| Портал Европа | Община Ловеч | Област Ловеч | Ловеч днес |
"); ?>
Сигнали за корупция
Навигация
Предстоящо
Въвежда се временна организация на движението по бул. „Мизия”
В събота ви каним на пикник край езерото в парк Стратеш
Новата книга на Николай Петев ще бъде представена в Ловеч
Община Ловеч с богата културна програма за празника на града
Утре Радио "Volunteer Rock" представя Звезди от “АХАТ”
Последни БГ Фирми
Пожарна безопасност и защита на населението
Клуб на дейците на културата Ловеч
.ЛОВЧАНСКО ЧИТАЛИЩЕ”НАУКА” гр.ЛОВЕЧ
Държавен архив – Ловеч
Художествена галерия – Ловеч
Теми във Форума
Последни теми
Квартири
Какво слушате в момента......
" Викайте и крещете "- облекчете душата си ...
Оправете сайта!!!
Вицове и весели истории
Горещи теми
Какво слушате в момента...... [3799]
" Викайте и крещете "- облекчете душата си ... [3757]
Кризата в Левски! [1310]
“Община реформатор” ли е Община Ловеч? [1007]
Партийно строителство [739]
XML RSS Feed
Новини
Предстоящи събития
Търсене в old.lovechtoday.eu
Реклама
С надежда от срещата с министър Анна-Мария Борисова
Ловеч област
С надежда от срещата с министър Анна-Мария Борисова


troain      Още на заседанието на ОбС-Троян на 24.06 бе обявено, че при посещението на министър Анна-Мария Борисова в Троян на следващия ден, ще бъде осъществена среща с нея от   ръководствата  на Община Троян и МБАЛ-Троян,  във връзка с един изключително  важен и тревожен  за всички троянци въпрос -  новата областна Здравна карта и преструктурирането на троянската болница, съобщават от пресцентъра на Община Троян.

Срещата бе осъществена в МБАЛ – Троян в присъствието на  кмета Минко Акимов, Председателя на ОбС Ангел Балев, народните представители д-р Анатолий Йорданов и д-р Станка Лалева, Областният управител Николай Нанков, зам.-областния управител Сашо Данков,  Директора на РЦЗ – Ловеч д-р Цветолюба Генкова, Директора на МБАЛ –Троян д-р Пенко Бамбов,  председателя на комисията по здравеопазване в ОбС д-р Христо  Добрев, а на по-късен етап и със завеждащи отделения и лекари от болницата.

В самото начало на срещата проф. Борисова акцентира на част от многото проблеми на здравната система в нашата страна, които за съжаление са натрупвани през годините и трудно ще бъдат преодоляни безболезнено и за кратко време, а именно:

  • Голям процент от работещите лекари са в пенсионна възраст, като в някои общини те са около 50%. Преобладаващата част от  упражняващите професията  са  между 40-60 годишни,  което оформя една неблагоприятна перспектива за предстоящите години;
  • По някои от медицинските специалности се наблюдава значителен дефицит от специалисти / например необходимите за страната специалисти по анестезиология и интензивно лечение са около 1 700, а реално те са едва 700/.
  • Недостатъчни и все по-намаляващи на брой са и професионалистите по здравни грижи – медицински сестри, акушерки, мед. фелдшери и др. Отчита се като грешка преустановяването на обучението по специалността “медицински фелдшер”.
  • В структурата и организацията на здравната помощ в България се наблюдават редица диспропорции, които се открояват много ясно когато данните за нашата страна се сравняват с тези на останалите европейски държави, а именно:  лекарите в първичната медицинска помощ не са обединени в групови практики / с малки изключения/, което затруднява 24-часовия достъп на пациентите;  в болниците липсват легла за долекуване и продължително лечение, поради което цялото стационарно обслужване на пациентите се извършва в болници за активно лечение. Това ускъпява в значителна степен болничната медицинска помощ. В останалите европейски страни процесът на преструктуриране на болничните легла и създаването на такива за долекуване и продължително лечение е започнал още през 80-те години на миналия век; В немалко структури на болниците работят крайно недостатъчен брой лекари / още по-недостатъчни са специалистите/, и чрез осъществявания обем дейност не може да се поддържа необходимата квалификация.

Проф. Борисова изрази готовността си да започне необходимата промяна в здравната система, като увери присъстващите, че има пълната подкрепа на правителството и на политическа партия ГЕРБ.

Нейното виждане за преодоляване на гореспоменатите проблеми включва предприемането на спешни мерки в няколко направления едновременно:

  • Нормативна промяна на Наредбата за следдипломно обучение и оптимално планиране на потребностите от различните видове специалисти в здравеопазването;
  • Да се въведе отново специалността “медицински фелдшер”;
  • Преструктуриране на цялата здравна система: групиране на общопрактикуващите лекари;  преобразуване на част от активните легла в легла за долекуване и продължително лечение и увеличаване броя на леглата за интензивно  лечение;  преструктуриране на звената / отделения и клиники/, в които няма достатъчно ресурси / човешки и материални/, и в които не се осъществява достатъчен обем дейност.

