| Портал Европа | Община Ловеч | Област Ловеч | Ловеч днес |
"); ?>
Сигнали за корупция
Навигация
Предстоящо
Въвежда се временна организация на движението по бул. „Мизия”
В събота ви каним на пикник край езерото в парк Стратеш
Новата книга на Николай Петев ще бъде представена в Ловеч
Община Ловеч с богата културна програма за празника на града
Утре Радио "Volunteer Rock" представя Звезди от “АХАТ”
Последни БГ Фирми
Пожарна безопасност и защита на населението
Клуб на дейците на културата Ловеч
.ЛОВЧАНСКО ЧИТАЛИЩЕ”НАУКА” гр.ЛОВЕЧ
Държавен архив – Ловеч
Художествена галерия – Ловеч
Теми във Форума
Последни теми
Квартири
Какво слушате в момента......
" Викайте и крещете "- облекчете душата си ...
Оправете сайта!!!
Вицове и весели истории
Горещи теми
Какво слушате в момента...... [3799]
" Викайте и крещете "- облекчете душата си ... [3757]
Кризата в Левски! [1310]
“Община реформатор” ли е Община Ловеч? [1007]
Партийно строителство [739]
XML RSS Feed
Новини
Предстоящи събития
Търсене в old.lovechtoday.eu
Реклама
Подобряват канализацията и пречистването на води в Троян по европейски проект за 8 млн. лв.
Ловеч област

Подобряват канализацията и пречистването на води в Троян по европейски проект за 8 млн. лв.

За първи път у нас се въвежда германска технология за биологично пречистване на отпадъчните води

TroyanТроян, 31.07.2009 г. С разширена и модернизирана канализационна система ще разполага гр. Троян, а в пречиствателната станция на града ще се извършва биологично пречистване на отпадъчните води. Ефектите се очакват от пролетта на 2011 г., когато трябва да приключи проект № 58111-88-279 „Изпълнение на първи етап на интегриран проект за водния цикъл на град Троян”. Той е разработен по Оперативна програма „Околна среда” и е на стойност 8 057 097,42 лв. От тях 6 311 738,60 лв. са осигурени от Европейския съюз чрез Кохезионния фонд, 1 577 934,65 лв. са национално съфинансиране, а 167 424,17 лв. са от бюджета на Община Троян.

На конференция в Троян, която беше открита от кмета на общината Минко Акимов, бяха представени дейностите, които предстои да бъдат извършени, източниците на финансиране на проекта, фирмите-изпълнители и сроковете за изграждане. Проектът предвижда изграждането на 589 м нова канализационна система и реконструиране на 745 м вече съществуваща, обясни Вера Добрева-Съботинова, директор „Планиране и инвестиционна политика” в община Троян и координатор на проекта. Ремонтът на канализационните колектори ще намали течовете на отпадъчни води в почвата и ще намали инфилтрацията на подпочвени води в колекторите. Ще се увеличи значително и количеството отпадъчни води, довеждани до пречиствателната станция в Троян, посочи още Добрева.

TroaynПо проекта ще бъде извършен инженеринг на втори етап на пречиствателната станция в града, където ще се извършва биологично пречистване на отпадъчните води. Избрана е уникална технология на германската фирма „Биоуъркс” (Bioworks Verfahrenstechnik GmbH), която ще бъде приложена за първи път в България. До момента пратиката е изпитана в над 750 пречиствателни станции в света с еквивалент жители от 300 до 3 млн. При нея почти целият биологичен процес се осъществява в един общ басейн, а управлението му е напълно автоматизирано, обясни чрез видеоконферентна връзка от Германия инж. Руско Русенов, представител на фирмата за България. Технологията позволява значителна икономия на площи и инвестиции в строителството в сравнение с класическите методи. Освен това, тя предполага и значително по-ниски експлоатационни разходи – 0,02 евро на куб. м при средно приета норма за експлоатационни разходи за ЕС 0,30 евро на куб. м. Щастливи сме, че ще можем да приложим нашата технология за първи път в България и се надяваме след Община Троян тя да бъде предпочетена и на други места в страната, заяви от своя страна Маркус Фолмер, представител на „Биоуъркс”.

За изпълнители на инженеринговите и строителни дейности по проекта в гр. Троян след проведена обществена поръчка са избрани фирми с дългогодишен опит и доказани експерти в бранша. Строителството и реконструкцията на профили и колектори от канализацията ще бъде извършено от Сдружение „ВиК Троян 2009”, в което влизат „Пътстрой” ЕАД - гр. Ловеч и „Пътностроителна техника” ЕАД - гр. София. Инженерингът и изграждането на билогичното пречистване е поверено на Обединение „Трейс инженеринг”, което включва фирмите „Хидрострой”  АД – гр. Троян, „Трейс груп холд” АД, „Идеал пайп” ЕООД – гр. Трън и германската „Биоуъркс”. Строителният надзор ще се извършва от Сдружение „ПК 2000-Аква” – София, включващо „Пътконсулт 2000” ЕООД – София и „Акваинс” ЕООД – София.

Реализацията на проекта ще допринесе за подобряване състоянието на водите в региона и свързаното с тях опазване на почвите и биологичното разнообразие, а в крайна сметка – и до повишаване качеството на живот на жителите на Троян. Срокът за реализацията на проекта е 28.02.2011 г.

 

Коментари
Няма добавени коментари.
Добави коментар
Трябва да сте влезли в профила си за да публикувате коментари .
Оценки
Оценяването е възможно само за регистрирани членове.

Моля влезте в профила си, или се регистрирайте за да гласувате.

Няма публикувание оценки.
Вход
Потребител

ПаролаЗабравена парола?
Поискайте си нова от тук.
R.I.P. Whitney Houston
Избор на MrBean
Избор на Редактора
Членска анкета
Намерихте ли информация, какво предвижда Бюджет 2012 за вашия квартал или населено място?

Да, намерих

Не, не можах да намеря

Не ме интересува

За какво е този Бюджет?

Трябва да влезете в профила си за да гласувате.
Последни обяви
Table 'lovechtoday3.fusion_announcements' doesn't exist

No announcement has been added yet.

Последни статии
Ще можем ли да полетим
Литературата на днешните тийнейджъри. Полезно явление или поредната мания
Кога ловчалии ще бъдат в центъра на вниманието на политическите партии?
Сега ли е времето за създаване на ГОС в Ловеч ?
Сърбия – по-различният свят. Държавата, която не чака наготово! 2
Table './lovechtoday3/fusion_photos' is marked as crashed and should be repaired
Facebook
Table './lovechtoday3/fusion_photos' is marked as crashed and should be repaired
\n\n"; if (iADMIN) { $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."flood_control WHERE flood_timestamp < '".(time()-360)."'"); $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."thread_notify WHERE notify_datestamp < '".(time()-1209600)."'"); $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."vcode WHERE vcode_datestamp < '".(time()-360)."'"); $result = dbquery("DELETE FROM ".$db_prefix."new_users WHERE user_datestamp < '".(time()-86400)."'"); } mysql_close(); ob_end_flush(); ?>