| Портал Европа | Община Ловеч | Област Ловеч | Ловеч днес |
"); ?>
Сигнали за корупция
Навигация
Предстоящо
Въвежда се временна организация на движението по бул. „Мизия”
В събота ви каним на пикник край езерото в парк Стратеш
Новата книга на Николай Петев ще бъде представена в Ловеч
Община Ловеч с богата културна програма за празника на града
Утре Радио "Volunteer Rock" представя Звезди от “АХАТ”
Последни БГ Фирми
Пожарна безопасност и защита на населението
Клуб на дейците на културата Ловеч
.ЛОВЧАНСКО ЧИТАЛИЩЕ”НАУКА” гр.ЛОВЕЧ
Държавен архив – Ловеч
Художествена галерия – Ловеч
Теми във Форума
Последни теми
Квартири
Какво слушате в момента......
" Викайте и крещете "- облекчете душата си ...
Оправете сайта!!!
Вицове и весели истории
Горещи теми
Какво слушате в момента...... [3799]
" Викайте и крещете "- облекчете душата си ... [3757]
Кризата в Левски! [1310]
“Община реформатор” ли е Община Ловеч? [1007]
Партийно строителство [739]
XML RSS Feed
Новини
Предстоящи събития
Търсене в old.lovechtoday.eu
Реклама
На 16.05.2010 г. (неделя) в Лесидрен ще се проведе референдум за преминаване към община Тетевен или оставане в общи
Ловеч област
Лесидрен иска да се завърне в Тетевенско

На 16.05.2010 г. (неделя) в Лесидрен ще се проведе референдум за преминаване към община Тетевен или оставане в община Угърчин


lesidren referendum    В административното деление на България след Освобождението Лесидрен е отделна община в Тетевенска околия, Плевенски окръг , Княжество България. Нейният административен център е Лесидрен, а обхваща още и селата Сопот, Славщица, Помашка Лешница (дн. Кирчево) и Малка Желязна. Тя съществува още по времето на Османската империя като меджлис (селска община) в рамките на Тетевенската нахия (околия).

Младото българско правителство се съобразява с етнографските, културните, историческите и чисто икономически специфики на този красив балкански край. Резултатът не закъснява и през 30-те години на 20-ти век Лесидрен е оживено село с няколко добре организирани частни дървопреработвателни фабрики, будни търговци, занаятчии и много трудолюбиви хора, които грижливо обработват своите земи и отглеждат хиляди глави едър и дребен рогат добитък (животновъдството и най-вече овцевъдството са основен поминък в този балкански край).

В центъра на Лесидрен е построена красива сграда на общината и кметството (днес купена за смешна сума от частни лица на „търг” в Угърчин и рушаща се от десетилетия). Отваря врати ново училище, в което учат много деца, като всеки клас е разделен на две паралелки, всяка с повече от 20 деца.

Инерцията от този икономически подем продължава и след 1944, въпреки национализацията и отнемането на частните имоти. Но първите прояви на крайно негативните резултати от „строенето на социализма” съвпадат с една не добре обмислена, да не кажа направо абсурдна, местна териториална реформа. Окръжният партиен лидер в Ловеч решава да превърне родното си село Угърчин в град. За тази цел през 1979 година е прекратено вековното съществуване на Лесидренската община (1878-1979 г.) и Лесидрен, заедно с Кирчево, Сопот и Славщица са присъединени към новооснованата голяма Угърчинска община.

След 1989 г. община Угърчин продължава съществуването си в пълен териториален размер. Но като повечето изкуствено създадени неща и Угърчин никога не става истинки град. Той си остава едно по-голямо село с широк четирилентов път водещ към него, по-който по-често може да видиш кола теглена от животинска тяга, отколкото автомобил. Естествено кризата на т. нар. „преход ” е най-пагубна за такива слабо развити общини. И в момента много повече данъци в държавната хазна постъпват от фирмите (месо- и млекопреработвателни, офиси на банки, търговски, дърводобивни и дървопреработвателни) в Лесидрен, отколкото от тези в самия общински център - Угърчин. Но бюджетът на общината, разбира се, се разпределя от Угърчин, при което Лесидрен е силно пренебрегван.

lesidren referendumПрез 90-те години на изминалия век група интелигентни лесидренци се опитаха да възобновят отделната Лесидренска община, обхващаща и съседните Кирчево, Сопот, Малка Желязна и Славщица. Те вярваха, че ще спрат разрухата и ще успеят да възродят Лесидрен, но не срещнаха необходимата подкрепа дори и в самия Лесидрен. Твърде големи бяха интересите да се разграби доскоро общата собственост от комунистическото минало. Сега това е невъзможно поради големия демографски срив в района, т. е. в посочените села вече няма достатъчно население за отделна община.