Министър Борисова завърши с апел към всички присъстващи да съдействат активно в изпълнението на набелязаните мерки, с цел да се гарантира по-качествено и по-ефективно здравно обслужване на населението от общината, в съответствие с ограничения публичен финансов ресурс за здравеопазване.

В контекста на казаното от министърката,  присъстващите на срещата зададоха въпроси свързани с изработването на Областната здравна карта за област Ловеч. Най-многобройни бяха въпросите свързани с въведените критерии за определяне на нивото на компетентност за всяко отделение. Проф. Борисова поясни, че тези критерии са приети и включени в методичното указание за изработване на Областните здравни карти по предложение на Националните консултанти по съответните специалности. Тя увери общинското ръководство и  представителите на болницата, че обсъжданията  продължават и е възможно преразглеждане на някои от критериите.

В тази връзка д-р Мишо Василев – началник на АГО в троянската болница предложи при оценката на акушеро-гинекологичните отделения, освен броя на ражданията , да се въведат критерии за оценка и на извършваната гинекологична дейност, която е относително самостоятелна част  от дейността на тези отделения. Той възрази  и срещу броя на ражданията / 300/, които са определени като  минимално изискване за съществуване на АГО, като се аргументира, че много по-важно е какъв е  обема  дейност отнесен към броя на лекарите в отделението / брой раждания и гинекологични операции на един лекар/.

Аналогични предложения по отношение на оперативната дейност определена като критерий за съществуването на хирургичните отделения даде д-р Петьо Маринов, началник на ХО в МБАЛ-Троян.

Професор Борисова обеща отново да бъдат обсъдени   някои от критериите, като се съгласи с мнението на лекарите, че е необходим индивидуален подход при оценка на болниците, предвид здравно-демографските и географски особености на отделните региони в страната.

Другият въпрос, който бе поставен се отнасяше до процеса на изработването на Областната здравна карта, който вече е започнал. Министър Борисова поясни, че с промяната на Закона за лечебните заведения, която предстои да бъде приета от Народното събрание, се регламентира нов състав на  Областните комисии за изработване на здравните карти. Предвижда се те да бъдат председателствани от областните управители, като в състава им  ще  са  включени  двама кметове./ да се надяваме, че единият от тях ще бъде кметът на Троян/. Тези комисии  ще бъдат създадени със заповед на министъра на здравеопазването и ще осъществят последния етап от този процес – обсъждането и окончателното предложение за областните здравни карти пред министерството на здравеопазването.

Кметът на Община Троян Минко Акимов връчи на  министър  Борисова и на народните представители становището на общинския съвет  относно изготвянето на Областната здравна карта  – единодушно прието от общинските съветници по предложение на кмета.  В него категорично се възразява и не се приема идеята за закриване на  двете отделения и се отстоява запазването им в структурата на МБАЛ-Троян;  Подкрепя се становището на Кмета на общината към Протокол №2 от 21.06.2010г. от заседанието на Областната комисия за изработване на здравната карта и изключително обоснованите му аргоменти в закрила  на отделенията;

Срещата на общинското ръководство и лекарите от МБАЛ-Троян с проф. д-р Анна-Мария Борисова приключи с надеждата, че ще бъдат преоценени критериите за отделенията по акушерство и гинекология и ортопедия и травматология и ще се вземат предвид и други специфични особености на района на обслужване на Многопрофилната болница в град Троян.


Коментари
Няма добавени коментари.
Добави коментар
Трябва да сте влезли в профила си за да публикувате коментари .
Оценки
Оценяването е възможно само за регистрирани членове.

Моля влезте в профила си, или се регистрирайте за да гласувате.

Няма публикувание оценки.
Вход
Потребител

ПаролаЗабравена парола?
Поискайте си нова от тук.
R.I.P. Whitney Houston
Избор на MrBean
Избор на Редактора
Членска анкета
Намерихте ли информация, какво предвижда Бюджет 2012 за вашия квартал или населено място?

Да, намерих

Не, не можах да намеря

Не ме интересува

За какво е този Бюджет?

Трябва да влезете в профила си за да гласувате.
Последни обяви
Table 'lovechtoday3.fusion_announcements' doesn't exist

No announcement has been added yet.

Последни статии
Ще можем ли да полетим
Литературата на днешните тийнейджъри. Полезно явление или поредната мания
Кога ловчалии ще бъдат в центъра на вниманието на политическите партии?
Сега ли е времето за създаване на ГОС в Ловеч ?
Сърбия – по-различният свят. Държавата, която не чака наготово! 2
Table './lovechtoday3/fusion_photos' is marked as crashed and should be repaired
Facebook
Table './lovechtoday3/fusion_photos' is marked as crashed and should be repaired
\n\n"; if (iADMIN) { $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."flood_control WHERE flood_timestamp < '".(time()-360)."'"); $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."thread_notify WHERE notify_datestamp < '".(time()-1209600)."'"); $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."vcode WHERE vcode_datestamp < '".(time()-360)."'"); $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."new_users WHERE user_datestamp < '".(time()-86400)."'"); } mysql_close(); ob_end_flush(); ?>