| Портал Европа | Община Ловеч | Област Ловеч | Ловеч днес |
"); ?>
Сигнали за корупция
Навигация
Предстоящо
Въвежда се временна организация на движението по бул. „Мизия”
В събота ви каним на пикник край езерото в парк Стратеш
Новата книга на Николай Петев ще бъде представена в Ловеч
Община Ловеч с богата културна програма за празника на града
Утре Радио "Volunteer Rock" представя Звезди от “АХАТ”
Последни БГ Фирми
Пожарна безопасност и защита на населението
Клуб на дейците на културата Ловеч
.ЛОВЧАНСКО ЧИТАЛИЩЕ”НАУКА” гр.ЛОВЕЧ
Държавен архив – Ловеч
Художествена галерия – Ловеч
Теми във Форума
Последни теми
Квартири
Какво слушате в момента......
" Викайте и крещете "- облекчете душата си ...
Оправете сайта!!!
Вицове и весели истории
Горещи теми
Какво слушате в момента...... [3799]
" Викайте и крещете "- облекчете душата си ... [3757]
Кризата в Левски! [1310]
“Община реформатор” ли е Община Ловеч? [1007]
Партийно строителство [739]
XML RSS Feed
Новини
Предстоящи събития
Търсене в old.lovechtoday.eu
Реклама
Областният управител посети ИПЖЗ – Троян
Ловеч област

Областният управител посети ИПЖЗ – Троян

 

Губернаторът поздрави научния екип за получената наскоро награда от АГРА и се запозна с разработките на екипа

         troianОбластният управител на Ловеч Николай Нанков посети на 17 март Института по планинско животновъдство и земеделие в Троян. Поводът за визитата бе получената от научния институт наскоро награда от АГРА за нови системи за хигиенен добив на мляко в малки и средни ферми и преработването му в мобилни мандри. Нанков се срещна с директора и ръководството, поздрави ги за успеха и се запознае с работата им. На срещата присъства и зам.-областният управител Сашо Данков.

            Директорът на института проф. д-р Марин Тодоров представи на областния управител структурата, ръководството, задачите, върху които работят научните работници в момента, както и програмите за реализация.

            В направената презентация бяха представени отделите на института в Троян. Отдел „Планински тревни асоциации и поддържане на биологичното им разнообразие” работи в направленията - селекция, агротехника и семепроизводство на житни ливадни треви. Създадени са по един сорт ливадна тимотейка, тръстиковидна власатка и бяла детелина, както и множество перспективни селекционни номера от тези и други видове.
- повърхностно и основно подобряване на естествените и изкуствени тревостои и начини на използване на фуража. Разработват се екологосъобразни технологии за повишаване добивите и качеството на фуражите от многогодишни ливадни треви и смески между тях, както и от едногодишни фуражни култури. Отделът разработва проекти на тема "Проучване агроекологичният потенциал на фуражни растителни съобщества за получаване на биологична продукция в планинските райони" със срок 2009-2012 г., както и тристранен проект, финансиран от Фламандското правителство на Кралство Белгия на тема „Възможности за биологично производство на селскостопанска продукция в Македония”, в разработването на който участват Кралство Белгия, България в лицето на ИПЖЗ и АБИ – София и Македония, той е със срок 2010-2011 година.

            Отдел „Планинско животновъдство и биотехнологии” работи по интродукция, селекция и репродукция на породи овце, кози и говеда пригодни за отглеждане в планински райони. Осъществява се селекционно-подобрителна и развъдна дейност в млечно и месодайно направление. В отдела са създадени породите „Българска бяла млечна коза” и различни породи овце. От 1977 г. към Института е създаден единственият в страната питомник за пастирски овчарски кучета от породите Каракачанска, Бордер коли и Келпи, които се предлагат на животновъдните ферми в страната.
В отделните направления са разработени демонстративни моделни ферми и подходящи технологии на отглеждането на говеда, овце и кози при планински условия.

            От презентазията, направена пред областния управител, стана ясно още, че в отдел „Планинско животновъдство и биотехнологии” се разработват 2 научни проекта, финансирани от ССА - София, - „Проучване и разработване на системи за производство на мляко и месо от говеда в планинските райони на България” и „Проучване и разработване на системи за производство на мляко и месо от овце и кози в планинските райони на България”

            Отдел „Планинско овощарство”  работи предимно в областта на научноизследовотелската и научноприложна дейност. Извършва се проучване на растителните генетични ресурси от местни диворастящи и културни овощни видове в планинските региони на България, селекция на сливови и малинови сортове, изпитване на перспективни овощни сортове и подложки, подходящи за планината, оптимизиране на хранителния режим на овощните растения. В отдела се разработват системи за мониторинг и контрол на болести и неприятели по овощни култури, отглеждани за биологична продукция, както и на технологии за преработка и оползотворяване на плодовата продукция по традиционни и съвременни технологии.

            Марин Тодоров сподели с губернатора и проблемите на ИПЖЗ. На първо място това е недостатъчните земеделски площи за отглеждане на фуражни култури. В момента това става на 700 дка. Недостатъчните средства за научна работа са другият проблем, пред които са изправени научните работници като цяло в страната. На срещата стана ясно, че ИПЖЗ е отворил широко врати и към частните фермери, като оказва пълно съдействие на всеки, потърсил тяхната помощ и съдействие. 

            Тази година се навършват 100 години от създаване на овощния разсадник в Троян през 1910 г., поставил началото на института. По този повод ще бъде организирана научна конференция с международно участие, на която беше поканен и ще участва и областният управител Николай Нанков.

Коментари
Няма добавени коментари.
Добави коментар
Трябва да сте влезли в профила си за да публикувате коментари .
Оценки
Оценяването е възможно само за регистрирани членове.

Моля влезте в профила си, или се регистрирайте за да гласувате.

Няма публикувание оценки.
Вход
Потребител

ПаролаЗабравена парола?
Поискайте си нова от тук.
R.I.P. Whitney Houston
Избор на MrBean
Избор на Редактора
Членска анкета
Намерихте ли информация, какво предвижда Бюджет 2012 за вашия квартал или населено място?

Да, намерих

Не, не можах да намеря

Не ме интересува

За какво е този Бюджет?

Трябва да влезете в профила си за да гласувате.
Последни обяви
Table 'lovechtoday3.fusion_announcements' doesn't exist

No announcement has been added yet.

Последни статии
Ще можем ли да полетим
Литературата на днешните тийнейджъри. Полезно явление или поредната мания
Кога ловчалии ще бъдат в центъра на вниманието на политическите партии?
Сега ли е времето за създаване на ГОС в Ловеч ?
Сърбия – по-различният свят. Държавата, която не чака наготово! 2
Table './lovechtoday3/fusion_photos' is marked as crashed and should be repaired
Facebook
Table './lovechtoday3/fusion_photos' is marked as crashed and should be repaired
\n\n"; if (iADMIN) { $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."flood_control WHERE flood_timestamp < '".(time()-360)."'"); $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."thread_notify WHERE notify_datestamp < '".(time()-1209600)."'"); $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."vcode WHERE vcode_datestamp < '".(time()-360)."'"); $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."new_users WHERE user_datestamp < '".(time()-86400)."'"); } mysql_close(); ob_end_flush(); ?>