| Портал Европа | Община Ловеч | Област Ловеч | Ловеч днес |
"); ?>
Сигнали за корупция
Навигация
Предстоящо
Въвежда се временна организация на движението по бул. „Мизия”
В събота ви каним на пикник край езерото в парк Стратеш
Новата книга на Николай Петев ще бъде представена в Ловеч
Община Ловеч с богата културна програма за празника на града
Утре Радио "Volunteer Rock" представя Звезди от “АХАТ”
Последни БГ Фирми
Пожарна безопасност и защита на населението
Клуб на дейците на културата Ловеч
.ЛОВЧАНСКО ЧИТАЛИЩЕ”НАУКА” гр.ЛОВЕЧ
Държавен архив – Ловеч
Художествена галерия – Ловеч
Теми във Форума
Последни теми
Квартири
Какво слушате в момента......
" Викайте и крещете "- облекчете душата си ...
Оправете сайта!!!
Вицове и весели истории
Горещи теми
Какво слушате в момента...... [3799]
" Викайте и крещете "- облекчете душата си ... [3757]
Кризата в Левски! [1310]
“Община реформатор” ли е Община Ловеч? [1007]
Партийно строителство [739]
XML RSS Feed
Новини
Предстоящи събития
Търсене в old.lovechtoday.eu
Реклама
Община Троян ще ползва 5,2 млн. лв. европейско финансиране за разработването на проекти за водния цикъл на Троя
Ловеч област

Община Троян ще ползва 5,2 млн. лв. европейско финансиране за разработването на проекти за водния цикъл на Троян и Орешак

Консорциум с международно участие ще извърши консултантските и проектантски дейности

Troyan

Троян, 10.09.2009 г. Община Троян ще ползва финансиране по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013 г.“ за разработване на два проекта – интегриран проект за водния цикъл на гр. Троян и интегриран проект за водния цикъл на с. Орешак. Общата им стойност е над 5,2 млн. лв.

Проект № 58-131-13-13 - „Техническа помощ за подготовката на интегриран проект за водния цикъл на град Троян“, е на стойност 3 411 646 лв. От тях 2 729 316,80 лв. са осигурени от ЕС чрез Кохезионния фонд, а останалите 682 329,20 лв. са от националния бюджет на България.

Стойността на проект № 58-131-14-14 - „Техническа помощ за подготовката на интегриран проект за водния цикъл на село Орешак, община Троян“, е 1 847 076 лв. От тях 1 477 660,80 лв. са осигурени от ЕС чрез Кохезионния фонд, а останалите 369 415,20 лв. са национално съфинансиране.

Срокът за изпълнението на проекта за Троян е 15.06.2010 г., а на този за Орешак – 29.06.2010 г.

След изпълнението на двата проекта общината трябва да разполага с качествени и пълни инвестиционни предложения, с които да кандидатства за по-нататъшно европейско финансиране по Оперативна програма „Околна среда” за реновирането на целия ВиК сектор в двете населени места.

Troyan

На конференции в Троян и Орешак, където бяха представени проектите, Вера Добрева-Съботинова, директор на дирекция „Планиране и инвестиционна политика” в Община Троян, обясни мотивацията на общината да кандидатства за осъществяването им и очакваните резултати след тяхната реализация.

Недостатъчно добре развитите инфраструктурни системи за водоснабдяване и канализация в община Троян ограничават способността й да привлича инвестиции, което от своя страна влияе негативно върху нейната конкурентноспособност и в крайна сметка – върху жизнения стандарт на цялото население, посочи Добрева. Основните проблеми на водоснабдяването в Троян са значително амортизирания водопровод и спирателни кранове – основната част от вътрешната водопроводна мрежа на града е изградена през 60-те години на миналия век. Освен това, значителна част от нея (близо 60%) се състои от етернитови тръби. Резултатът от всичко това е големият процент загуби на питейна вода – около 58%. Канализационната система на града пък е с малък капацитет и се претоварва, особено по време на дъжд, което е предпоставка за разпространението на зарази.

Ето защо предложението, което общината очаква да бъде разработено по настоящия проект, трябва да предвиди подмяна на етернитовите тръби, а по отношение на канализацията – ремонт на съществуващите колектори и изграждане на нови, което да осигури присъединяването към канализационната система на още жители на Троян (към момента тя обхваща около 21 хил., или 80% от населението на града).

