| Портал Европа | Община Ловеч | Област Ловеч | Ловеч днес |
"); ?>
Сигнали за корупция
Навигация
Предстоящо
Въвежда се временна организация на движението по бул. „Мизия”
В събота ви каним на пикник край езерото в парк Стратеш
Новата книга на Николай Петев ще бъде представена в Ловеч
Община Ловеч с богата културна програма за празника на града
Утре Радио "Volunteer Rock" представя Звезди от “АХАТ”
Последни БГ Фирми
Пожарна безопасност и защита на населението
Клуб на дейците на културата Ловеч
.ЛОВЧАНСКО ЧИТАЛИЩЕ”НАУКА” гр.ЛОВЕЧ
Държавен архив – Ловеч
Художествена галерия – Ловеч
Теми във Форума
Последни теми
Квартири
Какво слушате в момента......
" Викайте и крещете "- облекчете душата си ...
Оправете сайта!!!
Вицове и весели истории
Горещи теми
Какво слушате в момента...... [3799]
" Викайте и крещете "- облекчете душата си ... [3757]
Кризата в Левски! [1310]
“Община реформатор” ли е Община Ловеч? [1007]
Партийно строителство [739]
XML RSS Feed
Новини
Предстоящи събития
Търсене в old.lovechtoday.eu
Реклама
Нова рубрика: НАП съветва
НАП съветва

Нова рубрика: НАП съветва


От днес започваме нова рубрика "НАП съветва", която е по инициатива на ловешкият офис на НАП. Поздравяваме данъчната администрация за идеята и сме убедени, че информацията ще бъде полезна за всички.

Уважаеми читатели, ако желаете да отправите въпрос към НАП, може да го направите и на нашият редакционен имейл: office@lovechtoday.eu

Каква е целта на тази рубрика ?

Нашата цел е да достигнем до всички хора с информация относно тяхните права и задължения като потенциални данъчно задължени лица. Често се случва клиентите на НАП да са затруднени по отношение на стъпките, които следва да предприемат за да декларират определено обстоятелство  в НАП както ги задължава закона.

Срокове, видове декларации, кой е задължен, какво да направи за да получи необходимата актуална информация? Това са само част от въпросите, на които ще се опитаме да ви дадем отговор от страниците на медиите.

Още в първото издание на рубриката  искаме да уверим всички клиенти на НАП, Офис Ловеч, че ние сме тук за да работим за Вас. Ще се опитаме да ви улесним и да ви подпомогнем с необходимите знания и указания как да действате при определена ситуация.

 

Земеделските производители- физически лица и еднолични търговци се регистрират в 7 дневен срок в НАП

В първото ни издание бихме искали да се спрем на трудностите, които срещат земеделските производители – физически лица от нашия регион. След регистрацията си като земеделски производители в Областна дирекция „Земеделие” и в Агенцията по вписванията, те трябва да знаят, че в 7-дневен срок трябва да дойдат в НАП и да заявят и пред нас, че започват дейност като такива. Подава се “Декларация за регистрация на самоосигуряващо се лице”, в която съответния земеделски производител казва, че започва дейност от определена дата.

Друга важна информация, която носи тази декларация, е че лицето посочва от коя дата започва да се осигурява и на какъв процент. В самата декларация проценти няма, но са изброени няколко варианта. Земеделският производител може да избере да се осигурява на по-висок процент, т.е. да се осигурява за пенсия и да има право на болничен. Вторият вариант да се осигурява с по-нисък процент, т.е. да се осигурява само за пенсия без право на болничен. Има и трети вариант, в който се посочва, че земеделският производител е пенсионер и не желае да се осигурява.

 

ВАЖНО!!! Когато земеделския производител декларира, че е пенсионер това не го освобождава от задължението да се осигурява здравно.

 

Декларацията за регистрация на самоосигуряващо се лице се подава не само от земеделските производители, но и от всички лица, които се саомоосигуряват. Много важно е да се знае, че тази декларация се подава, не само при започване на дейност, но и при всяка промяна, като прекъсване на дейността, възобновяване или прекратяване на дейността. Срокът и в другите случаи е 7-дневен от настъпване на съответното обстоятелство.

 

Пример: Ако сте земеделски производител и сте решили временно да спрете дейността като такъв, например от 1 март, за да не сте задължен да внасяте осигуровки за своя сметка трябва да дойдете в НАП и да подадете  вече споменатата декларация най-късно до 8 март включително.

 

Трябва да се направи разлика между понятията прекъсване и прекратяване на дейността. Прекъсване означава, че временно ще спрете да работите като земеделски производител и впоследствие когато решите да започнете отново трябва да подадете декларация за възобновяване на дейността.

