| Портал Европа | Община Ловеч | Област Ловеч | Ловеч днес |
"); ?>
Сигнали за корупция
Навигация
Предстоящо
Въвежда се временна организация на движението по бул. „Мизия”
В събота ви каним на пикник край езерото в парк Стратеш
Новата книга на Николай Петев ще бъде представена в Ловеч
Община Ловеч с богата културна програма за празника на града
Утре Радио "Volunteer Rock" представя Звезди от “АХАТ”
Последни БГ Фирми
Пожарна безопасност и защита на населението
Клуб на дейците на културата Ловеч
.ЛОВЧАНСКО ЧИТАЛИЩЕ”НАУКА” гр.ЛОВЕЧ
Държавен архив – Ловеч
Художествена галерия – Ловеч
Теми във Форума
Последни теми
Квартири
Какво слушате в момента......
" Викайте и крещете "- облекчете душата си ...
Оправете сайта!!!
Вицове и весели истории
Горещи теми
Какво слушате в момента...... [3799]
" Викайте и крещете "- облекчете душата си ... [3757]
Кризата в Левски! [1310]
“Община реформатор” ли е Община Ловеч? [1007]
Партийно строителство [739]
XML RSS Feed
Новини
Предстоящи събития
Търсене в old.lovechtoday.eu
Реклама
Областният управител Николай Нанков изиска незабавно информация от РИОКОЗ – Ловеч за заболелите в Луковит
Ловеч област
Областният управител Николай Нанков изиска незабавно информация от РИОКОЗ – Ловеч за заболелите в Луковит и качеството на питейната вода там

За цялата 2009 г. до момента няма нестандартни проби вода в района на община Луковит, категорични са от РИОКОЗ


    След получен сигнал за бум на заболявания в Луковит заради некачествена вода, областният управител на Ловеч Николай Нанков изиска незабавно от РИОКОЗ – Ловеч, информация по случая и данни за качеството на водата в общината. Директорът д-р Анета Винева уведоми за следното в нарочно писмо.
     На 4 януари 2010 г. в отдел „ПЕК” на РИОКОЗ – Ловеч, постъпи информация за хоспитализирани в ИО на МБАЛ „Проф. д-р Параскев Стоянов” в Ловеч 6 деца на различни възрасти от Луковит в периода 31.12.2009 г. – 2.01.2010 г. При извършеното епидемично проучване се установи, че същите са със сходна клинична симптоматика – гадене, повръщане, висока температура и разстройство. При проведен телефонен разговор с общо практикуващ лекар от Луковит и ЦСМП в града се установи, че за периода 30.12.2009 г. – 4.01.2010 г. с подобни оплаквания са били прегледани около 245 пациента от всички възрастови групи, от различните части на града и от съседните населени места – Златна Панега, Петревене, Румянцево и Тодоричене. От тях в Детско отделение на МБАЛ – Луковит са приети 16 деца и поради изчерпване на капацитета на отделението, децата с по-тежка клиника са били насочвани към Инфекциозно отделение на МБАЛ – Ловеч. Редица пациенти са били консултирани и по телефона от личните си лекари за това какви медикаменти да приемат, 7 възрастни са приети в други отделения на болницата. Подадена е информация от общо практикуващи лекари, че на 1, 2 и 3 януари 2010 г. поради авария е прекъсвано водоснабдяването в два квартала на Луковит, се обяснява в писмото.
    Заболяванията на хора с една и съща симптоматика в рамките на 3-4 дни от едно и също населено място, засягащо почти всички възрастови групи и почти рязко спадане броя на заболелите определи и поведението на РИОКОЗ като при заразяване, най-вероятно предавано по воден път, подчертава още в писмото си д-р Винева. Тя пояснява, че на 6 януари по нейно разпореждане екип от РИОКОЗ - Ловеч е извършил проверка на място в заведенията на болнична и извънболнична помощ в Луковит, филиал на ЦСМП и в хлораторна станция в с. Румянцево, където се извършва хлорирането на питейната вода. Установено е още от общо практикуващите лекари, че за 5 и 6 януари рязко са намалели случаите на пациенти с диспептичен синдром. В Детско отделение на МБАЛ – Луковит, на лечение са били 17 деца, от които 5 от предишни почивни дни, а за деня на проверката е било хоспитализирано само едно дете. Материалите за микробиологичното изследване са били взети при постъпване на децата, преди лечение и транспортирани до СМДЛ „Биолаб” – Плевен, на 4 януари. В ЦСМП в Луковит в нощта на 5 срещу 6 януари с диспептични оплаквания са прегледани 4 пациента от Луковит, Румянцево и Петревене.
    Получените резултати от Инфекциозно отделение на МБАЛ – Ловеч, са 1 изолат с причинител Е.коли О86 при 7-месечно бебе и Шигела Донне при 10-годишно момиче. От взетите чревни проби на лежащите в Детско отделение на МБАЛ – Луковит, на 6 януари са получени резултати, изолиращи Ротавируси при 10 от пациентите.
    При проверка на 6 януари по данни на ВиК – Ловеч е констатирано, че Луковит се водоснабдява само от ВГ „Златна Панега” – каптиран извор „Горното и долното езеро”. Хлорирането на водата се извършва в хлораторна станция „ВГ Златна Панега” в с. Румянцево с газ хлор. При проверката на РИОКОЗ е установено, че тя е заключена, оградена, без достъп на външни лица и с денонощна охрана. Измервания се извършват 5 пъти в денонощие и се отразяват по надлежния ред. По време на инспекцията е изследван остатъчния хлор от представител на ВиК – Ловеч – 0,7 mg/dmb в присъствие на здравни инспектори. Измерен е и остатъчен хлор във водопроводната мрежа на Луковит, установено е 0,3.
    По данни на ВиК в район Луковит на 1, 2 и 3 януари е извършен частичен ремонт за около 2 часа в два квартала.
    Взети са проби от 6 пункта, обхващащи всички квартали на Луковит от обектите с обществено предназначение. Те отговарят на изискванията.
    За цялата 2009 г. до момента няма нестандартни проби вода в този район, казва в писмото си до областния управител д-р Винева. Тя го информира, че РИОКОЗ е предприела следните необходимите противоепидемични мерки – предписание до ВиК за уведомяване при аварии и ремонтни дейности, което евентуално би довело до влошаване качеството на питейната вода, както и изпратени до болниците в Луковит и Ловеч на уведомителни писма за възможностите от изява на заразни заболявания с по-дълъг инкубационен период.
    От 6 януари до 22 януари няма данни за нови случаи на стомашно-чревна симптоматика. На 22 януари ще се извърши контролно изследване на питейната вода.

