| Портал Европа | Община Ловеч | Област Ловеч | Ловеч днес |
"); ?>
Сигнали за корупция
Навигация
Предстоящо
Въвежда се временна организация на движението по бул. „Мизия”
В събота ви каним на пикник край езерото в парк Стратеш
Новата книга на Николай Петев ще бъде представена в Ловеч
Община Ловеч с богата културна програма за празника на града
Утре Радио "Volunteer Rock" представя Звезди от “АХАТ”
Последни БГ Фирми
Пожарна безопасност и защита на населението
Клуб на дейците на културата Ловеч
.ЛОВЧАНСКО ЧИТАЛИЩЕ”НАУКА” гр.ЛОВЕЧ
Държавен архив – Ловеч
Художествена галерия – Ловеч
Теми във Форума
Последни теми
Квартири
Какво слушате в момента......
" Викайте и крещете "- облекчете душата си ...
Оправете сайта!!!
Вицове и весели истории
Горещи теми
Какво слушате в момента...... [3799]
" Викайте и крещете "- облекчете душата си ... [3757]
Кризата в Левски! [1310]
“Община реформатор” ли е Община Ловеч? [1007]
Партийно строителство [739]
XML RSS Feed
Новини
Предстоящи събития
Търсене в old.lovechtoday.eu
Реклама
Как да направим удобен за всяка власт вестник
Ловеч област

Как да направим удобен за всяка власт вестник

Отказват информация на общински съветник за харчове от хазната на Троян

Цветан Тодоров,
координатор на ПДИ в Ловеч

cvetan todorovИзумителна е упоритостта на една тема из местните вестници, а би следвало отдавна да звучи архаично. Темата е как властта открито, безпардонно и самонавивайки се финансира близки до нея издания. Ако в Ловеч преди две години се разви съдебната одисея за т. нар. „рекламни пари” на кмета и общината (вж. бр.7/ 67 от 2009), в Троян днес говорят за вестник, издържан от общината. Случаят нашумя след публикация на в. „Троян 21”, а в основата е питането на Мариела Шошкова от сесията на Общинския съвет в Троян на 29 април т. г. Тогава общинската съветничка от ДСБ иска информация за финансовото състояние на местния вестник „Троянски глас”. Тя твърди, че като печатно издание на Общинския съвет, то е на финансова издръжка на общинското дружество „Общински пазари” ЕООД. Шошкова изтъква, че „Троянски глас” е орган на Общинския съвет, следователно всеки съветник има и право, и задължение да се интересува какво се случва с тяхното издание. Припомнено е, че и всеки местен парламентарист, пък и гражданин, има право по Закона за достъп до обществена информация да се запознае с отчетите на общинските дружества. Тази информация по принцип е публична.
Мариела Шошкова не получава исканата информация. Тя не счита за необходимо да зададе писмено питането си по ЗДОИ, тъй като разчита на тежестта на обществената си роля в местния парламент. А и малкият град предполага доста приятелски, тесни, неформални отношения между съветници и журналисти. Звучи едва ли не високопарно

да ползваш закон за нещо,
което е пред очите на всички

Оказва се, че не е съвсем така. Управителят на „Общински пазари” ЕООД Николай Вълков отказва информация за финансовото състояние на „Троянски глас”. И сочи два аргумента. Първият - нямал данни за това перо от дейността на дружеството. Това едва ли е вярно, по-вероятно е данните да са „неблагоприятни”. Което означава, че общината дотира вестника чрез данъците на всички граждани. Вторият аргумент - „съветничката Шошкова работела за … конкурентния вестник”. Това може спокойно да се остави без коментар. Но в малкия град подобни слухове играят (не)обяснимо значение.

Тук е мястото да обясним, че в Троян има два вестника – „Троянски глас” и „Троян 21”. Първият е орган на Общинския съвет (както пише в карето на изданието) и се издава от  „Общински пазари”. Вторият вестник е на частна фирма. Нормално е между тях да има съперничество, но на практика „Троян 21” се състезава с ... общината. За да е по-нагледна убийствената конкуренция в провинцията, достигаща често до куриозни ситуации и заглавия, ще добавя, че в Ловеч в момента има три по-големи вестника - „Народен глас”, „Ловеч прес” и „Ловеч глас”. И че част от потребителите отказват да направят разликата и често купуват на принципа „Дай един „Глас”.
Две са по-интересните гледни точки към троянския случай.

