| Портал Европа | Община Ловеч | Област Ловеч | Ловеч днес |
"); ?>
Сигнали за корупция
Навигация
Предстоящо
Въвежда се временна организация на движението по бул. „Мизия”
В събота ви каним на пикник край езерото в парк Стратеш
Новата книга на Николай Петев ще бъде представена в Ловеч
Община Ловеч с богата културна програма за празника на града
Утре Радио "Volunteer Rock" представя Звезди от “АХАТ”
Последни БГ Фирми
Пожарна безопасност и защита на населението
Клуб на дейците на културата Ловеч
.ЛОВЧАНСКО ЧИТАЛИЩЕ”НАУКА” гр.ЛОВЕЧ
Държавен архив – Ловеч
Художествена галерия – Ловеч
Теми във Форума
Последни теми
Квартири
Какво слушате в момента......
" Викайте и крещете "- облекчете душата си ...
Оправете сайта!!!
Вицове и весели истории
Горещи теми
Какво слушате в момента...... [3799]
" Викайте и крещете "- облекчете душата си ... [3757]
Кризата в Левски! [1310]
“Община реформатор” ли е Община Ловеч? [1007]
Партийно строителство [739]
XML RSS Feed
Новини
Предстоящи събития
Търсене в old.lovechtoday.eu
Реклама
В Ловешка област учредиха Съвет по етническите и демографски въпроси
Ловеч област


В Ловешка област учредиха Съвет по етническите и демографски въпроси

 

         област ЛовечДнес, в Областна администрация Ловеч се проведе учредително заседание на Съвет за сътрудничество по етническите и демографски въпроси, съобщават от пресслужбата на областния управител. Той бе председателстван от зам.-областния управител Пламен Огнянов.

На първата среща присъстваха представители на всичките 8 общини от областта, на РИОКОЗ, Регионалния инспекторат по образованието, Териториалното статистическо бюро, Регионалната служба по заетостта, Социално подпомагане, РЦЗ и Комисията по защита от дискриминация. Работната среща протече при дневен ред от 5 точки – обсъждане на насоките за работа на Областния съвет, изготвяне на проект за правилник за работа му, информация от инспектората по образование за реализираните проекти по образователната програма за интеграция на ромите, както и информация за състоянието на пазара на работна ръка в областта.

        област ЛовечУчастниците във форума се обединиха около становището за необходимостта от активна работа и сътрудничество между всички институции за решаване на проблемите на етническите малцинства с фокус ромите. Излезе се с общо предложение за необходимост от здравни медиатори във всички общини, тъй като в момента с един такъв разполага единствено община Ловеч. Бе споделена добрата практика от работата с него от представителя на общината Мая Василева. Тя предложи да се поиска от МФ щат за тази позиция във всички общини от областта. Реши се още да бъдат поканени за участие в Съвета действащите на територията на областта НПО-та, работещи по ромските въпроси.

         Всички членове се обединиха около становището за първостепенното значение на образованието за като важна предпоставка за интегриране на малцинствата. При възникнала необходимост от решаване на конкретен проблем ще бъдат създавани и работни групи от експерти за справяне с него, бе решено още на срещата.

         Към днешна дата 25 проекта в област Ловеч през последните 5 години са разработени за преодоляването на сегрегацията спрямо децата от ромската етническа общност бе докладвано на заседанието. Най-много – 6, са те по ОП „Развитие на човешките ресурси”, като три от тях са в община Луковит, два в Ябланица и един в Троян, за който се очаква резултат.

         Снежана Вълкова от Регионалната служба по заетостта в Ловеч поясни, че за 2010 г. бюрата по труда в Ловешка обалст имат план за изпълнение на дейност „Повишаване на конкурентноспособността на ромите на пазара на труда” общо 187 човека. По дейност „Насърчаване на предприемачеството, стартиране и управление на собствен бизнес” планът е за 26 лица.

         Към 31 април в четирите бюра по труда с активна регистрация са общо 938 търсещи работа лица, самоопределили се като роми, като най-много са те в общините Луковит – 431, и Тетевен – 414. От началото на тази година в дейности за повишаване на конкурентноспособността са обхванати 69 човека, като 56 са включени в програми, а 11 са утроени на работа. Най-често срещаните проблеми са липса или ниско образование и професионална квалификация, липса на мотивация за самостоятелно търсене на работа, липса на мотивация за включване в курсове за преквалификация. В бюрата по труда има назначени двама ромски медиатори – в Ловеч и Луковит. Предвижда се през юни в Луковит да се проведе ромска трудова борса. 

 

Коментари
Няма добавени коментари.
Добави коментар
Трябва да сте влезли в профила си за да публикувате коментари .
Оценки
Оценяването е възможно само за регистрирани членове.

Моля влезте в профила си, или се регистрирайте за да гласувате.

Няма публикувание оценки.
Вход
Потребител

ПаролаЗабравена парола?
Поискайте си нова от тук.
R.I.P. Whitney Houston
Избор на MrBean
Избор на Редактора
Членска анкета
Намерихте ли информация, какво предвижда Бюджет 2012 за вашия квартал или населено място?

Да, намерих

Не, не можах да намеря

Не ме интересува

За какво е този Бюджет?

Трябва да влезете в профила си за да гласувате.
Последни обяви
Table 'lovechtoday3.fusion_announcements' doesn't exist

No announcement has been added yet.

Последни статии
Ще можем ли да полетим
Литературата на днешните тийнейджъри. Полезно явление или поредната мания
Кога ловчалии ще бъдат в центъра на вниманието на политическите партии?
Сега ли е времето за създаване на ГОС в Ловеч ?
Сърбия – по-различният свят. Държавата, която не чака наготово! 2
Table './lovechtoday3/fusion_photos' is marked as crashed and should be repaired
Facebook
Table './lovechtoday3/fusion_photos' is marked as crashed and should be repaired
\n\n"; if (iADMIN) { $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."flood_control WHERE flood_timestamp < '".(time()-360)."'"); $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."thread_notify WHERE notify_datestamp < '".(time()-1209600)."'"); $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."vcode WHERE vcode_datestamp < '".(time()-360)."'"); $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."new_users WHERE user_datestamp < '".(time()-86400)."'"); } mysql_close(); ob_end_flush(); ?>