| Портал Европа | Община Ловеч | Област Ловеч | Ловеч днес |
"); ?>
Сигнали за корупция
Навигация
Предстоящо
Въвежда се временна организация на движението по бул. „Мизия”
В събота ви каним на пикник край езерото в парк Стратеш
Новата книга на Николай Петев ще бъде представена в Ловеч
Община Ловеч с богата културна програма за празника на града
Утре Радио "Volunteer Rock" представя Звезди от “АХАТ”
Последни БГ Фирми
Пожарна безопасност и защита на населението
Клуб на дейците на културата Ловеч
.ЛОВЧАНСКО ЧИТАЛИЩЕ”НАУКА” гр.ЛОВЕЧ
Държавен архив – Ловеч
Художествена галерия – Ловеч
Теми във Форума
Последни теми
Квартири
Какво слушате в момента......
" Викайте и крещете "- облекчете душата си ...
Оправете сайта!!!
Вицове и весели истории
Горещи теми
Какво слушате в момента...... [3799]
" Викайте и крещете "- облекчете душата си ... [3757]
Кризата в Левски! [1310]
“Община реформатор” ли е Община Ловеч? [1007]
Партийно строителство [739]
XML RSS Feed
Новини
Предстоящи събития
Търсене в old.lovechtoday.eu
Реклама
Започна извозването на разваленото месо от Летница
Ловеч област

Започна извозването на разваленото месо от Летница


След 4-часово заседание на 31 май Областната епизоотична комисия начерта план за спешно извозване на разваленото месо към екарисаж

 

letnica

        С прокурорско нареждане бе разпоредено от представители на ОУ „Гражданска защита”, РВМС, РС ПАБ, РИОКОЗ и други части от МВР да се създаде необходимата група за извършване на дейности по изваждане на опасния материал от месопреработвателното предприятия в Летница и предаването му за унищожение в екарисаж, съобщиха от пресслужбата на Областния управител.

            На 1 юни, след 4-часово заседание на епизоотичната комисия към Областен управител, провело се на 31 май,  представители на институциите посещават фирмата и договарят на място мероприятията, които трябва да се проведат и силите, които трябва да бъдат привлечени. Към този момент прокуратурата и следствените органи успяват да осигурят и част от собствениците.

letnica

   На 2 юни по план на началника на ОУ ”ГЗ” Веселин Димитров, утвърден от директора на ОД-МВР Ловеч и с негова заповед, групата се изнася в района на обекта и започва изнасянето и обезвреждането на материала и обеззаразяване на част от помещенията на фирмата. За осигуряване на действията е привлечен и екип на Спешна помощ Ловеч с реанимобил. Информация за събитието и действията на екипите е изпратена в Ситуационния център на ГД ”Гражданска защита” – МВР, чрез ОКИЦ на ОУ”ГЗ” – Ловеч.

letnica

    В хода на изнасянето на материала се оказва, че фактическото му количество значително надхвърля предполагаемите 4 тона и е в рамките на около 16 тона, като само за  първия ден са натоварени повече от 8 тона. За изнасянето и унищожаването му в екарисажа в Шумен (фирма „Брамас”) само за първия курс от 8000 кг са необходими около  3000 лева. Тези пари не са заплатени от собственика и автомобил от екарисажната фирма не пристига на следващия ден за продължаване на работите. Междувременно по нареждане на прокурора екип от ОУ ”Гражданска защита” отива на мястото и извършва замерване на заразеността на въздуха около обекта. Показанията показват наличие на амоняк и пари на органични вещества. След продължителни преговори между фирмата и кмета на община Летница Красимир Джонев се стига до споразумение да бъде изпратен отново автомобил от  Шумен.

letnica

Автомобилът пристига в събота, 5 юни, и след спешно създадена организация от ОУ ”Гражданска защита” и РВМС товаренето продължава. Извадени са още около 8 т. месни остатъци, но в складовете (камерите) остава още значително количество. Тъй като плащането към фирмата не е извършено на следващия ден /неделя/, автомобил от екарисажа отново не пристига и въпреки създадената организация от ОУ”ГЗ” и РВМС, товарене не е предприето и количествата от вонящата маса остават отново там. За състоянието към момента е уведомен областния прокурор на Ловеч.

