обзаведени са компютърна зала, зала за арттерапия, зала с модерен телевизор. Спалните помещения са обзаведени с нови мебели. Ремонтирана е и голяма част от училището към дома, децата спортуват в голям физкултурен салон, разказа на областния управител Величка Цекова, докато го развеждаше из сградата, за да му покаже богатата и обновена материална база. Нейното и на колегите й предложение е в годините на закриване на Дома за деца с физически увреждания в Луковит да се вземе решение за организиране и предоставяне на нова форма на социална услуга в общността, като например Център за социална рехабилитация и интеграция на хора с физически увреждания или Дом за възрастни хора с физически увреждания, тъй като са налице добра материална база и високо квалифициран персонал. Цекова подчерта още, че сградата е разположена на площ от 36 дка, дворът се поддържа в отличен вид, а само една ограда дели базата от Многопрофилната болница за активно лечение, което е изключително важно и полезно за обитателите на всяка социална услуга за хора с увреждания.

областен            Благодаря ви, че мислите в перспектива. Във вашия случай това е естествено, защото вие сте успели да изградите наистина едно прекрасно място за тези малчугани, които имат своите страдания. За да работи човек на такова място, трябва да притежава и други качества. Освен професионална квалификация, всеки, който работи с дечица с увреждания, трябва да има широка душа и богато сърце. Като виждам лицата на малките и техните усмивки, тук очевидно работят именно такива хора. Нека всички заедно да помислим как е най-добре да преструктурираме социалното заведение, за да не бъде ощетен никой – напротив, да създадем най-доброто за децата от една страна, каквато е и политиката на правителството, а от друга – да съхраним направеното вече и персонала, каза Николай Нанков. Той занесе в дома малки количества лекарства, осигурени по негова инициатива от фармацевтична компания.

            В момента в дома в Луковит живеят 65 деца на възраст над 3 години, за тях се грижат 35 човека, като годишната издръжка на дете е 7600 лв. Социалното заведение в момента е единствената институция у нас, която предлага социални услуги интернатен тип и извършва прием на деца и младежи с физически увреждания и съхранен интелект от всички райони на страната.

            Най-голямата гордост за екипа на Цекова е вицешампионът по хвърляне на копие от Параолимпийското Световно първенство за младежи по лека атлетика, което се проведе през 2008 г. в Ню Джърси – САЩ. Илиян Петров тази година е завършил местната професионална гимназия по селско стопанство „Сергей Румянцев”. Той се представи отлично и спечели сребърен медал в дисциплината си, след като отбеляза постижение от 36 метра. За постигането на този резултат параолимпиецът се готви 3 години в дома. През 2007 г. той зае шесто място в същата дисциплина на Европейския турнир в Оломоуц, Чехия. Състезателят си пожелава възходящата тенденция на неговите успехи да продължи и  да спечели олимпийската титла в Лондон през 2012 г. За победата си в Ню Джърси Илиян Петров получи награда и от община Луковит, която му беше връчена от кмета г-н Петър Нинчев, обясни на губернатора Величка Цекова.

Коментари
disidenta на 09.07.2010 11:51
Ей Ники! А моята молба за среща на бутилка ракия купена от тебе ще удоволетвориш ли?
Добави коментар
Трябва да сте влезли в профила си за да публикувате коментари .
Оценки
Оценяването е възможно само за регистрирани членове.

Моля влезте в профила си, или се регистрирайте за да гласувате.

Няма публикувание оценки.
Вход
Потребител

ПаролаЗабравена парола?
Поискайте си нова от тук.
R.I.P. Whitney Houston
Избор на MrBean
Избор на Редактора
Членска анкета
Намерихте ли информация, какво предвижда Бюджет 2012 за вашия квартал или населено място?

Да, намерих

Не, не можах да намеря

Не ме интересува

За какво е този Бюджет?

Трябва да влезете в профила си за да гласувате.
Последни обяви
Table 'lovechtoday3.fusion_announcements' doesn't exist

No announcement has been added yet.

Последни статии
Ще можем ли да полетим
Литературата на днешните тийнейджъри. Полезно явление или поредната мания
Кога ловчалии ще бъдат в центъра на вниманието на политическите партии?
Сега ли е времето за създаване на ГОС в Ловеч ?
Сърбия – по-различният свят. Държавата, която не чака наготово! 2
Table './lovechtoday3/fusion_photos' is marked as crashed and should be repaired
Facebook
Table './lovechtoday3/fusion_photos' is marked as crashed and should be repaired
\n\n"; if (iADMIN) { $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."flood_control WHERE flood_timestamp < '".(time()-360)."'"); $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."thread_notify WHERE notify_datestamp < '".(time()-1209600)."'"); $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."vcode WHERE vcode_datestamp < '".(time()-360)."'"); $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."new_users WHERE user_datestamp < '".(time()-86400)."'"); } mysql_close(); ob_end_flush(); ?>