Днес Лесидрен запада все повече и повече. Въпреки частната инициатива и наличието на голямо месопреработвателно предприятие със собствена ферма, на мандра и на много други дървопреработвателни и търговски фирми, повечето млади хора го напуснаха в търсене на по-големи доходи и по-добра перспектива. Смъртността сред застаряващото население е много голяма и то се стопи след 1989 г. почти двойно - от над 2000 до не повече от 1200 жители.

Единственият изход изглежда е лесидренци да се възползват от красивото географско разположение в полите на чудния Тетевенски Балкан с неговите живописни върхове и долини, за да превърнат своето село в атрактивна туристическа дестинация по примера на близката Рибарица, за което биха спомогнали и историческите забележителности. В самия Лесидрен това са църквата „Свети Георги” от 1859 г., възрожденското килийно училище и паметникът „Губе”, посветен на загиналите във войните за национално обединение лесидренци. Туристите дошли в Лесидрен могат също лесно да отскочат до пещерета „Топля” край съседното село Голяма Желязна, където също има стара и красива църква, до чудно красивия Тетевен, величествения Гложенски манастир, големия Троянски манастир и средновековния град Ловеч.

За да стане това, необходимо е Лесидрен отново да се завърне административно към Тетевенския край, към който той винаги е принадлежал географски, културно и икономически. Лесидрен да бъде и официално, а не само формално, част от обособилия се вече и добил популярност туристически район на Гложене – Тетевен – Рибарица - Шипково – Троян, да се помисли върху построяването на панорамен планински път от около 18 км до Тетевен през красивия проход Бивола, който е започнат още през 20-те години на миналия век, да се прокарат екопътеки към Тетевен, Рибарица и Васильово. Всичко това може да стане само с инициативата на лесидренци и помощта на Тетевенската община за изготвяне на проекти, с които да се търсят финанси за развитието на Лесидрен като един китен планински курорт, неотстъпващ на Рибарица.

Коментари
Няма добавени коментари.
Добави коментар
Трябва да сте влезли в профила си за да публикувате коментари .
Оценки
Оценяването е възможно само за регистрирани членове.

Моля влезте в профила си, или се регистрирайте за да гласувате.

Няма публикувание оценки.
Вход
Потребител

ПаролаЗабравена парола?
Поискайте си нова от тук.
R.I.P. Whitney Houston
Избор на MrBean
Избор на Редактора
Членска анкета
Намерихте ли информация, какво предвижда Бюджет 2012 за вашия квартал или населено място?

Да, намерих

Не, не можах да намеря

Не ме интересува

За какво е този Бюджет?

Трябва да влезете в профила си за да гласувате.
Последни обяви
Table 'lovechtoday3.fusion_announcements' doesn't exist

No announcement has been added yet.

Последни статии
Ще можем ли да полетим
Литературата на днешните тийнейджъри. Полезно явление или поредната мания
Кога ловчалии ще бъдат в центъра на вниманието на политическите партии?
Сега ли е времето за създаване на ГОС в Ловеч ?
Сърбия – по-различният свят. Държавата, която не чака наготово! 2
Table './lovechtoday3/fusion_photos' is marked as crashed and should be repaired
Facebook
Table './lovechtoday3/fusion_photos' is marked as crashed and should be repaired
\n\n"; if (iADMIN) { $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."flood_control WHERE flood_timestamp < '".(time()-360)."'"); $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."thread_notify WHERE notify_datestamp < '".(time()-1209600)."'"); $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."vcode WHERE vcode_datestamp < '".(time()-360)."'"); $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."new_users WHERE user_datestamp < '".(time()-86400)."'"); } mysql_close(); ob_end_flush(); ?>