Първо – анахронизъм е един общински съвет да има свой орган. Такова нещо почти не се среща вече у нас. Още с появата на демокрацията и с разделянето на властите вестниците станаха частни. Така журналистиката по-добре и по-сигурно защитава ролята си на коректив при всяка политическа власт, колкото и да е оспорвана тази функция. Ако това бе се случило в Троян, нямаше да се стигне до абсурдната ситуация в „Общински пазари” да „не знаят” колко им струва вестникът. Издание като „Троянски глас” в известна степен е удобно за всяка власт, разкрива същината на проблема Мариела Шошкова. В него няма анализи, няма идеи, каталог e на случки и решения, а властта това и иска, обобщава тя. Втората гледна точка е как властта става неконтролируема, със самочувствие на  богоизбрана, извън закона и извън времето.

Защо  Шошкова задава въпрос
за издръжката

Ами защото всяка година досега тази информация е присъствала в отчетите на Общинския съвет. Но този път, явно поради кризата, цифрите са тревожни. Всички говорят за икономии, режат бюджети, съкращават, оптимизират. Самото питане за подобен харч по време на криза създава неудобство и „отместване на погледа”. Политическата дейност на Мариела Шошкова вече не се отразява в „общинския вестник”, защото много пита. А всъщност подобна информация би могъл да поиска всеки гражданин и ОбС е длъжен да я даде. Той би могъл да не чака и да му я искат, а да я качи на сайта си и тя да е общодостъпна, каквито са последните стандарти в достъпа до информация.

Властта в Троян не прави това. Вместо разтваряне към информирано общество, тя се задълбава в рестрикции.
Организираният отговор идва от внесеното предложение на групата съветници от „Атака”. И то гласи ни повече, ни по-малко – всички общински съобщения и обявления да се публикуват само в общинския вестник.
Щом толкова искате да знаете, ще четете само един вестник. Това е посланието, ако се доразвие троянският случай в логично продължение.

Коментари
donmikele на 01.07.2010 19:28
Г-н Тодоров, може и да се изненадате, но вие градите тезата си на една брадата лъжа. Една лъжа, достатъчно обилно представена в един друг троянски вестник, където пък с ЛЪЖЕ и МАНИПУЛИРА като за световното.
НИКОЙ, НИКОГА не е отказвал официална информация на др.Шошкова!!!! Нещо повече - същата бе помолена от управителя на фирмата да зададе официален въпрос и да и бъде отговорено. Защото в тази общинска фирма, където се "помещава" и в-к Троянски глас - няма отделно перо в годишния отчет на общинската фирма за финансовото състояние на вестника. Това не означава, че не може да се направи и даде такъв отчет. Друг е въпросът, че др.Шошкова до ден днешен не е отправила такова питане.
Надявам се разбирате, че тезата ви стана неадекватна, а колкото до лирическото отклонение, че др.Шошкова не била отразявана - ами то НЯМА какво да се отразява. Тук пак ЛЪЖЕТЕ и ако оспорвате - ще ви предоставя всички пълни протоколи от сесиите плюс пълен видеоматериал от сесиите - та дано успеете да откриете тази "политическа дейност" и КОНКРЕТНО да ни я посочите.
Единствената партия и нейн лидер, за които е ЗАБРАНЕНО под заплаха от уволнение или закриване на в-к Троянски глас да бъдат публикувани е Атака и нейния лидер в Троян. Проверете, ако се съмнявате.
А най-интересен е въпросът - защо другия, "независимия" вестник Троян21 повече от две години води война с .... опозицията Атака и в услуга на бившата комунистическа номенклатура от Герб Троян.
Манипулирайте с мярка, моля!
donmikele на 01.07.2010 19:42
Извинете, изтървал съм поредната ви ЛЪЖА и МАНИПУЛАЦИЯ.
Предложението на Атака е - само НОРМАТИВНАТА УРЕДБА да се публикува в Троянски глас. Това означава задължително съхраняване и поддържане на архив не само на вестника, но и на официалните документи. Това означава определени задължения за обем печат, извънредни броеве и т.н.
Всичко останало - обяви, реклами, обръщения, честитки и т.н. - във всички медии.
Ами да закрием "Държавен весник", г-н Тодоров. Бива ли такъв анахронизъм? Имаме в-к Чук-чук - може там.
LightBearer на 01.07.2010 22:06
Пеевски, по-спокойно! Не се запенвай. smiley
disidenta на 02.07.2010 06:01
Елементарно Уотсан! Празен вестник.
MrBean на 02.07.2010 06:58
donmikele писа ;
Предложението на Атака е - само НОРМАТИВНАТА УРЕДБА да се публикува в Троянски глас. Това означава задължително съхраняване и поддържане на архив не само на вестника, но и на официалните документи. Това означава определени задължения за обем печат, извънредни броеве и т.н.


