| Портал Европа | Община Ловеч | Област Ловеч | Ловеч днес |
"); ?>
Сигнали за корупция
Навигация
Предстоящо
Въвежда се временна организация на движението по бул. „Мизия”
В събота ви каним на пикник край езерото в парк Стратеш
Новата книга на Николай Петев ще бъде представена в Ловеч
Община Ловеч с богата културна програма за празника на града
Утре Радио "Volunteer Rock" представя Звезди от “АХАТ”
Последни БГ Фирми
Пожарна безопасност и защита на населението
Клуб на дейците на културата Ловеч
.ЛОВЧАНСКО ЧИТАЛИЩЕ”НАУКА” гр.ЛОВЕЧ
Държавен архив – Ловеч
Художествена галерия – Ловеч
Теми във Форума
Последни теми
Квартири
Какво слушате в момента......
" Викайте и крещете "- облекчете душата си ...
Оправете сайта!!!
Вицове и весели истории
Горещи теми
Какво слушате в момента...... [3799]
" Викайте и крещете "- облекчете душата си ... [3757]
Кризата в Левски! [1310]
“Община реформатор” ли е Община Ловеч? [1007]
Партийно строителство [739]
XML RSS Feed
Новини
Предстоящи събития
Търсене в old.lovechtoday.eu
Реклама
РИОКОЗ започва имунизационна кампания срещу полиомелит
Ловеч област

РИОКОЗ започва имунизационна кампания срещу полиомелит

В края на м. април СЗО съобщи за възникналите случаи на полиомиелит в Таджикистан. Потвърдени са 170 случая, от които 10 смъртни сред деца в югозападната част на страната – близо до границата с Узбекистан и Афганистан. Съгласно направена оценка на риска от Европейския център за контрол на болестите в Стокхолм, рискът за внос на див полиомиелитен вирус в Европейския съюз се оценява като относително нисък, но не може да бъде изключен.

Вирусологичните изследвания на проби от Таджикистан показват, че вирусът произхожда генетично от северния Индийски щат Утар Прадеш, какъвто бе произходът и на изолираните в България (гр.Бургас) проби през 2001 г. Развилата се през настоящата година морбилна епидемия показва, че най-ниско е имунизационното покритие в т.н. „трудно достъпни” групи от населението и по специално сред децата от ромската етническа общност, населяващи квартали с компактно ромско население. Лошите комунално-битови условия в тези квартали, както и ниският социално-икономически статус на населението създават допълнителни предпоставки за бързо и ефективно разпространение на инфекциозни болести, вкл. детски паралич.

Във връзка със създаване на необходимите предпоставки за ограничаване риска от внос и вътрешно разпространение на вируса на полиомиелита и повишаване степента на готовност на лечебните заведения РИОКОЗ - Ловеч предприе  следното:

1. Организиране на имунизационна кампания като с писмо до всички общопрактикуващи лекари от областта е разпоредена незабавна проверка на ваксиналния статус на всички деца до 5 годишна възраст от пациентската им листа по отношение на полиомиелитната ваксина, съобщаване в РИОКОЗ броя на децата с непълен имунизационен статус в срок до 28.05.2010 г. и провеждане на имунизация на всички лица, които не са получили необходимите приеми съгл. Имунизационния календар на Р България или имат непълни или несигурни данни за имунизация (особено тези от рисковите групи) с инактивирана полиомиелитна ваксина (Imovaх – Polio) като се спазват всички изисквания за съвместимост, интервали, противопоказания и съхранение на биопродукта съгл. Наредба № 15 / 2005 г.за имунизациите в Р България.

2. Специалистите от извънболничната и болничната система  на територията на областта също са информирани за потенциалната опасност от внос и разпространение на див полиомиелитен вирус на територията на страната и за необходимостта да провеждат интензивен епидемиологичен надзор на Острите вяли парализи с цел да се открие всеки случай на полиомиелит.

3. С писма са уведомени и кметовете на 8-те общини в областта за организираната имунизационна кампания и за необходимостта да оказват пълно съдействие на общопрактикуващите лекари  и имунизационните екипи при обхващането на подлежащите контингенти, особено от т. нар. „трудно достъпни” групи от населението и по-специално от ромската етническа общност. За съдействие ще се търсят и здравните медиатори от общините и неправителствените организации.

 

През 2009 г. със завършена имунизация срещу полиомиелит са 97, 3 % от подлежащите  деца в Ловешка област. С реимунизация /четвърти прием/ на ваксината са обхванати 90, 9 % от подлежащите деца, навършили 18 месеца.

Апелираме към всички родители да съдействат на ОПЛ за уточняване на имунния статус на децата по отношение на полиомиелитната ваксина и за обхващането им с необходимите дози ваксина по имунизационен календар.

Коментари
Няма добавени коментари.
Добави коментар
Трябва да сте влезли в профила си за да публикувате коментари .
Оценки
Оценяването е възможно само за регистрирани членове.

Моля влезте в профила си, или се регистрирайте за да гласувате.

Няма публикувание оценки.
Вход
Потребител

ПаролаЗабравена парола?
Поискайте си нова от тук.
R.I.P. Whitney Houston
Избор на MrBean
Избор на Редактора
Членска анкета
Намерихте ли информация, какво предвижда Бюджет 2012 за вашия квартал или населено място?

Да, намерих

Не, не можах да намеря

Не ме интересува

За какво е този Бюджет?

Трябва да влезете в профила си за да гласувате.
Последни обяви
Table 'lovechtoday3.fusion_announcements' doesn't exist

No announcement has been added yet.

Последни статии
Ще можем ли да полетим
Литературата на днешните тийнейджъри. Полезно явление или поредната мания
Кога ловчалии ще бъдат в центъра на вниманието на политическите партии?
Сега ли е времето за създаване на ГОС в Ловеч ?
Сърбия – по-различният свят. Държавата, която не чака наготово! 2
Table './lovechtoday3/fusion_photos' is marked as crashed and should be repaired
Facebook
Table './lovechtoday3/fusion_photos' is marked as crashed and should be repaired
\n\n"; if (iADMIN) { $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."flood_control WHERE flood_timestamp < '".(time()-360)."'"); $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."thread_notify WHERE notify_datestamp < '".(time()-1209600)."'"); $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."vcode WHERE vcode_datestamp < '".(time()-360)."'"); $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."new_users WHERE user_datestamp < '".(time()-86400)."'"); } mysql_close(); ob_end_flush(); ?>