| Портал Европа | Община Ловеч | Област Ловеч | Ловеч днес |
"); ?>
Сигнали за корупция
Навигация
Предстоящо
Въвежда се временна организация на движението по бул. „Мизия”
В събота ви каним на пикник край езерото в парк Стратеш
Новата книга на Николай Петев ще бъде представена в Ловеч
Община Ловеч с богата културна програма за празника на града
Утре Радио "Volunteer Rock" представя Звезди от “АХАТ”
Последни БГ Фирми
Пожарна безопасност и защита на населението
Клуб на дейците на културата Ловеч
.ЛОВЧАНСКО ЧИТАЛИЩЕ”НАУКА” гр.ЛОВЕЧ
Държавен архив – Ловеч
Художествена галерия – Ловеч
Теми във Форума
Последни теми
Квартири
Какво слушате в момента......
" Викайте и крещете "- облекчете душата си ...
Оправете сайта!!!
Вицове и весели истории
Горещи теми
Какво слушате в момента...... [3799]
" Викайте и крещете "- облекчете душата си ... [3757]
Кризата в Левски! [1310]
“Община реформатор” ли е Община Ловеч? [1007]
Партийно строителство [739]
XML RSS Feed
Новини
Предстоящи събития
Търсене в old.lovechtoday.eu
Реклама
Психодиспансерите ще предоставят социални услуги, болниците ще работят денонощно
Ловеч област

Психодиспансерите ще предоставят социални услуги, болниците ще работят денонощно

Изготвят се нови стандарти, комисия, председателствана от Областен управител, ще преценява болниците отговарят ли на новите изисквания

         Лечебните заведения за болнична помощ ще трябва да осигуряват непрекъснато 24-часово изпълнение на лечебната дейност по медицинските специалности, за които имат получено разрешение. Това предвиждат промени в Закона за лечебните заведения, одобрени от правителството на последното му за 2009 г. заседание, провело се на 30 декември.

         С измененията в закона отпада определянето на видове лечебни заведения за болнична помощ според териториалния им обхват - районни, областни, междуобластни и национални, поради несъответствието на този принцип с принципа на свободния достъп на пациентите до медицинска помощ.Отпада и определянето на болниците като многопрофилни и се предлага определение на болница и специализирана болница. Според промените болница е лечебно заведение, в което има сектори, отделния или клиники по медицински специалности. Специализирана болница пък е лечебно заведение в което има сектори, отделения или клиники по една медицинска (дентална) специалност.

         В законопроекта се регламентират критериите за определяне на една болница за университетска. Те са свързани с наличието на преподавателски състав и материално-техническа обезпеченост. Предвижда се и изискване за вътрешна система за оценяване и поддържане на качеството на обучението, включваща и проучване на студентското мнение поне веднъж годишно. Чрез измененията, одобрени от правителството, се дава възможност за определяне на една клиника или отделение за университетски в болница, която не е университетска.

Законопроектът предвижда възможност в болниците за активно лечение да се разкриват структури за долекуване и продължително лечение или рехабилитация. Предлага се ново определение на хосписа - той е лечебно заведение, когато в него медицинските и другите специалисти осъществяват палиативни грижи за терминално болни пациенти. Същевременно се регламентира възможността хосписите и домовете за медико-социални грижи също да предоставят социални услуги по Закона за социалното подпомагане. С измененията в закона диспансерът отпада като вид лечебно заведение. Диспансерите за психични заболявания се трансформират в нов вид лечебни заведения – центрове за психично здраве. Регламентирано е изрично, че лечебните заведения за стационарна психиатрична помощ могат да предоставят социални услуги по Закона за социално подпомагане. Предлаганите от правителството промени предвиждат в денталните центрове да се извършва не само първична, но и специализирана извънболнична дентална помощ.

