| Портал Европа | Община Ловеч | Област Ловеч | Ловеч днес |
"); ?>
Сигнали за корупция
Навигация
Предстоящо
Въвежда се временна организация на движението по бул. „Мизия”
В събота ви каним на пикник край езерото в парк Стратеш
Новата книга на Николай Петев ще бъде представена в Ловеч
Община Ловеч с богата културна програма за празника на града
Утре Радио "Volunteer Rock" представя Звезди от “АХАТ”
Последни БГ Фирми
Пожарна безопасност и защита на населението
Клуб на дейците на културата Ловеч
.ЛОВЧАНСКО ЧИТАЛИЩЕ”НАУКА” гр.ЛОВЕЧ
Държавен архив – Ловеч
Художествена галерия – Ловеч
Теми във Форума
Последни теми
Квартири
Какво слушате в момента......
" Викайте и крещете "- облекчете душата си ...
Оправете сайта!!!
Вицове и весели истории
Горещи теми
Какво слушате в момента...... [3799]
" Викайте и крещете "- облекчете душата си ... [3757]
Кризата в Левски! [1310]
“Община реформатор” ли е Община Ловеч? [1007]
Партийно строителство [739]
XML RSS Feed
Новини
Предстоящи събития
Търсене в old.lovechtoday.eu
Реклама
Интервю с Марин Калчевски - Началник на затвора в Ловеч
Ловеч област

Интервю на Павлин Иванов и Даниела Георгиева


news: kalchevski.jpgМарин Тодоров Калчевски, зодия скорпион, роден в Ловеч, на 52 г. Средно образование получава в Техникум по механо-електротехника в Ловеч. Завършва Висшата школа на МВР , специалност „Полиция“. След дипломирането си започнали и неговите първи професионални изяви в Районно полицейско управление – Ловеч. От 1 февруари 1981 постъпва на работа в ловешкия затвор като оперативен работник. 27–годишен става негов зам. началник, като първо е на изпитателен срок, а година по-късно, 1984 г., е назначен за постоянно на тази длъжност. От 2003 г. след конкурс Калчевски става началник на затвора.

- Г-н Калчевски, кое различава затвора от останалите държавни структури?

Затворът е такова място, в което ръководителят трябва много добре да си дава сметка, че е необходимо да прилага два основни подхода при управление. Първо, отношението към персонала, с който работи. Например аз отговарям за около 250 човека, работещи в различни сфери – юристи, лекари, социални работници, икономисти и др. Трябва добре да познаваш възможностите на колективите и структурните звена. Важно е да си запознат с динамиката, различията и микроклимата на тези служебни общности, за да успяваш да използваш рационално възможностите на всеки един от колективите. На второ място трябва така да поставиш нещата във взаимоотношенията в професионалните колективи и микроколективи, че всички да си взаимодействат и помагат, което се постига трудно.

- Трудно ли се управлява затвор?

- Изключително трудно с оглед на това, че трябва постоянно да си информиран, да се самоусъвършенстваш, да се информираш за най-новите тенденции. Необходимо е да взаимстваш опит и утвърдени практики при управление, както от страните от Европейския съюз, така и от тези извън него. Трябва да експериментираш и да докажеш и на ръководството, и на министерството, че тези практики могат да бъдат приложени. Затворът е изключително динамичен, ежедневно се променя съставът на лишените от свобода. Ръководителят на учреждението трябва да познава добре излежаващите своята присъда чрез личните си контакти и срещи с тях, чрез способите на информираност от страна на сътрудниците, които работят непосредствено с тях. Това е нужно, за да имаш по-адекватно отношение, поведение, когато се налага да взимаш решения за административни и управленски дейности.

- Какво трябва да бъде отношението на обществото към хората, лишени от свобода?

- Лишените от свобода са живи същества и също имат много проблеми по време на пребиваването си в затвора, в контактите си с близките и в средата, от която идват. Така че независимо от тяхното извършено едно или множество престъпления отношението към тях трябва да бъде такова: за извършеното от тях престъпление те са получили съответния размер наказание. Дали това е достатъчно справедливо в очите на обществото, е другата страна на нещата.

- Какви мерки предприемате към лишените от свобода, които въпреки наказанието продължават да извършват престъпления?