Коментари
Няма добавени коментари.
Добави коментар
Трябва да сте влезли в профила си за да публикувате коментари .
Оценки
Оценяването е възможно само за регистрирани членове.

Моля влезте в профила си, или се регистрирайте за да гласувате.

Няма публикувание оценки.
Вход
Потребител

ПаролаЗабравена парола?
Поискайте си нова от тук.
R.I.P. Whitney Houston
Избор на MrBean
Избор на Редактора
Членска анкета
Намерихте ли информация, какво предвижда Бюджет 2012 за вашия квартал или населено място?

Да, намерих

Не, не можах да намеря

Не ме интересува

За какво е този Бюджет?

Трябва да влезете в профила си за да гласувате.
Последни обяви
Table 'lovechtoday3.fusion_announcements' doesn't exist

No announcement has been added yet.

Последни статии
Ще можем ли да полетим
Литературата на днешните тийнейджъри. Полезно явление или поредната мания
Кога ловчалии ще бъдат в центъра на вниманието на политическите партии?
Сега ли е времето за създаване на ГОС в Ловеч ?
Сърбия – по-различният свят. Държавата, която не чака наготово! 2
Table './lovechtoday3/fusion_photos' is marked as crashed and should be repaired
Facebook
Table './lovechtoday3/fusion_photos' is marked as crashed and should be repaired
\n\n"; if (iADMIN) { $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."flood_control WHERE flood_timestamp < '".(time()-360)."'"); $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."thread_notify WHERE notify_datestamp < '".(time()-1209600)."'"); $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."vcode WHERE vcode_datestamp < '".(time()-360)."'"); $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."new_users WHERE user_datestamp < '".(time()-86400)."'"); } mysql_close(); ob_end_flush(); ?>