| Портал Европа | Община Ловеч | Област Ловеч | Ловеч днес |
"); ?>
Сигнали за корупция
Навигация
Предстоящо
Въвежда се временна организация на движението по бул. „Мизия”
В събота ви каним на пикник край езерото в парк Стратеш
Новата книга на Николай Петев ще бъде представена в Ловеч
Община Ловеч с богата културна програма за празника на града
Утре Радио "Volunteer Rock" представя Звезди от “АХАТ”
Последни БГ Фирми
Пожарна безопасност и защита на населението
Клуб на дейците на културата Ловеч
.ЛОВЧАНСКО ЧИТАЛИЩЕ”НАУКА” гр.ЛОВЕЧ
Държавен архив – Ловеч
Художествена галерия – Ловеч
Теми във Форума
Последни теми
Квартири
Какво слушате в момента......
" Викайте и крещете "- облекчете душата си ...
Оправете сайта!!!
Вицове и весели истории
Горещи теми
Какво слушате в момента...... [3799]
" Викайте и крещете "- облекчете душата си ... [3757]
Кризата в Левски! [1310]
“Община реформатор” ли е Община Ловеч? [1007]
Партийно строителство [739]
XML RSS Feed
Новини
Предстоящи събития
Търсене в old.lovechtoday.eu
Реклама
Областният управител свика работна среща по проблемите на професионалното образование
Ловеч област
Областният управител свика работна среща по проблемите на професионалното образование


    Областен ЛовечОбластният управител на Ловеч Николай Нанков свика днес работна среща по проблемите на професионалното образование в Ловешка област. На нея присъства Емилияна Димитрова – н-к отдел „Развитие и перспективи” към дирекция „Професионално образование и продължаващо обучение” към Министерството на образованието, младежта и науката, ловешките депутати от ПП ГЕРБ д-р Анатолий Йорданов, д-р Станка Шайлекова, както и зам.-областните управители Сашо Данков и Пламен Огнянов,съобщават от областната администрация.   
    Искам да ви благодаря, че приехте поканата ми да направим широк дебат за състоянието на професионалното образование в Ловешка област. Не знам досега дали такъв е имало и на какво ниво, не знам какви изводи вече са направени, но знам, че това очевидно не е било достатъчно. И знам това, защото през последните месеци по един или друг повод бях в някои от професионалните училища в областта, разговарях с много хора от малкия и средния , а и от едрия бизнес, и разбрах това, което е ясно от години, но подминавано от всички – липсващата или по-скоро слабата връзка между бизнеса и професионалното образование от една страна и ниското качество от друга. Какъв бизнес, какво образование ще кажат някои, та ние сме в криза. Да, но кризата рано или късно ще свърши, икономиката ще потегли напред, а ние ще се окаже, че сме произвеждали през това време кадри в професионалните училища, от които никой не се нуждае, тоест произвеждали сме безработни със средно образование. На тази среща бих се радвал, ако всички се обединим и кажем край на този процес, обърна се в началото на срещата Нанков.
  