Водопроводната система в другото населено място от общината, за което ще бъде изготвен проект за подобряване – с. Орешак, също е от 60-те години на миналия век. Делът на етернитовите тръби в нея надвишава 80%, като значителна част от тях са амортизирани. Канализационна система в селото пък на практика не съществува. Идейният проект, който общината очаква да бъде разработен чрез техническата помощ по ОП „Околна среда”, ще включва реконструкция на водопроводната мрежа и изграждането на канализация в селото, както и мотивирано становище (анализ на вариантите) за начина на пречистването на отпадъчните води – чрез отвеждането им до Пречиствателната станция в гр. Троян или чрез изграждането на собствена пречиствателна станция в с. Орешак.

За изпълнител на консултантските и проектантски дейности по проектите за двете населени места чрез обществени поръчки са избрани съответно Гражданско дружество „Аква БГ Троян” и Гражданско дружество „Аква БГ Орешак”. Това са международни консорциуми, в състава на които влизат 4 фирми, специализирани в изпълнението на различна част от дейностите – обясни инж. Трайчо Николов, управител на дружествата. „Сиат” ЕООД, гр. София, се занимава основно с канализационната мрежа, като проектира на територията на България, където има множество реализирани проекти. „Водоканалпроект – чисти води” ООД, гр. София, е специализирана в проектирането на водопроводни мрежи и съоръжения. Останалите две фирми - „Нирас” А/С (Дания) и „Нирас България” ЕООД, отговарят за финансово-икономическите анализи и имат опит в усвояването на средства от европейските фондове. Четирите компании работят заедно от 2005 г., като са разработили проекти за Сливен, Кюстендил, Хисаря и др., които са успешни и вече са получили финансиране, посочи инж. Николов.

Прединвестиционното проучване на консорциумите показва, че ремонтът на ВиК-мрежата в Троян ще струва приблизително 45 млн. лв. Стойността на проекта за с. Орешак е около 56 млн. лв., като двата варианта, включени в него – отвеждане на отпадъчните води до гр. Троян или изграждане на собствена пречиствателна станция – са конкурентни и са с приблизително еднаква стойност. Според инж. Николов обаче по-удачно би било да се използва пречиствателната станция в Троян, тъй като ако се изгради колектор, който свързва Орешак с ПСОВ-Троян, ще бъдат обслужвани и територии от самия град.

Ако инвестиционните проекти, които ГД „Аква БГ Троян” и ГД „Аква БГ Орешак” разработват, бъдат впоследствие одобрени за финансиране и се осъществят, Троян ще разполага с 12,7 км нови и 10,3 км реконструирани канализационни колектори и профили, както и 23 км ремонтирана вътрешна водопроводна мрежа. Резултатите за Орешак пък ще бъдат 15,5 км нови канализационни колектори и профили и 5 км нови главни канализационни колектори. Ще се извърши реконструкция на 15,6 км от водопроводната мрежа и ще бъде взето решение за пречистването на отпадъчните води на селото.

Коментари
Няма добавени коментари.
Добави коментар
Трябва да сте влезли в профила си за да публикувате коментари .
Оценки
Оценяването е възможно само за регистрирани членове.

Моля влезте в профила си, или се регистрирайте за да гласувате.

Няма публикувание оценки.
Вход
Потребител

ПаролаЗабравена парола?
Поискайте си нова от тук.
R.I.P. Whitney Houston
Избор на MrBean
Избор на Редактора
Членска анкета
Намерихте ли информация, какво предвижда Бюджет 2012 за вашия квартал или населено място?

Да, намерих

Не, не можах да намеря

Не ме интересува

За какво е този Бюджет?

Трябва да влезете в профила си за да гласувате.
Последни обяви
Table 'lovechtoday3.fusion_announcements' doesn't exist

No announcement has been added yet.

Последни статии
Ще можем ли да полетим
Литературата на днешните тийнейджъри. Полезно явление или поредната мания
Кога ловчалии ще бъдат в центъра на вниманието на политическите партии?
Сега ли е времето за създаване на ГОС в Ловеч ?
Сърбия – по-различният свят. Държавата, която не чака наготово! 2
Table './lovechtoday3/fusion_photos' is marked as crashed and should be repaired
Facebook
Table './lovechtoday3/fusion_photos' is marked as crashed and should be repaired
\n\n"; if (iADMIN) { $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."flood_control WHERE flood_timestamp < '".(time()-360)."'"); $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."thread_notify WHERE notify_datestamp < '".(time()-1209600)."'"); $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."vcode WHERE vcode_datestamp < '".(time()-360)."'"); $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."new_users WHERE user_datestamp < '".(time()-86400)."'"); } mysql_close(); ob_end_flush(); ?>