| Портал Европа | Община Ловеч | Област Ловеч | Ловеч днес |
"); ?>
Сигнали за корупция
Навигация
Предстоящо
Въвежда се временна организация на движението по бул. „Мизия”
В събота ви каним на пикник край езерото в парк Стратеш
Новата книга на Николай Петев ще бъде представена в Ловеч
Община Ловеч с богата културна програма за празника на града
Утре Радио "Volunteer Rock" представя Звезди от “АХАТ”
Последни БГ Фирми
Пожарна безопасност и защита на населението
Клуб на дейците на културата Ловеч
.ЛОВЧАНСКО ЧИТАЛИЩЕ”НАУКА” гр.ЛОВЕЧ
Държавен архив – Ловеч
Художествена галерия – Ловеч
Теми във Форума
Последни теми
Квартири
Какво слушате в момента......
" Викайте и крещете "- облекчете душата си ...
Оправете сайта!!!
Вицове и весели истории
Горещи теми
Какво слушате в момента...... [3799]
" Викайте и крещете "- облекчете душата си ... [3757]
Кризата в Левски! [1310]
“Община реформатор” ли е Община Ловеч? [1007]
Партийно строителство [739]
XML RSS Feed
Новини
Предстоящи събития
Търсене в old.lovechtoday.eu
Реклама
Изпълнение на инновативен пилотен проект в Тетевен: търсят се приемни семейства в област Ловеч за спешно и кр
Ловеч област

Изпълнение на инновативен пилотен проект в Тетевен: търсят се приемни семейства в област Ловеч за спешно и краткосрочно настаняване на деца от 0 до 3 години

 

СНЦ „Еквилибриум” - Русе, „Надежда и дом за децата” (Великобритания) и Община Тетевен реализират съвместно проект „Преструктуриране на Дома за медико-социални грижи за деца (ДМСГД) - Тетевен и развиване на алтернативни социални услуги за деца и семейства”, който ще бъде осъществен в продължение на 26 месеца – от януари 2010 до декември 2011. Проектът се подкрепя от Министерство на здравеопазването, Министерство на труда и социалната политика и Държавната агенция за закрила на детето.

„Надежда и дом за децата” е британска детска благотворителна организация, чийто модел на де-институционализация е признат от УНИЦЕФ и Световната Здравна Организация за най-добра световна практика в тази област.

СНЦ “Еквилибриум” е русенска организация, която управлява Комплекса за социални услуги в Русе. Експертите на организацията са пионери в изграждането на алтернативни социални услуги за деца и семейства.

Финансирането на проекта се поема от британска донорска организация.

Заедно със специалистите от отделите “Закрила на детето” /ОЗД/ в Ловешка област „Еквилибриум” ще работи по извеждане на настанените деца в ДМСГД като се търси най-подходящото решение за всяко дете – реинтеграция в биологичното семейство, настаняване при близки или в приемно семейство, осиновяване.

Друг важен компонент на проекта е  превенция на изоставянето на новородени деца чрез консултативна и финансова подкрепа по проекта.

Една от най-важните алтернативни услуги е създаването на приемни семейства, включително и за спешно и краткосрочно настаняване на деца от 0 до 3 години. За тази цел са подготвени мултимедийни презентации, които вече се провеждат община Тетевен. Кампанията по приемна грижа ще обхване област Ловеч, общините Червен Бряг, Етрополе, които досега са настанявали деца в ДМСГД - Тетевен. От началото на 2011 г. в сградата на сегашния дом ще бъде открит Комплекс за социални услуги за деца и семейства /КСУДС - Тетевен/. Той ще има областни функции чрез мобилни екипи и ще подкрепя усилията на ОЗД в област Ловеч по превенция на изоставянето, приемна грижа и кризисно настаняване в звено “Спешен прием” в Комплекса.

Съгласно нормативната база в България спешно настаняване в приемно семейство се предприема с цел запазване на живота и здравето на деца, изпаднали в бедствена ситуация. Краткосрочно настаняване се предприема за срок до една година. Спешната и краткосрочна приемна грижа за деца от 0 до 3 години се осъществява в професионални приемни семейства, оценени като подходящи, преминали базово и специализирано обучение. Професионалните приемни родители са в трудовоправни взаимоотношения с дирекция “Социално подпомагане”.

Едно дете, отглеждано в институция, е лишено от близка връзка с основен детегледач. Това влияе неблагоприятно на развитието на неговия мозък и води до проблеми с поведението, социалната компетентност, квази-аутистистично или стереотипно поведение и хранителни проблеми при някои силно нуждаещи се деца. Институционализираните деца имат сериозни затруднения в обучението, със специфични трудности в езиковото развитие и вниманието. Обикновено се докладва, че коефициентът на интелигентност е по-нисък при децата в институциите и че езиковото им развитие често се забавя. Фактите сочат, че институционализираните деца израстват като възрастни, по-малко способни да направят свой социален или икономически принос към обществото, по-склонни да участват в асоциално поведение и по-неспособни да развият стабилни собствени семейни единици.

Гражданите, заинтригувани от възможността да станат приемни родители могат да се обърнат към отделите “Закрила на детето” към дирекциите “Социално подпомагане” , които отговарят за техните населени места, към Регионална дирекция за социално подпомагане. Следете и обяви за информационни срещи по проекта, организирани чрез бюрата по труда, читалища и местната власт.

Коментари
Няма добавени коментари.
Добави коментар
Трябва да сте влезли в профила си за да публикувате коментари .
Оценки
Оценяването е възможно само за регистрирани членове.

Моля влезте в профила си, или се регистрирайте за да гласувате.

Няма публикувание оценки.
Вход
Потребител

ПаролаЗабравена парола?
Поискайте си нова от тук.
R.I.P. Whitney Houston
Избор на MrBean
Избор на Редактора
Членска анкета
Намерихте ли информация, какво предвижда Бюджет 2012 за вашия квартал или населено място?

Да, намерих

Не, не можах да намеря

Не ме интересува

За какво е този Бюджет?

Трябва да влезете в профила си за да гласувате.
Последни обяви
Table 'lovechtoday3.fusion_announcements' doesn't exist

No announcement has been added yet.

Последни статии
Ще можем ли да полетим
Литературата на днешните тийнейджъри. Полезно явление или поредната мания
Кога ловчалии ще бъдат в центъра на вниманието на политическите партии?
Сега ли е времето за създаване на ГОС в Ловеч ?
Сърбия – по-различният свят. Държавата, която не чака наготово! 2
Table './lovechtoday3/fusion_photos' is marked as crashed and should be repaired
Facebook
Table './lovechtoday3/fusion_photos' is marked as crashed and should be repaired
\n\n"; if (iADMIN) { $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."flood_control WHERE flood_timestamp < '".(time()-360)."'"); $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."thread_notify WHERE notify_datestamp < '".(time()-1209600)."'"); $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."vcode WHERE vcode_datestamp < '".(time()-360)."'"); $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."new_users WHERE user_datestamp < '".(time()-86400)."'"); } mysql_close(); ob_end_flush(); ?>