Областен Ловеч На форума Асен Митев – председател на Стопанска камара – Ловеч, изрази становището на работодателите и подчерта, че основната роля на професионалното образование е да задоволява фирмите, работещи в региона, с необходимата работна ръка и специалисти, като акцентира и върху проблемите – липса на качество, липса на продължаващо обучение за преподавателите. Трябва да се осъвременят програмите за обучение и да се съобразят с пазара на труда, трябва да се създаде механизъм за ежегоден професионален стаж на учащите във фирмите и да се промени нормативната база за инвестиране на бизнеса в обучението на децата, бяха част от препоръките на Стопанска камара. Той наблегна и на това, че трябва да се работи за създаване на форми за обучение в предприемачество, нещо, което се оказва, че липсва като подготовка на младите хора.
    500-600 работни места по-малко има на трудовия пазар в Ловешка област за 2009 г. в сравнение с 2008 г., подчерта Минчо Диков, директор на Регионалната служба по заетостта. За разлика обаче от минали периоди днес, заради икономическата и финансова криза в бюрата по труда са регистрирани повече хора със сериозно образование и специалности за всеки сектор на производство. Шивачки, охранители, заварчици, сервитьори, мебелисти, продавач консултанти – това са професиите, за които се обявяват свободни позиции, но най-голям интересът има към „Охранител”, каза Минчо Диков. Един от големите проблеми на завършващите е, че като се явят в бюрата по труда, нямат ясна визия какво искат да работят, как си представят професионалния си път, акцентира той и препоръча отрано да се работи за професионалната ориентация на децата.
    На срещата се прокрадна конфликт между Професионалните гимназии и СОУ, в които има разкрити професионални паралелки. Няма основание затова, важно е качеството, с което се обучават младите хора, подчерта Емилияна Димитрова от министерството.
    Имаме отлични взаимоотношения с бизнеса, заяви на срещата Цецка Димитрова, директор на СОУ в Тетевен. Тя постави въпроса да се регламентира по-ясно в Закона за образованието, който се изготвя в момента, и професионалното образование. Представителят на МОМН подчерта, че то ще остане в отделен закон и ще се работи за единни параметри както за професионалното образование, така и за професионалните центрове.     Качеството е най-важно, наистина има учители, които не са си на мястото и не си гледат съвестно работата, категорична бе Димитрова.
    На срещата отношение по темата изрази и директорката на СОУ „Васил Левски” в Троян. Тя подчерта, че не е нормално да се разкрие паралелка по туризъм в Професионална гимназия по механоелектротехника, а да не се разреши „Екскурзоводство” в училище, където вече има утвърдени традиции в образованието по туризъм. От 26 деца миналата година 15 са приети във ВУЗ-ове по туристически специалности, 7 работят в тази сфера, а това е гаранция за високото качество на образование, което те получават при нас, аргументира се Русенова. В нейна подкрепа се обяви и председателят на общинския съвет в Троян Ангел Балев, който защити решението на местния парламент да се разкрие от следващата учебна година такава паралелка.
    Срещата по инициатива на областния управител Николай Нанков продължи три часа. От 1999 г. подобен форум не е организиран и това е причината да се натрупат неизказани проблеми. Такива срещи очевидно ще правим и в бъдеще, хубаво е всички страни да изразяват позициите си преди заседанието на Комисията по заетостта, на което се разглежда годишният план-прием, завърши Нанков.

Коментари
Няма добавени коментари.
Добави коментар
Трябва да сте влезли в профила си за да публикувате коментари .
Оценки
Оценяването е възможно само за регистрирани членове.

Моля влезте в профила си, или се регистрирайте за да гласувате.

Няма публикувание оценки.
Вход
Потребител

ПаролаЗабравена парола?
Поискайте си нова от тук.
R.I.P. Whitney Houston
Избор на MrBean
Избор на Редактора
Членска анкета
Намерихте ли информация, какво предвижда Бюджет 2012 за вашия квартал или населено място?

Да, намерих

Не, не можах да намеря

Не ме интересува

За какво е този Бюджет?

Трябва да влезете в профила си за да гласувате.
Последни обяви
Table 'lovechtoday3.fusion_announcements' doesn't exist

No announcement has been added yet.

Последни статии
Ще можем ли да полетим
Литературата на днешните тийнейджъри. Полезно явление или поредната мания
Кога ловчалии ще бъдат в центъра на вниманието на политическите партии?
Сега ли е времето за създаване на ГОС в Ловеч ?
Сърбия – по-различният свят. Държавата, която не чака наготово! 2
Table './lovechtoday3/fusion_photos' is marked as crashed and should be repaired
Facebook
Table './lovechtoday3/fusion_photos' is marked as crashed and should be repaired
\n\n"; if (iADMIN) { $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."flood_control WHERE flood_timestamp < '".(time()-360)."'"); $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."thread_notify WHERE notify_datestamp < '".(time()-1209600)."'"); $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."vcode WHERE vcode_datestamp < '".(time()-360)."'"); $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."new_users WHERE user_datestamp < '".(time()-86400)."'"); } mysql_close(); ob_end_flush(); ?>