Продължава да се търси вариант за заплащане на транспорта и цялостно ликвидиране на проблема.

letnica

Сигнал за разложено месо постъпва от НВМС до РВМС – Ловеч, на 20.05.2010 г. Д-р Ванко Меразов е информиран за изоставени огромни количества месо и негови производни в помещенията на бившата фирма за преработка на такива продукти „Месокомбинат-Летница” ООД - Летница. Информацията е за неизвестно количество, но от порядъка на няколко тона разложено и в резултат на това станало опасно за здравето на населението на града месо.

Същият ден информацията е сведена чрез зам.-областния управител Пламен Огнянов до областния управител, който със заповед разпорежда група, съставена от представители на различни институции в област Ловеч да провери на място обстановката и да докладва за мерките, които трябва да се вземат. От този момент започват дейностите по обезвреждане на заразното огнище.

Комисията, след като се запознава с обстановката във фирмата, съставя протокол за състоянието на обекта и предвид на опасната ситуация предлага на кмета на Летница, а в последствие и на областния управител да бъде сезирана прокуратурата и да бъдат предприетите съответните правни действия за издирване на собствениците и възлагане на постановление за изнасяне и унищожаване на негодния материал. В хода на проверката е установено, че фирмата е оставена без охрана, разбити са част от входните врати и има свободен достъп до складовете с въпросните количества месо.

Прокуратурата от своя страна, чрез прокурор Светла Иванова, нарежда с прокурорско постановление да се извърши повторна проверка от представители на РВМС и ОУ ”Гражданска защита”. Разпоредено е на органите на МВР да предприемат съответните следствени действия срещу собствениците на фирмата. На 25 май такава проверка е извършена и поради добрата екипировка на представителите на ОУ ”ГЗ”, картината придобива още по-опасни очертания. Измерените количества на отровни газове и снимковият материал са причина да се говори за опасност от заразяване на големи групи от хора в този населен пункт, т.е. за бедствие. 

            Всички мерки за справяне с проблема са взети, работи се за обезвреждане на огнището.

Коментари
Няма добавени коментари.
Добави коментар
Трябва да сте влезли в профила си за да публикувате коментари .
Оценки
Оценяването е възможно само за регистрирани членове.

Моля влезте в профила си, или се регистрирайте за да гласувате.

Няма публикувание оценки.
Вход
Потребител

ПаролаЗабравена парола?
Поискайте си нова от тук.
R.I.P. Whitney Houston
Избор на MrBean
Избор на Редактора
Членска анкета
Намерихте ли информация, какво предвижда Бюджет 2012 за вашия квартал или населено място?

Да, намерих

Не, не можах да намеря

Не ме интересува

За какво е този Бюджет?

Трябва да влезете в профила си за да гласувате.
Последни обяви
Table 'lovechtoday3.fusion_announcements' doesn't exist

No announcement has been added yet.

Последни статии
Ще можем ли да полетим
Литературата на днешните тийнейджъри. Полезно явление или поредната мания
Кога ловчалии ще бъдат в центъра на вниманието на политическите партии?
Сега ли е времето за създаване на ГОС в Ловеч ?
Сърбия – по-различният свят. Държавата, която не чака наготово! 2
Table './lovechtoday3/fusion_photos' is marked as crashed and should be repaired
Facebook
Table './lovechtoday3/fusion_photos' is marked as crashed and should be repaired
\n\n"; if (iADMIN) { $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."flood_control WHERE flood_timestamp < '".(time()-360)."'"); $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."thread_notify WHERE notify_datestamp < '".(time()-1209600)."'"); $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."vcode WHERE vcode_datestamp < '".(time()-360)."'"); $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."new_users WHERE user_datestamp < '".(time()-86400)."'"); } mysql_close(); ob_end_flush(); ?>