- Факт е, че голяма част от затворниците, като излязат, отново извършват престъпления. Това са т. нар. рецидивисти. Към тези от тях, които продължават да извършват престъпления, трябва да се полагат повече съхранителни дейности, свързани с опазване на тяхното здраве, придобиване на професионална квалификация, за да могат да се справят с делничните предизвикателства като излязат от затвора. Лишените от свобода за дълго време не са имали възможност да общуват извън вратите на затвора, те попадат в трудна и сериозна за тях ситуация, в един синдром на невъзможността да се справят с различни житейски проблеми. Част от типичните рецидивисти нямат семейства и близки, които да се грижат за тях в адаптационния период от излизането им на свобода. Усилията на администрациите обаче са насочени основно към тези, които за първи път са извършили престъпления. Житейската практика е доказала, че има много осъдени лица, които различни ситуации са ги подтикнали, отключили агресията им за поведенческа проява, която дори учудва техни близки. Има случаи, в които еднократно извършилите тежки престъпления през дългогодишния престой в затвора са едни от най-добрите сътрудници, а след излизането им отново и отново извършват умишлени престъпления. Тази група от осъдените, особено тези в младежка възраст, представлява най-голям интерес в усилията ни да им докажем, че престоят в затвора и откъснатостта от цивилния живот за определен период от техния живот в бъдеще ще окажат негативно влияние. Много често се замисляме и за последиците по отношение и на близки на лишените от свобода, особено ако са осъдени за повече от 5 години. Често тези, които са женени, се развеждат, но ако семейството им се съхрани, ние се опитваме да стимулираме добрите им отношения и контактите им. Целта е, когато лицето бъде освободено, ако е осъзнало какво му се е случило по време на престоя му в затвора, да се включи добросъвестно в живото си навън.

- Как се отнася обществото към тези хора?

- В обществото битува мнението, че престъпникът, влизайки в затвора, трябва да бъде забравен, да бъде изолиран от останалите граждани, за да не извършва престъпления, да не се дава възможност да тормози жертвите на своето престъпление. В практиката ни обаче стигаме до извода, че независимо от извършеното престъпление, не бива да се забравя, че у всеки един човек може се намери малка доза добро и ако съумеем да я открием и му дадем шанс да развие една-две положителни страни от характера си, може да изведем затворника от тук много по-безопасен от останалите членове на това общество и много по-променен. Това е най-сложният елемент в дейността на всяка една структура, организация, но това е удовлетворението, когато видиш, че усилията ти са оправдани. Радвам се, когато след години спирайки ме на улицата, някой от хората, които са били в затвора и са се променили към по-добро, изкаже благодарност, че си му дал възможност да развие доброто в себе си.

- Има ли затворници, които, след като са излезли на свобода, са успели в живота?

- Практиката познава много случаи, в които лишеният от свобода след излизането си от затвора има много успешна лична и професионална реализация. Съществуват такива и в Ловеч и областта, които са преминали през нас и с действията си в момента заслужено са уважавани от обществото. Те са споделяли, че престоят в затвора им е дал отрезвяване в тяхната представа за доброто и злото, за човешките взаимоотношения. Хората с обществени позиции, които са съдени, изпитват голям стрес, но след това много по-бързо, по-правилно могат да осъзнаят какво представлява извършването на едно престъпление. Не малка част наши бивши затворници след излежаване на присъдата си са завършили висши учебни заведения, развили са се като личности във времето.

- Каква е най-тежката присъда?

- Най-тежката присъда е двата вида доживотен затвор – с право на замяна и без право на замяна. Вторият вид наказание е твърде тежък, но обществото не е подготвено за отмяната му на база високата престъпност в страната. Според мен обаче не може до края на живота на човек, извършил престъпление, да се счита, че няма никакъв шанс с поведението, с проявите си един ден, макар и увреден от дългия престой тук, да излезе на свобода. Доживотна присъда в Ловешкия затвор излежават 14 души. Някои от тях се държат добре, други не толкова. Нашият екип им помага в разрешаването на проблемите им, в това да не се чувстват по-различни от останалите осъдени.

- Какво мислите за смъртната присъда?

- Това не е наказание, това е извънредна мярка, жестоко възмездие за извършените тежки престъпления. В този случай страдат не само близките на убитите лица, но и на осъдения.

- Има ли достатъчно места в Ловешкия затвор?

- Да, има и това се дължи на намаляването на пренаселеността в затвора и общежитието в няколко посоки. Една от тях е въвеждането на наказанието „пробация“ за обществени деяния и престъпления, при което голяма част от престъпниците не постъпват в затвора, не се откъсват от семейството си, за да се запази доброто име на осъденото лице. На второ място е въвеждането на т. нар. „прогресивна система“ в затворите, която е много полезна на администрациите и лишените от свобода. В този случай се дава възможност при определени условия лишените от свобода, положително проявяващите се да бъдат извеждани след не по-малко от 6-месечен престой в затвора и с остатък на наказанието не по-малко от 6 години в общежитие от преходен тип. Там с намалената охрана имат възможността да работят, да бъдат близко до обществото и да могат по-адекватно да се включат в живота след излизането им от затвора. По този начин осъществяват по-големи контакти с близките си. Има и такива, които не осъзнават дадения им шанс за по-облекчен престой и се връщат от местата, от които са изведени, поради лошо поведение.

