| Портал Европа | Община Ловеч | Област Ловеч | Ловеч днес |
"); ?>
Сигнали за корупция
Навигация
Предстоящо
Въвежда се временна организация на движението по бул. „Мизия”
В събота ви каним на пикник край езерото в парк Стратеш
Новата книга на Николай Петев ще бъде представена в Ловеч
Община Ловеч с богата културна програма за празника на града
Утре Радио "Volunteer Rock" представя Звезди от “АХАТ”
Последни БГ Фирми
Пожарна безопасност и защита на населението
Клуб на дейците на културата Ловеч
.ЛОВЧАНСКО ЧИТАЛИЩЕ”НАУКА” гр.ЛОВЕЧ
Държавен архив – Ловеч
Художествена галерия – Ловеч
Теми във Форума
Последни теми
Квартири
Какво слушате в момента......
" Викайте и крещете "- облекчете душата си ...
Оправете сайта!!!
Вицове и весели истории
Горещи теми
Какво слушате в момента...... [3799]
" Викайте и крещете "- облекчете душата си ... [3757]
Кризата в Левски! [1310]
“Община реформатор” ли е Община Ловеч? [1007]
Партийно строителство [739]
XML RSS Feed
Новини
Предстоящи събития
Търсене в old.lovechtoday.eu
Реклама
Епидемичната обстановка в страната и област Ловеч, относно заболяемостта от морбили
Ловеч област

Информация за епидемичната обстановка в страната и област Ловеч, относно заболяемостта от морбили (дребна шарка; брусница)

         От средата на календарната 2009 година бяха регистрирани първите потвърдени случаи с морбили от регионите Силистра, Шумен и Разград. До края на годината заболелите достигнаха общо 2253 души за страната. Повече от половината са регистрирани за месец декември, а последните две седмици средно заболяват по 500 души на седмица.

Най-засегнати са регионите: Сливен със 690 заболели до края на календарната година, Добрич – 571, Бургас – 416, Силистра – 146 и Русе – 117. Регистрирани болни има и в областите Варна, Хасково, Ямбол и Стара Загора. Бяха регистрирани 7 смъртни случая (смъртност 0,09 на 100 000 население; леталитет: 0,3%). Касае се за деца от малцинствен произход, две от Бургаска и 5 от Сливенска област, на възраст от 3 месеца до 16 години, всички с усложнения от пневмония или енцефалит.

         До 25.01.2010 г. на територията на Регион Ловеч няма съобщени случаи на потвърдена или съмнителна диагноза морбили.

         За ограничаване разпространението на заболяването РИОКОЗ предприема следните мерки:

         1. Разпоредено е на ОПЛ да установят всички приеми с ваксина срещу морбили, паротит и рубеола на децата от пациентската листа във възрастта 13 месеца – 18 години.

         2. Всички деца от тези възрасти, без необходимите приеми за възрастта или при липса на данни за направени такива, ще бъдат обхванати и имунизирани.

         3. Лица без избор на личен лекар ще могат да бъдат имунизирани от специалисти на отдел “Противоепидемичен контрол” при РИОКОЗ – всеки работен ден между 8.30 часа и 17.00ч. в сградата на РИОКОЗ, а справки и повече информация могат да се получат на тел. 601 514 – Епидемиология.

         4. При най-малките съмнения по отношение на диагнозата пациентите ще бъдат консултирани от специалист-инфекционист и при необходимост – хоспитализирани за болнично лечение, независимо от здравноосигурителния им статус.

         5. РИОКОЗ призовава родителите да оказват активно съдействие на общопрактикуващите лекари при изясняване на имунния статус на децата и при обхващането им с ваксинация.

         На работна среща в РИОКОЗ е уточнено, че специалисти-инфекционисти от МБАЛ „Проф.П.Стоянов” гр.Ловеч имат готовност и ангажимента да консултират заболели със съмнителна диагноза „морбили” и да приемат за лечение в инфекциозно отделение. Болницата е разработила план за пребазиране и преструктуриране на отделения при необходимост и увеличаване на пациентите.

        На медицинския персонал от ЦСМП и филиали, както и на всички желаещи работещи в болнична и доболнична медицинска помощ се предоставя ваксина срещу морбили.

 

Морбили 

         Морбили или брусница е остро, силно заразно инфекциозно заболяване, което се причинява от вирус от групата на RNK-вирусите. Входна врата е лигавицата на горните дихателни пътища и конюнктивата. Инкубационният период е 9-14 дни.

         Единствен източник на инфекцията е болният човек. Механизмът на предаване на заразата е въздушно - капков. Вирусът се отделя с капките слуз от лигавицата на дихателните пътища при кихане, кашляне, разговор, при плач със сълзите. Вирусът не се предава по въздушно-прахов, хранителен и контактен път. Смята се, че невъзприемчиви към морбили са само кърмачетата – от раждането до 3-6 м. поради пасивния майчин трансплацентарен имунитет. Имунитетът след преболедуване от морбили е траен и пожизнен. Повторни заболявания са възможни, но много редки. Заболяването се среща най-често през зимата и пролетта.  Най-често боледуват децата до 5год. възраст. Масовата имунопрофилактика, допринесе за значително снижение на заболеваемостта и смъртността.

         Диагнозата се поставя на основата на клинико - епидемиологичните данни. Болните от морбили се изолират в домашни условия до петия ден след появата на обрива. При настъпили усложнения карантината продължава до 10 дни. Хоспитализират се болните с усложнени клинични форми, децата до две годишна възраст, живеещите при лоши битови условия. Контактните деца имунизирани преди повече от 30 дни от началото на контакта не се карантинират. Основно средство за профилактика на заболяването е противоморбилната ваксина. Прилага се триваксина - морбили, паротит и рубеола на деца от 13 месец след раждането, еднократно, подкожно или мускулно по 0,5мл. Реимунизация се провежда на 11-12 годишна възраст /6 клас/.

Коментари
Няма добавени коментари.
Добави коментар
Трябва да сте влезли в профила си за да публикувате коментари .
Оценки
Оценяването е възможно само за регистрирани членове.

Моля влезте в профила си, или се регистрирайте за да гласувате.

Няма публикувание оценки.
Вход
Потребител

ПаролаЗабравена парола?
Поискайте си нова от тук.
R.I.P. Whitney Houston
Избор на MrBean
Избор на Редактора
Членска анкета
Намерихте ли информация, какво предвижда Бюджет 2012 за вашия квартал или населено място?

Да, намерих

Не, не можах да намеря

Не ме интересува

За какво е този Бюджет?

Трябва да влезете в профила си за да гласувате.
Последни обяви
Table 'lovechtoday3.fusion_announcements' doesn't exist

No announcement has been added yet.

Последни статии
Ще можем ли да полетим
Литературата на днешните тийнейджъри. Полезно явление или поредната мания
Кога ловчалии ще бъдат в центъра на вниманието на политическите партии?
Сега ли е времето за създаване на ГОС в Ловеч ?
Сърбия – по-различният свят. Държавата, която не чака наготово! 2
Table './lovechtoday3/fusion_photos' is marked as crashed and should be repaired
Facebook
Table './lovechtoday3/fusion_photos' is marked as crashed and should be repaired
\n\n"; if (iADMIN) { $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."flood_control WHERE flood_timestamp < '".(time()-360)."'"); $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."thread_notify WHERE notify_datestamp < '".(time()-1209600)."'"); $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."vcode WHERE vcode_datestamp < '".(time()-360)."'"); $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."new_users WHERE user_datestamp < '".(time()-86400)."'"); } mysql_close(); ob_end_flush(); ?>