         Чрез закона се облекчават режимите по регистрация на лечебните заведения за извънболнична помощ от Регионалните центрове по здравеопазване (РЦЗ) и по издаване на разрешения за осъществяване на лечебна дейност от болниците, диализните центрове и домовете за медико-социални грижи от министъра на здравеопазването. Освен това се регламентират изрично основанията за отказ за регистрация на лечебно заведение в РЦЗ, като се въвеждат и допълнителни основания - неосъществяване на дейност повече от 6 месеца или осъществяване на дейност в нарушение на утвърдените медицински стандарти и здравни изисквания. Регламентира се също и съдържанието на разрешението за лечебна дейност, както и основанията за отказ за издаване на разрешение за лечебна дейност от министъра на здравеопазването.

         Предвижда се също индивидуалните практики за първична и специализирана извънболнична помощ да могат да се учредяват като еднолични търговски дружества от лекари и лекари по дентална медицина.

С промените се дава възможност още лечебните заведения да създават обединения, с цел сключване на договор за оказване на медицинска помощ. Законопроектът предвижда още приемът на пациенти, нуждаещи се от хоспитализация, да се извършва освен от консултативните кабинети в болницата и чрез медицински, дентален, медико-дентален или диагностично-консултативен център, открити от лечебното заведение за болнична помощ, в което ще бъде хоспитализиран пациентът.

         Законопроектът предвижда отмяна на забраната за създаване на болнични настоятелства към лечебните заведения за болнична помощ.

         С предложените изменения се променя и съдържанието на националната и областните здравни карти, както и критериите, въз основа на които те ще се разработват – съответствие на дейността на лечебното заведение с утвърдените медицински стандарти, осигуреност на лечебното заведение с медицински кадри на основен трудов договор, налична и технически изправна медицинска апаратура, възможност за 24-часов прием на пациенти. Съответствието на клиниките, отделенията и секторите в лечебните заведения за болнична помощ с тези критерии е условие за получаване на финансиране със средства от републиканския бюджет или от бюджета на НЗОК.

         В момента в Министерството на здравеопазването от национални консултанти се изготвят новите критерии. След като те бъдат окончателно изработени, със заповед на здравния министър ще бъде назначена комисия, председателствана от Областен управител, която с представители на РЦЗ, РЗОК и Лекарски съюз да прецени на място болниците в областта и всяка структура в тях съответстват ли на новите медицински стандарти, от които ще зависи и финансирането.

         До 20 януари трябва да приключи договарянето на клинични пътеки със здравната каса.

 

Коментари
Няма добавени коментари.
Добави коментар
Трябва да сте влезли в профила си за да публикувате коментари .
Оценки
Оценяването е възможно само за регистрирани членове.

Моля влезте в профила си, или се регистрирайте за да гласувате.

Няма публикувание оценки.
Вход
Потребител

ПаролаЗабравена парола?
Поискайте си нова от тук.
R.I.P. Whitney Houston
Избор на MrBean
Избор на Редактора
Членска анкета
Намерихте ли информация, какво предвижда Бюджет 2012 за вашия квартал или населено място?

Да, намерих

Не, не можах да намеря

Не ме интересува

За какво е този Бюджет?

Трябва да влезете в профила си за да гласувате.
Последни обяви
Table 'lovechtoday3.fusion_announcements' doesn't exist

No announcement has been added yet.

Последни статии
Ще можем ли да полетим
Литературата на днешните тийнейджъри. Полезно явление или поредната мания
Кога ловчалии ще бъдат в центъра на вниманието на политическите партии?
Сега ли е времето за създаване на ГОС в Ловеч ?
Сърбия – по-различният свят. Държавата, която не чака наготово! 2
Table './lovechtoday3/fusion_photos' is marked as crashed and should be repaired
Facebook
Table './lovechtoday3/fusion_photos' is marked as crashed and should be repaired
\n\n"; if (iADMIN) { $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."flood_control WHERE flood_timestamp < '".(time()-360)."'"); $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."thread_notify WHERE notify_datestamp < '".(time()-1209600)."'"); $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."vcode WHERE vcode_datestamp < '".(time()-360)."'"); $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."new_users WHERE user_datestamp < '".(time()-86400)."'"); } mysql_close(); ob_end_flush(); ?>