- Какво е отношението на затворниците към техните присъди – лош късмет или наказание за стореното?

- За рецидивистите осъждането се приема като лош късмет, за това че те са се опитали да извършат престъплението и са се надявали да не бъдат разкрити. Голяма част от осъдените за първи път приемат обективно извършените от тях престъпления и се разкайват. Има и такива, които имат нагласата да извършат престъпление и за определен период от годината да пребивават в затвора, където и отоплението, и храната им е осигурено. Те съзнателно не крият своите деяния. Тази група от хора е незначителна, но все пак съществува. Основната част мислят, че наказанията, за които са осъдени, са твърде големи.

- Кой е отговорен според вас за престъпността сред младите?

- Лошото е, че основна част от младите са осъдени за користни престъпления – разпространяване на наркотични вещества, придобиването на средства за по-богат начин на живот. След престоя си в затвора извършват по-сериозни престъпления. Това доказва, че моделът на подражание на знатни фигури от подземния свят води до своите резултати. Влияние оказва и недостатъчната заинтересованост на родителите, тяхното толериране. На пръв поглед безобидните постъпки на техните деца води до по-страшни престъпления и влизането им в затвора. Голяма част от младежите, които попадат в затвора, са дъщери и синове на разведени родители. Разпадането на семейството оказва много голяма вреда за развитието на юношата. Според мен семейната среда е главният отговорник за постъпките на младите. Не изключвам и отговорността на училището, но водещо е семейството.

- Къде работят затворниците за намаляване на присъдите си?

- Имат възможност да работят основно в три направления – в мебелен цех, във фирми за почистване на чугунени метали, започваме и изработване на битови и промишлени гъби. Други работят за текущите потребности и нуждите на затвора – санитари, бръснари, електротехници, шофьори и др.

- От какво в личен аспект се лишавате, заемайки поста директор на затвор?

- Аз лично няма от какво да се лишавам, работейки в тази институция. Срещата с различните съдби тук може би ме прави много по-чувствителен по отношение на контактите ми с близки, приятели, нови познати. Забелязва се някаква прагматичност по отношение на хората, с които общувам. Ставам по-предпазлив в оценките, които давам за околните в първоначалното общуване с хората.

- Какво ще кажете на младите хора?

- У младите хора преобладава емоцията на желанието да се гребе с пълни шепи от живота, на доказването пред себе си и свои познати. След употребата на алкохол тяхното поведение се променя и отключва неподозирани поведенчески прояви. Трудно един млад човек може да постигне самоконтрол. Голяма част от тях, попадайки в затвора, истински съжаляват. Нека да не постъпват първосигнално в проявите си. Да откриват стимулите си, идеалите си за личности не от средите на лицата, които са записани в криминалните хроники.

Очаквайте утре и ексклузивното интервюто със „Кмета” на затвора Ловеч

 

 


Коментари
Stella на 26.06.2008 12:04
Много ми е била интересна темата за Затвора и за лишените от свобода...Браво, че сте се сетили за това интервю !smiley
Добави коментар
Трябва да сте влезли в профила си за да публикувате коментари .
Оценки
Оценяването е възможно само за регистрирани членове.

Моля влезте в профила си, или се регистрирайте за да гласувате.

Няма публикувание оценки.
Вход
Потребител

ПаролаЗабравена парола?
Поискайте си нова от тук.
R.I.P. Whitney Houston
Избор на MrBean
Избор на Редактора
Членска анкета
Намерихте ли информация, какво предвижда Бюджет 2012 за вашия квартал или населено място?

Да, намерих

Не, не можах да намеря

Не ме интересува

За какво е този Бюджет?

Трябва да влезете в профила си за да гласувате.
Последни обяви
Table 'lovechtoday3.fusion_announcements' doesn't exist

No announcement has been added yet.

Последни статии
Ще можем ли да полетим
Литературата на днешните тийнейджъри. Полезно явление или поредната мания
Кога ловчалии ще бъдат в центъра на вниманието на политическите партии?
Сега ли е времето за създаване на ГОС в Ловеч ?
Сърбия – по-различният свят. Държавата, която не чака наготово! 2
Последно добавени снимки
2012
2012
Новини
Facebook
\n\n"; if (iADMIN) { $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."flood_control WHERE flood_timestamp < '".(time()-360)."'"); $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."thread_notify WHERE notify_datestamp < '".(time()-1209600)."'"); $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."vcode WHERE vcode_datestamp < '".(time()-360)."'"); $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."new_users WHERE user_datestamp < '".(time()-86400)."'"); } mysql_close(); ob_end_flush(); ?>