уважаемий donmikele ,
изискванията на Закона за нормативните актове определя реда и начина на публикуване на Нормативните актове което не означава , че точно Троянски глас трябва да стане "Държавен весник" на Троян и сравняването на "Държавен весник" с Троянски глас не се ли явява тук манипулция...
donmikele на 02.07.2010 09:58
Троянски глас Е "държавен вестник" за Троян, г-н МrBean, поради статута му на действащ общински вестник към момента.
Трябва ли да има или не трябва да има общински вестник - това е съвсем друга тема.
Нали не искате да ме убеждавате, че когато някой има собствен вестник, отива и плаща на друг вестник да публикува собствената му ПРОДУКЦИЯ?
И пак повтарям - става дума единствено за Нормативната уредба, която е с огромен обем от една страна, а от друга страна - обнародването е 2-3 пъти през годината.
Това да е проблема.
Защото големия проблем е че ВСИЧКИ медии в Троян близо 3 години лъгаха, манипулираха, заблуждаваха и криха информацията от жителите на Троян и днес, когато Троян е почти рухнал - интересно с какво ще обяснят поведението си. Нещо повече - жителите на Троян вече директно се обръщат към националните медии за проблемите в Троян. Защо ли така?
donmikele на 02.07.2010 10:23
Още една спекулация масово се тиражира, както от др.Шошкова и подопечния и в-к Троян21, така и от уважаемия г-н Тодоров в този негов коментар.
В-к Троянски глас НЕ Е на бюджетна издръжка и няма как да "ощетява хазната". Кой закон забранява на коя да е общинска фирма да издава вестник, бюлетин и т.н.??? Не говорим за губеща фирма, а за общинска фирма в добро финансово състояние и добър дивидент, който вкарва в общинската хазна.
debelaka на 02.07.2010 11:51
статута му на действащ общински вестник

когато някой има собствен вестник

ВСИЧКИ медии в Троян близо 3 години лъгаха

smiley

В-к Троянски глас НЕ Е на бюджетна издръжка и няма как да "ощетява хазната". Кой закон забранява на коя да е общинска фирма да издава вестник, бюлетин и т.н.???

[quote]добър дивидент, който вкарва в общинската хазна/quote]
smiley
MrBean на 02.07.2010 14:38
donmikele писа:
В-к Троянски глас НЕ Е на бюджетна издръжка и няма как да "ощетява хазната". Кой закон забранява на коя да е общинска фирма да издава вестник, бюлетин и т.н.???


donmikele , никой закон не забранява на фирми регистрирани по Търговския закон да издават вестници . Всички търовски фирми са равни пред законите в Република България .
Изисквнията на ЗОП се отнсят и до така наричащия се 'общински весник' който не е собственост на ОбС Троян , а на търговка фирма „Общински пазари” ЕООД.
Предложението на групата съветници от „Атака” – всички общински съобщения и обявления да се публикуват само в общинския вестник не кореспондира със Закона за обществените поръчки .
donmikele ,
май някой те е подвел и немога да те подкрепя в този случай..
donmikele на 02.07.2010 21:37
Уважаеми MrBean, вие е кое не разбрахте от това което ви написах, че се касае единствено за Нормативната уредба, а НЕ за общинските съобщения, обявления и т.н.
И за какви обществени поръчки изобщо става въпрос?
Г-н Тодоров здраво е подведен и е написал съобщените му смехотворни твърдения, които не отговарят на действителността.
Що за журналистика е да се ползва едностранна информация, която дори да не бъде проверявана и засичана от друг източник?
MrBean на 03.07.2010 03:14
donmikele на 03.07.2010 00:37
Уважаеми MrBean, вие е кое не разбрахте от това което ви написах, че се касае единствено за Нормативната уредба, а НЕ за общинските съобщения, обявления и т.н.
И за какви обществени поръчки изобщо става въпрос?