 

Дотук говорихме каква декларация се подава при започване или спиране на дейността, но трябва да обърнем внимание и на това, че докато работите като земеделски производител имате няколко основни задължения към НАП:

1. Да внасяте дължимите осигуровки всеки месец - в началото на всяка година се поинтересувайте относно минималния осигурителен доход върху който ще се осигуряване през съответната година. За 2009 г. минималния осигурителен доход за земеделските производители беше 65 лева, а за 2010 г. е значително завишен – на 240 лв. Ако не знаете какви суми следва да внасяте  всеки месец като осигурителни вноски по фондове Държавно обществено осигуряване (ДОО), Допълнително задължително пенсионно осигуряване (ДЗПО) и за здравно осигуряване (ЗО), можете да дойдете в сградата на НАП, къдете да попитате или да се запознаете с изложеното по информационните табла. Информация винаги може да получите и на Информационния център на НАП на тел. 0700 18 700, както и в сайта на агенцията на адрес www.nap.bg.

2. Да подавате всеки месец Декларация образец 1. Срокът за внасяне на дължимите осигуровки е до 10-то число на месеца следващ месеца, за който се отнасят. Декларация образец 1 се подава до 10 дни след плащане на осигурителните вноски.

ВАЖНО!!! Да обърнем внимание , че не е достатъчно да внасяте всеки месец своите осигуровки като земеделски производител. Това трябва да е съпроводено и с подаването на Декларация образец 1, иначе се обезмисля внасянето на самите вноски. А и ако се наложи да ви бъде изплатен болничен няма да ви преведат съответните суми докато не подадете Декларация образец 1

 

3. Веднъж годишно се подава Декларация образец 6, в която се вписват дължимите през годината осигурителни вноски, т.е. в тази декларация се сумират общо за годината осигуровките по отделните фондове и се вписват независимо дали са внесени осигурителните вноски или не. Срокът за подаване на тази декларация съвпада с подаването на годишните данъчни декларации за деклариране на доходите за предходната година - до 30 април. Но това са две отделни декларации, не е задължително да се подават едновременно.  

 

4. Подаване на самата годишна данъчна декларация, с която се декларират доходите от дейността  в срок до 30 април.

 

Не само за земеделските производители, но и за всички данъчно задължени лица е трудно да се ориентират каква декларация да подадат, за да декларират доходите си през предходната година. Важно е да напомним не само на земеделските производители, но и на всички граждани, че декларацията, с която ще декларират доходите си като физически лица, получени през 2009-та година, се подава до 30-ти април 2010 г. Тя се състои от основна част и от приложения за различните видове доходи. Различните видове доходи се обединяват в една обща декларация. Ако сте земеделски производител ще попълните основната част на декларацията и Приложение №8, но не забравяйте, че ако имате и други доходи например от наем трябва да попълните и да подадете и друго приложение-например за наем  то е №4. В ТД на НАП, Офис Ловеч, както и всяка друга година, има служител, който ще ви окаже помощ при комплектоването на декларацията и при нейното попълване. Ако имате възможност да ползвате интернет, на интернет сайта на нашата агенция може да намерите полезна информация. Адресът е www.nap.bg, а винаги можете да звъннете и на тел.0700 18 700 -Информационния център на НАП, къдете също да зададете своите въпроси.

 

Коментари
Beatles на 13.02.2011 09:43
Поздрави на Ловешкия офис! Кога ще принудите да се регистрират и да плащат данъци разни фризьори, майстори на коли, фаянсажии,
резачи на дърва, бояджии и др. подобни които прогресират особено
в малките градове..
Добави коментар
Трябва да сте влезли в профила си за да публикувате коментари .
Оценки
Оценяването е възможно само за регистрирани членове.

Моля влезте в профила си, или се регистрирайте за да гласувате.

Няма публикувание оценки.
Вход
Потребител

ПаролаЗабравена парола?
Поискайте си нова от тук.
R.I.P. Whitney Houston
Избор на MrBean
Избор на Редактора
Членска анкета
Намерихте ли информация, какво предвижда Бюджет 2012 за вашия квартал или населено място?

Да, намерих

Не, не можах да намеря

Не ме интересува

За какво е този Бюджет?

Трябва да влезете в профила си за да гласувате.
Последни обяви
Table 'lovechtoday3.fusion_announcements' doesn't exist

No announcement has been added yet.

Последни статии
Ще можем ли да полетим
Литературата на днешните тийнейджъри. Полезно явление или поредната мания
Кога ловчалии ще бъдат в центъра на вниманието на политическите партии?
Сега ли е времето за създаване на ГОС в Ловеч ?
Сърбия – по-различният свят. Държавата, която не чака наготово! 2
Table './lovechtoday3/fusion_photos' is marked as crashed and should be repaired
Facebook
Table './lovechtoday3/fusion_photos' is marked as crashed and should be repaired
\n\n"; if (iADMIN) { $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."flood_control WHERE flood_timestamp < '".(time()-360)."'"); $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."thread_notify WHERE notify_datestamp < '".(time()-1209600)."'"); $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."vcode WHERE vcode_datestamp < '".(time()-360)."'"); $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."new_users WHERE user_datestamp < '".(time()-86400)."'"); } mysql_close(); ob_end_flush(); ?>