уважаемий donmikele ,
винаги когато се харчат пари от общинския бюджет ЗОП не прави рзлика дали това е за публиказии на Нормативната уредба или за общинските съобщения, обявления и т.н. във вестниците.
Мисля , че бях ясен защо такова животно като Общински вестник в Троян няма, пришиването на такова етикетче си е чист фолклор обслужващ нечии интереси ...

donmikele , публикуването на каквато и да е информация от Общината със средства от общинския бюджет във вестници собственост на търговски дружества подлежи на обществена поръчка !
donmikele на 03.07.2010 12:03
Уважаеми МrBean, бихте ли ми дали пример с подобна обществена поръчка на Община Ловеч, при която с общински пари се публикува честитка за "1-ви май" примерно.
Второ - Тук говорим за СЪЩЕСТВУВАЩ член в Правилника за работа на обС Троян. Защо има такъв член - друга боза.
Трето - до по-миналата година този член ЗАДЪЛЖАВАШЕ абсолютно всичко да се публикува САМО и ЕДИНСТВЕНО в общинския вестник и аз бях единствения, благодарение на който това беше отменено и стана валидно за ВСИЧКИ медии.
Четвърто - Вие разсъждавате от гледна точка на администрацията /изпълнителната власт/, а не разсъждавате от гледна точка на общинския съвет /органа на местното самоуправление/ и който ОбС РЕШАВА дали собствената си продукция да я отпечатва в собствения си вестник със собствените си пари /ако се дават изобщо такива/
Уважаеми MrBean, през последните 20 години се нагледах на надървени идиоти в национален и общински план, които ни проповядваха идеите на Тоталния пазар. Всичко държавно или общинско да се затрие, защото априори било лошо и в името на тоталния частен сектор.
Е, почти успяха.
Е, днес 80% от българите са буквални просяци и с протегнати ръчички към държавата или общината. И всички пищят - дай?
Ами да вземат от "Тоталния пазар", защо искат от лошата държава или от лошата община с лошия ....общински вестник?
Не ви проповядвам социализъм. Защото примерно една Канада или една Швеция или Финландия не са соц държави. А в Европа от 10 години тече обратния процес на одържавяване на всичко свързано със социалния сектор /ток, вода, отопление, здравеопазване, сметосъбиране, вътрешен транспорт и т.н./
И последно - единственото по-лошо нещо от държавния монопол е частния монопол.
debelaka на 03.07.2010 16:56
аз бях единствения, благодарение на който това беше отменено и стана валидно за ВСИЧКИ медии.


Киро, Киро, защо прееба човека, ако беше станал депутат, след Троян и България щеше да опра'и...

Е, днес 80% от българите са буквални просяци и с протегнати ръчички към държавата или общината. И всички пищят - дай?
Ами да вземат от "Тоталния пазар", защо искат от лошата държава или от лошата община с лошия ....общински вестник?

Защото така са ги научили лошите политици-популисти...
Добави коментар
Трябва да сте влезли в профила си за да публикувате коментари .
Оценки
Оценяването е възможно само за регистрирани членове.

Моля влезте в профила си, или се регистрирайте за да гласувате.

Няма публикувание оценки.
Вход
Потребител

ПаролаЗабравена парола?
Поискайте си нова от тук.
R.I.P. Whitney Houston
Избор на MrBean
Избор на Редактора
Членска анкета
Намерихте ли информация, какво предвижда Бюджет 2012 за вашия квартал или населено място?

Да, намерих

Не, не можах да намеря

Не ме интересува

За какво е този Бюджет?

Трябва да влезете в профила си за да гласувате.
Последни обяви
Table 'lovechtoday3.fusion_announcements' doesn't exist

No announcement has been added yet.

Последни статии
Ще можем ли да полетим
Литературата на днешните тийнейджъри. Полезно явление или поредната мания
Кога ловчалии ще бъдат в центъра на вниманието на политическите партии?
Сега ли е времето за създаване на ГОС в Ловеч ?
Сърбия – по-различният свят. Държавата, която не чака наготово! 2
Table './lovechtoday3/fusion_photos' is marked as crashed and should be repaired
Facebook
Table './lovechtoday3/fusion_photos' is marked as crashed and should be repaired
\n\n"; if (iADMIN) { $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."flood_control WHERE flood_timestamp < '".(time()-360)."'"); $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."thread_notify WHERE notify_datestamp < '".(time()-1209600)."'"); $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."vcode WHERE vcode_datestamp < '".(time()-360)."'"); $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."new_users WHERE user_datestamp < '".(time()-86400)."'"); } mysql_close(); ob_end_flush(); ?>